Kehitysvammaisen”jumittaminen”

Kysymys 

Mitä tehdä kun lapsi jumittuu paikoilleen,ei mikään tunnu auttavan?.Ei pääse jatkamaan hommiaan esim kävelylle ym .

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

Jumittuminen voi johtua monesta eri syystä. Yleensä jumittumisen taustalla on jonkinlainen kyvyttömyys toimia juuri siinä hetkessä syystä tai toisesta.

Joihinkin kehitysvammoihin erityisesti kuuluu jumittuminen, näitä ovat esim. Downin oireyhtymä tai autismin kirjon lapset. Lapset yleensä ja erityisesti kehitysvammainen lapsi hyötyy siitä, että hän tietää mitä tehdään, milloin tehdään, missä tehdään, kenen kanssa tehdään, kuinka kauan se kestää ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Eli jonkinlainen mahdollisuus ennakoida tapahtumia ja erilaiset siirtymävaiheen henkilökohtaiset tarpeet tulee huomioiduksi. Lapsella voi olla hyvin voimakas struktuurin tarve ja hän ei kykene siirtymään toiminnosta toiseen ilman erityistä ennakointia ja siirtymävaiheen tukea. Apuna voi käyttää erilaisia kuvitettuja ohjeita niin tehtynä että kyseinen lapsi osaa ne hahmottaa. Joskus jumittumiseen ei auta kuin se, että odottaa sen menevän ohi.

Kannattaa muistaa, että jumittunut lapsi ei tee sitä tahallaan, vaan kyse on aivotoiminnan ylikuormituksesta, joka häiritsee toimintaa. Kuormituksen/stressin ehkäiseminen ennakoimalla ja hyväksi havaittujen toimintatapojen suosiminen auttaa pääsemään eteenpäin.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!