Kehitysvammaisen ihmisen aikuistuminen

Kysymys 

Mitä tapahtuu,kun vammainen nuori tulee täysi-ikäiseksi?

Voidaanko tukihenkilötoiminta lopettaa tämän vuoksi tarpeettomana, vaikka lääkärit ja psykologit puoltavat toiminnan jatkamista? Mitä tehdä kun vammaispalvelun sosiaalityöntekijä on lopettanut eikä uutta ole tilalle määrätty. Tällä hetkellä emme saa vammauspalvelusta mitään apua, koska paikalla aina eri ihminen ja eri näkemys asiasta.

Vastaus 

Hei,

Tukihenkilötoiminnan järjestämiseen on vaikea ottaa kantaa sillä usein tukihenkilötoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Onko asuinpaikkanne alueella järjestetty tukihenkilötoiminta suunnattu vain ala-ikäisille? Jos lapsesi on täyttänyt 18-vuotta, voi se olla syy sille, ettei hän enää voi osallistua tähän toimintaan. Kannattaa ottaa yhteyttä alueellanne toimivaan Kehitysvammaisten tukiliiton tukipiiriin. Heillä on varmasti tietoa, järjestetäänkö alueella tukihenkilötoimintaa täysi-ikäisille kehitysvammaisille. 

Löydät alueenne tukipiirin yhteystiedot tästä linkistä.

Sosiaalihuoltolain mukaan henkilöllä on oikeus palvelutarpeen arviointiin (Sosiaalihuoltolaki 36§). Teidän kannattaa varata aika kunnan vammaispalveluista ja pyytää läheisellenne palvelutarpeen arviointia. Se on varmasti nyt paikallaan kun nuori tulee täysi-ikäiseksi.

Kehitysvammaisen ihmisen aikuiseksi kasvamiseen kuuluu samoja asioita kuin muillakin ihmisillä. Erona on se, että kehitysvammainen nuori tarvitsee usein paljon tukea aikuistumisen kynnyksellä. Häntä voi mietityttää itsenäistymiseen liittyvät asiat, parisuhde-asiat, seksuaalisuuteen liittyvät asiat ja niin edelleen. Näistä asioista hänellä on oikeus saada tietoa. Hänellä on myös oikeus myös haluta näitä asioita.

On hyvä pitää mielessä, että kehitysvammaisten ihmisten kirjo on hyvin laaja. Ei siis pidä laittaa kaikkia ihmisiä samaan muottiin. Nuoren omia tarpeita on kuunneltava herkällä korvalla. Asioita, jotka mietityttävät nuorta kannattaa käsitellä esimerkiksi selkokielisen materiaalin avulla.

Löydät esimerkiksi asumiseen liittyviä selkokielisiä materiaaleja esimerkiksi Verneri.netin selkosivuilta painamalla tästä.
Verneri.netin selkosivuilla on paljon materiaaleja, joita voisitte käydä läpi yhdessä läheisesi kanssa.

Tukiliitto järjestää myös lähiaikoina verkkokurssin vanhemmille, jossa keskustellaan nuoren aikuistumisesta ja itsenäistymisestä. Jos tarvitset tietoa mm. palveluista, asioiden hoidosta ja asumisen vaihtoehdoista niin kannattaa ilmoittautua kurssille! Samalla pääset keskustelemaan asioista samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa! Katso lisätiedot Verneri.netin uutisista.

Lisäksi Verneri.netin selkosivujen Verkkokerttu antaa neuvontaa erityistä tukea tarvitseville. Jos läheiseselläsi on mielenpäällä kysymyksiä, hän voi kysyä niitä myös itse. Löydät selkosivujen neuvonnan painamalla tästä.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!