Kehitysvammaisuuden ennuste

Kysymys 

Hei!Minulla on 3 kk:n ikäinen down-poika. Minua kiinnostaa, voiko mistään päätellä jo tässä vaiheessa miten vaikeasti lapsi on kehitysvammainen. Eli onko esim.sillä merkitystä, että raskaudenaikaisessa veriseulonnassa ei ollut mitään poikkeavaa. Onko vastasyntyneen voinnilla ja esim.apgar-pisteillä mitään merkitystä kehítysvamman tason kannalta? Tiedän, että down-ihmiset ovat joko keskivaikeasti tai vaikeasti kehitysvammisia. Tunnetaanko lievästi kehitysvammaisia down-ihmisiä lainkaan?Onnin äiti

Vastaus 

Vastasyntyneen voinnilla ja Abgar-pisteillä ei voida ennustaa kehitysvamman laatua, kehitysvammalääkäri Salme Majuri vastaa. Jos vauvan vointi on hyvin huono ja pisteet erittäin alhaiset, vauvalle voi jäädä vakavia ongelmia. Tällainen tilanne voi syntyä, jos esimerkiksi vauva on joutunut olemaan pitkän ajan ilman happea.

Jos ihmiset, joilla on Down-oireyhtymä luokitellaan älyllisen suoriutumisen mittareilla, niin he kuuluvat lievästi ja keskivaikeasti vammaisten luokkaan, ei siis vaikeasti vammaisiin.

Down-lasten kehitys etenee sykäyksittäin. Lapset oppivat kävelemään noin kaksivuotiaina ja viittomien käyttö aloitetaan jo pienenä tukemaan kielenkehitystä.

Parhain terveisin,
Niina Sillanpää