Kehitysvammaisen henkilön kuljetuspalveluoikeuden evääminen

Kysymys 

Hei,
Kehitysvammaiselta pojaltani evättiin oikeus kuljetuspalveluun. Syyksi kerrottiin se, että saattajan avulla hän voi käyttää niitä. Voiko kehitysvammaiselta henkilöltä evätä oikeuden käyttää taksia näin? Entä jos ei ole ketään joka saattaa?

Vastaus 

Hei!

Jos ymmärsin kysymyksen oikein, kyse on tilanteesta, jossa kuljetuspalvelu on evätty sillä perusteella, että henkilö voisi käyttää julkista joukkoliikennettä saattajan kanssa.

Sillä, kykeneekö henkilö käyttämään julkisia joukkoliikennevälineitä toisen henkilön saattamana/avustamana, ei ole merkitystä arvioitaessa sitä, onko vammainen henkilö oikeutettu vammaispalvelulain ja -asetuksen mukaisiin kuljetuspalveluihin. Tällöin arvioidaan nimenomaan sitä, kykeneekö henkilö itsenäisesti käyttämään julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

Tämä asia on vahvistettu myös korkeimmassa hallinto-oikeudessa, ks. esimerkiksi THL:n ylläpitämästä Vammaispalvelujen käsikirjasta (https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/laki-ja-oikeuskaytanto/kuljetuspalvelut/vaikeavammaisuuden-maarittely) löytyvä ratkaisu KHO 28.12.2014 T 3766.

Lisätietoa kuljetuspalvelusta löytyy myös Kehitysvammaisten Tukiliiton nettisivuilta: https://www.tukiliitto.fi/tuki-ja-neuvot/liikkumisen-tuki/kuljetuspalvelu/.

Kielteisen kuljetuspalvelupäätöksen tehnyttä viranhaltijaa voi pyytää itse oikaisemaan omaa päätöstään, tai siihen voi hakea muutosta päätökseen liitetyn valitusosoituksen mukaisesti.

Jos valitusaika on mennyt umpeen, kuljetuspalveluiden saamiseksi voi tehdä uuden hakemuksen, jossa kannattaa korostaa erityisesti sitä, että palvelun myöntämisedellytysten täyttymistä arvioitaessa tulee tarkastella nimenomaan vammaisen henkilön kykyä itsenäisesti käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä. Hakemuksessa kannattaa tuoda esiin ja mahdollisuuksien mukaan asiantuntijalausunnoilla osoittaa kaikkia niitä vammasta aiheutuvia seikkoja, jotka tekevät itsenäisen liikkumisen julkisilla liikennevälineillä erittäin vaikeaksi tai mahdottomaksi.

 

Ystävällisin terveisin, 
Tanja Salisma
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry