Kehitysvammaisen henkilön rahankäyttö

Kysymys 

Miten lievästi kehitysvammaisen, vielä kotona asuvan henkilön raha-asiat järjestetään asumisyksikköön muutettaessa, jos kehitysvammainen ei ymmärrä kunnolla rahan arvoa?

Siis jos ko. henkilö tajuaa etäisesti, että rahaa tarvitaan ruokaostoksiin ja sähkölaskun maksamiseen, mutta hän ei ymmärrä kunnolla, että mihin kaikkeen muuhun rahaa tarvitaan (esim. vuokra, vaateostokset, säännölliset lääkitykset). Tai jos hän luulee, että 30 euron "viikkoraha" riittää taulutelevisioon ja ulkomaanmatkoihin?

Vastaus 

Hei,

Oletamme, että kysymyksessä on aikuinen lievästi kehitysvammainen henkilö, jolla ei ole edunvalvojaa.

Raha-asiat on hyvä hoitaa kuntoon ennen muuttamista. Minkään lain puitteissa henkilön rahankäyttöön ei voida puuttua, jos henkilöllä ei ole edunvalvojaa.

Edunvalvojan hankkiminen tapahtuu maistraatista. Se voidaan määrätä täysi-ikäiselle henkilölle, joka ei esim. sairauden tai kehitysvammaisuuden vuoksi kykene valvomaan etuaan tai huolehtimaan asioistaan, jotka vaativat hoitoa. Vanhemmat ovat automaattisesti alaikäisen henkilön edunvalvojia ilman erillistä määräystä.

Edunvalvojana voi toimia joku läheinen henkilö kuten esim. äiti tai isä tai joku sisaruksista. Ellei sopivaa läheistä henkilöä ole, tehtävään voidaan määrätä kunnan yleinen edunvalvoja, joka hoitaa tehtävää työnsä puolesta.

Syytä on muistaa, että vaikka henkilöllä olisikin edunvalvoja, on häntä silti kuultava itseään koskevien päätösten tekemisessä. Edunvalvoja nimensä mukaisesti hoitaa päämiehensä raha-asioita päämiehensä hyödyksi.

Lisätietoja edunvalvonnasta maistraatin sivuilta.

Ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus