Kehitysvammaisten tuet ja avotyö

Kysymys 

Miten käy kehitysvammaisten tukien jos hän saa oikeaa palkkaa? Lopetaanko avotyö ja muutetaanko se palkkatyöksi? Minkä takia kehitysvammaisten avotyö jatkuu yhä vaikka se on YK:n vammaissopimuksen vastainen?

Vastaus 

Hei, kiitos kysymyksestä! Monilla kehitysvammaisilla työikäisillä henkilöillä on Kelan täysi työkyvyttömyyseläke. Sen päälle voi tänä vuonna (2021) ansaita 837,59 euroa kuukaudessa ilman, että sillä on vaikutusta eläkkeen maksuun tai määrään. Jos kuukausiansiot ylittävät tuon rajan, eläkkeen voi jättää lepäämään korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Tuon kahden vuoden aikana eläkkeen saa automaattisesti takaisin maksuun, jos kuukausiansiot pienenevät rajan alle.

Avotyötoiminta on muotoutunut parissa vuosikymmenessä kuntien epäviralliseksi käytännöksi järjestää työtoimintaa tavallisilla työpaikoilla. Järjestely on kuitenkin ristiriidassa työlainsäädännön kanssa ja kuten sanoit, se on myös YK:n vammaissopimuksen vastainen. Kuntien vakiintuneita käytäntöjä on kuitenkin vaikea muuttaa, mutta niissä kunnissa, joissa on työhönvalmennuksen avulla lähdetty etsimään kehitysvammaisille henkilöille oikeaa palkkatyötä, avotyötoiminnan osuutta on voitu vähentää, tai siitä on voitu luopua kokonaan.

Myös lainsäädännöllä voidaan pyrkiä vaikuttamaan asiaan. Tällä hetkellä hallituksen Työkykyohjelman alihankintamallin pilotointihankkeissa etsitään uusia tapoja järjestää joustavia työ- ja ansaintatapoja työkeskusten työtoiminnan ja työsuhteisen työn välille. Niistä ainakin osa voisi olla toimivia ja jatkossa myös legitiimejä vaihtoehtoja nykyiselle avotyötoiminnalle. Myös ensi vuonna perustettava Välittäjä Oy voi tarjota työpaikan osalle nykyisin avotyötoiminnassa olevista kehitysvammaisista henkilöistä.

Simo Klem
Työllisyysasiantuntija
Kehitysvammaliitto

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!