Kehitysvammaisen henkilön pelot

Kysymys 

Miten helpotetaan lievästi kehitysvammaisen, 19-vuotiaan miehen pelkotiloja? Hän pelkää koiria ja pimeää aivan suunnattomasti. Omassa huoneessa nukkuminen onnistuu ainoastaan valot päällä. Jos poikamme saisi päättää, niin omakotitalomme valoja ei sammutettaisi lainkaan, vaikka talo olisi tyhjillään perheenjäsenten koulu- ja työpäivien takia. Olemme tässä kuitenkin tarkkoina, koska valojen pitäminen päällä vuorokauden ympäri nostaisi huomattavasti sähkölaskuamme.

Koirapelko näkyy mm. siten, että koiran näkeminen kadun toisella puolella saa hänet ryntäämään huutaen karkuun, pahimmassa tapauksessa keskelle vilkasta autotietä. Olipa kyseessä pikkuruinen chihuahua tai iso rottweiler, reaktio on joka kerta sama. Yksikään koira ei ole ikinä purrut poikaamme, hän on itsekin kertonut sen. Silti koirat pelottavat häntä tolkuttomasti. Miten näiden pelkojen kanssa tulisi toimia?

Vastaus 

Hei,

Viestistäsi ei selvinnyt, ovatko pelkotilat kestäneet pitkään. Jos näin on, tällaiset fobiat vaativat aina asiantuntija-apua. Tässä tilanteessa on hyvä ottaa yhteyttä kunnan yleisiin terveyspalveluihin. Sieltä osataan tarvittaessa ohjata eteenpäin.

Terveisin,
Verneri.netin toimitus