Kehitysvammaisen naimisiin meno

Kysymys 

Veljeni on keskiasteisesti kehitysvammainen ja seurustelee keskiasteisesti kehitysvammaisen tytön kanssa. Olen veljeni lähin omainen ja olen huolestunut koska veljeni suunnittelee naimisiin menoa "ihan oikeasti". Suhde ei ole edes fyysinen,lähinnä ystävyyttä ja hellyyttä,ehkäpä jotain normaaliuden etsimistä. Veljelläni on virkaholhooja joka hoitaa raha-asioita, itse pidän veljeeni yhteyttä soitoin, molemminpuolisin vierailun jne. Miten yleisiä kehitysvammmaisten avioliitot ovat? Entä tuo juridinen puoli? Veljeäni on helppo esim. jymäyttää raha-asioissa koska hän ei ymmärrä rahan päälle. Jos veljeni menisi naimisiin miten heidän jälkeensä esim. perintöasiat hoituisivat?

Vastaus 

Kiitos kysymyksestä,

selvittelimme asiaa Helsingin maistraatista.

Ensin on todettava, ettei ole tietoa, moniko kehitysvammainen ihminen elää aviosuhteessa. Alalla pitkään olleet uskovat, että avioliitot ovat melko harvinaisia, mutta niiden määrä on viime vuosina kasvanut.

Kehitysvammaisuus ei ole avioliiton este. Vihkijän tehtävänä on kuitenkin varmistaa, että vihittävät ymmärtävät avioliiton tarkoituksen.

Avioliitosta on hyvä informoida edunvalvojaa. Koska veljesi taloudellisia asioita hoitaa edunvalvoja, hän voi veljesi ja tämän naisystävän suostumuksella sopia avioehtosopimuksesta.

Edunvalvoja ei voi kuitenkaan tehdä testamenttia. Jos veljesi ymmärtää sen merkityksen, hän voi tehdä sen itse esimerkiksi oikeusaputoimistossa. Siinä hän voi määrätä kuka omaisuuden periin. Ilman testamenttia omaisuuden perii kokonaan eloonjäänyt puoliso, jos lapsia ei ole.

Ystävällisin terveisin,
Niina Sillanpää
verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto