Kehitysvammaisen asunnon vaihtaminen

Kysymys 

Hei! Onko kenelläkään tietoa: Aikuinen veljeni työskentelee ja asuu tuetusti. Hän kuuluu Uudenmaan erityishuoltopiiriin ja hänen kotonaan käyvät ohjaajat tietyin päivin. Veljeni asui aikaisemmin asuntola-tyyppisesti ja nyt hänelle haettiin vuokrayksiö, asunto on oikein mukava, alue on vain osoittautunut rauhattomaksi ja veljeni hieman pelkää ja haluaisi vaihtaa asuntoa, siis hakea toista yksiötä ja siinä se ongelma tuntuu olevan. Jos hän hakee toista asuntoa, niin kuulemma hän ei sitten enää kuuluisi erityishuoltopiiriin eli ohjaajien käynnit loppuisivat, edunvalvoja ilmeisesti pysyisi.

Ihmettelen kovasti miten tämä voi olla mahdollista? Mukavasti tuetaan itsenäisyyteen ja homma pyörii hänen kohdallaan hyvin, nyt kuitenkin pelottavalta alueelta asunnon vaihto ei kuulemma tuetusti enää onnistukaan. Ymmärrän, että asunnonhakuprosessi on hankala, koska erityishuoltopiiri joutuu ilmeisesti ostamaan asunnon itselleen, kuten nyt on tehnyt, mutta silti. Veljeni nykyiseen asuntoon kuuluu meteliä ja hulina talossa on kova, ohjaajat ovat vaan sanoneet veljelleni, että "Laitat kato korvatulpat korville!" Ei kai tällaista ole kenenkään pakko omassa kotonaan sietää, pelkoa? Itse en tiedä näiden prosessien kuluista mitään, mutta ihmettelen, miten tällainen on mahdollista, että "lempataankin" erityishuoltopiiristä pois, jos haluaakin vaihtaa asuntoa, koska se on niin pelottava.

Vastaus 

Hei

Pahoittelen, että kysymykseesi ei ole vastattu aiemmin. Keskustelin asiasta Kehitysvammaisten Tukiliiton vammaisasiamiehen kanssa. Kovin tarkkaa vastausta ei kysymyksesi perusteella voi antaa. Tukiliitosta ehdotettiin ennen kaikkea, että tilanteesta neuvoteltaisiin vielä lisää. Olisiko mahdollista ehdottaa, että veli saisi lisää ohjauskäyntejä asuntoonsa tai että keskusteltaisiin lisää siitä, mikä asunnossa (tai sen ympäristössä) on hänelle pelottavaa?

Jos ohjaajien kanssa keskustelu ei auta, kannattaa ottaa yhteyttä ylemmälle tasolle. Kunnalla on velvollisuus järjestää kehitysvammaisten asumispalvelut. Viime kädessä voi ottaa yhteyttä lääninhallitukseen ja siellä sosiaalitarkastajaan, joka valvoo kuntien ja erityishuoltopiirien toimintaa. Myös oman kaupungin vammaispalveluista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa voi keskustella tilanteesta.

Kuitenkin ennen kaikkea kannattaa yrittää vielä neuvotella eri vaihtoehdoista erityishuoltopiirin henkilökunnan kanssa.

Terveisin
Kaisa Ikävalko
verkkotoimittaja