Kehitysviivästymän syiden selvittäminen

Kysymys 

Hei!Olen sosionomi, ja eräs tuttavani kääntyi puoleeni kysyen hänen lapsellaan pian alkavista tutkimuksista kehitysviivästymän syiden selvittämiseksi (motorisen kehityksen viivästymä sekä puuttuva puhe). Hän haluaisi jo etukäteen mahdollisimman paljon tietoa siitä, miten ja mitä tutkimuksia tehdään lapsen ollessa 2,5 vuotias? Mitä tutkitaan, ja mitkä ovat mahdollisia diagnooseja? Mistä lisää tietoa tutkimuksista?kiitos avusta!

Vastaus 

Hei,
Pahoittelen, että vastaukseni on myöhässä.

Keskustelin asiasta neuropsykologi Kirsi Valkosen kanssa. Useimmat tutkimukset tehdään keskussairaaloissa. Tutkimuksiin voivat osallistua ainakin seuraavat työntekijät lääkäri, puheterapeutti, fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja psykologi. Valkosen mukaan psykologi ei aina ota osaa näin pienten lasten tutkimuksiin.

Lääkäri haastattelee vanhemmat ja tutkii lapsen. Tutkimuksen perusteella lääkäri arvioi jatkotutkimusten tarpeen, esimerkiksi lapsi voidaan lähettää kromosomi tms. kokeisiin.

Puhetarapeutti arvioi lapsen puheen tuottamista ja ymmärtämistä. Hän voi arvioida, miten lapsi noudattaa ohjeita. Fysioterapeutti tutkii karkeamotoriikkaa ja toimintaa ylipäätään. Hän voi katsoa miten lapsen lihakset toimivat. Toimintaterapeuttu tutkii mm. sensomotorista-integraatiota eli sitä onko lapsella tiedon vastaanotossa vaikeuksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi onko lapsella yli- tai aliherkkyyttä kosketukselle, kivulle tms.

Jos psykologi tutkii lapsen hän voi tehdä lapselle pienen testin , jossa tutkitaan hahmottamista, päättelykykyä ja ymmärtämistä. Psykologi voi myös havannoida lapsen leikkiä. Yleensä psykologi myös haastattelee vanhemmat.

Diagnoosia ei voi tässä vaiheessa mitenkään määritellä. Mutta jos haluatte lisätietoa, sitä kannattaa aina kysyä suoraan neuvolasta.

Niina Sillanpää