Keskenmenon vaara

Kysymys 

Heippa,Olisin kysynyt keskenmenosta muutaman jutun.Itselläni meni ensinmäinen raskauteni kesken noin viikko sitten,viikolla 7+5.Nyt pelkään jo valmiiksi seuraava yritystä,että taas käy näin.Kuinka todennäköistä on että keskenmeno toistuu? Minä en joutunut kaavintaan vaan sain lääkkeitä.Mieheni on automaalari ja pelkään myös että vaaralliset aineet ovat vaikuttaneet hänen siittiöihin ja sen takia sain keskenmenon.Ja viellä oisin kysynyt että onko vaarallista jos tulen raskaaksi ennen kuin seuraavat kuukautiseni tämän keskenmenon jälkeen on ehtinyt tulla? Kiitos vastauksestanne =)

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Alkuraskauden keskenmeno on verrattain tavallinen, eikä välttämättä toistu uudessa raskaudessa. Sellainen keskenmeno, joka tapahtuu silloin kuin nainen jo tietää olevansa raskaana, tapahtuu noin 10 - 15 %:ssa raskauksista, ja useimmiten ennen 12. raskausviikon loppua. Raskaus voi mennä kesken myös niin aikaisessa vaiheessa, että kuukautiset ovat vain vähän myöhässä. Jos nämä aikaisetkin tapaukset otetaan huomioon, keskenmenojen kokonaismäärä kaikista raskauksista nousee vieläkin korkeammalle, niin että kaikista raskauksista noin joka viides päättyy keskenmenoon. Tavallisin syy alkuraskauden keskenmenoon on että alkio ei ole lähtenyt kehittymään normaalisti. Tapahtuma, jolloin uusi ihminen saa alkunsa on herkkä ja virhealtis tapahtuma, ja jos alussa tulee jokin riittävän iso häiriö, niin ettei sikiö pysty kehittymään ja kasvamaan, raskaus menee itsestään kesken. Tämä häiriö on yleensä syntynyt sattumalta, eikä silloin lisää keskenmenoriskiä seuraavassa raskaudessa. Keskenmenon syynä voi myös olla naisen eri sairaudet, sekä gynekologiset tai muut sairaudet, raskauden aikainen infektio, tai ulkoiset tekijät niin kuin ympäristömyrkyt tai lääkkeet. Jos kaikki mahdolliset syyt keskenmenoon otetaan huomioon, on erään tutkimuksen mukaan keskenmenon riski yhden keskenmenon jälkeen muutama prosentti suurempi kuin jos aikaisemmin ei ole ollut yhtään keskenmenoa.

Maalarin ammatissa käytettyjen aineiden vaarallisuudesta osaa parhaiten vastata Teratologinen Tietopalvelu, puh 09-47176500 klo 9 - 12, joka on ilmainen palvelu koskien sikiön kehitykselle haitallisia aineita.

Ei ole vaarallista tulla raskaaksi ennen seuraavia kuukautisia, mutta yleensä suositellaan että yhdet kuukautiset ehtisivät tulla ennen seuraavaa raskausyritystä, jolloin elimistöllä on ollut riittävästi aikaa toipua edellisestä raskaudesta ja keskenmenosta.

Erikoistuva perinnöllisyyslääkäri Carola Saloranta