Kehitysvammaisen päivähoito

Kysymys 

Hei,

3-vuotias kehitysvammainen lapsemme on ollut nyt reilun puoli vuotta päiväkodin pienryhmässä kuntoutuksellisista syistä - ryhmässä on ollut myös elto [erityislastentarhanopettaja]. Päiväkotiin on matkaa n. 13 km (lähempänäkin on kyllä päiväkoteja, mutta näissä ei ole mm. tukiviittoma- ja kuvakommunikaatio-osaamista jotka ovat ehdottoman tärkeitä lapselle) ja tähän asti kunta on kustantanut lapsen päiväkotimatkat taksilla.

Nyt kunnassa on kuitenkin tehty päätös, että pienryhmä puretaan ja elto siirretään kiertämään kunnan eri päiväkoteihin. Samalla meille ilmoitettiin, että lapsemme joutuu siirtymään lähipäiväkotiin isoon ryhmään (toki avustajan kanssa). Onko meidän pakko suostua tähän?

Nykyisessä ryhmässä on kuitenkin tukiviittomat ja kuvat käytössä ja muutenkin erityispäivähoidon osaamista vaikka elto ryhmästä lähteekin. Eli jos hoidamme itse lapsen kuljetuksen, niin onko lapsella mitään oikeutta jäädä nykyiseen ryhmään esim. kommunikaatiopuoleen vedoten?

Lapsi ei puhu ja puheen ymmärryskin on heikkoa. Uudessa ryhmässä, jota lapselle on kaavailtu, on lähes 20 lasta joista suuri osa on alle 3-vuotiaita. Vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä ei ole käytössä.

Ja toinen kysymys liittyy päivähoitomaksuun. Milloin ja millä kriteereillä kehitysvammaisen lapsen päivähoito on maksutonta? Toki me molemmat vanhemmat käymme töissä, eli lapsi on hoidossa myös tämän vuoksi, mutta tiedän kuitenkin tapauksia, joissa päivähoito on maksutonta samankaltaisessa tilanteessa.

Suuret kiitokset etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Juristi Kirsi Mäkinen Kehitysvammaisten Tukiliitosta on sitä mieltä, että lapsi kuuluisi päiväkotiin, jossa on tähänkin mennessä ollut. Periaatteessa vanhemmat voivat vedota siihen, että lähipäiväkodeissa ei ole lapsen tarpeita vastaavaa mahdollisuutta saada oikeanlaista kommunikaatiota - siksi hänen tulisi voida jäädä sinne. Näissä tapauksissa, joissa kunnalla ei ole tarjota tarvittavaa tukea lapselle, kunta maksaa myös kuljetuskustannukset. Mäkinen ei näe sille mitään estettä, että lapsi jatkaisi nykyisessä päiväkodissa vanhempiensa kuljettamana, mutta yrittäisi kuitenkin saada kuljetuksia kunnalta.

Kehitysvammaisten lasten päivähoidon tulee olla maksutonta, mikäli päivähoito järjestetään kuntoutuksellisista syistä päiväkodissa. Hoito on tällöin maksutonta erityishuoltoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain perusteella (4 § 2 -kohta). Lain mukaan kehitysvammaisten ihmisten erityishuolto on maksutonta alle 16-vuotiaalle lapselle. Tämä kuitenkin edellyttää, että lapselle on asiantuntijalausunto, jossa nimenomaan suositellaan päiväkotia kuntoutuksellisista syistä ja syynä on siis lapsen kehityksen edistäminen.

Näistä on olemassa ainakin kolme hallinto-oikeuden päätöstä Kehitysvammaisten Tukiliiton nettisivuilla. Kaikista selviää, että yleensä asiantuntijalääkäri on antanut asiasta lausunnon. Kannattaa tutustua Kehitysvammaisten Tukiliiton vuoden 2007 sosiaaliturvaoppaaseen (pdf, 310 kt).

Katso myös tukiliiton Yleisimmin kysytyt kysymykset.

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus