Kenelle seerumiseulonta?

Kysymys 

Hei!Tiedustelisin sitä, että kenelle raskaana olevista tehdään seerumiseulonta? Itse ollesani raskaana ei kyseisestä testistä mainittu mitään.Olenkin ollut siinä käsityksessä, että seerumiseulontaa ei enää käytetä, mutta täällä olevat kysymykset osoittavat aivan muuta.Itse synnytin terveen lapsen,jolla kuitenkin downin syndrooma. Olen alle 40 vuotias ja ainoat tutkimukset olivat niskaultra ja rakenneultra, joiden mukaan kaikki oli ok.

Vastaus 

Hei,
Käytännöt sikiöseulonnoissa ovat kirjavia ja vaihtelevat Suomessa sairaanhoitopiireittäin. Useimmilla paikkakunnilla on siirrytty toisen raskauskolmanneksen seerumiseulonnasta ensimmäisellä raskauskolmanneksella tehtävään niskaturvotusseulaan. Tämän seulontamenetelmän perusteella osassa raskauksista (1 %:ssa kaikista) tehdään sikiön kromosomitutkimus lapsivedestä, jolloin nähdään yksi ylimääräinen kromosomi. Kaiken kaikkiaan saadaan tieto Downin oireyhtymästä 50 %:ssa niistä raskauksista, joissa sikiöllä tämä oireyhtymä on. Aina ei Downin oireyhtymään liity sikiöaikaista niskaturvotusta ja silloin seulonnan tulos on normaali.

Toisen raskauskolmanneksen seerumiseulaa käytetään edelleen joillakin paikkakunnilla täydentämässä niskaturvotusseulontaa. Toisen raskauskolmanneksen seerumiseulan osuvuus on parempi kuin niskaturvotusseulan, mutta samalla se tuo enemmän ”vääriä hälytyksiä” ja tulos tulee suhteellisen myöhään jatkotutkimuksien kannalta. Uusin menetelmä on ensimmäisen raskauskolmanneksen seerumiseula, ja sitä käytetään joko yksinään tai niskaturvotusseulontaan yhdistettynä.

Ystävällisin terveisin,
Mirja Somer
perinnöllisyyslääkäri