Keskeytysten syyt

Kysymys 

Olen eräästä henkilökohtaisesta syystä pohtinut sikiöseulontojen ja keskeytysten etiikkaa viimeaikoina kovastikin, sekä yhteiskuntamme ristiriitaista suhtautumista enemmän tai vähemmän erilaisiin yksilöihin keskuudessamme. Aihe kiinnostaa minua myös ammatillisesti (olen kätilö).

Olen jonkin verran koonnut käytännön- ja tilastotietoa keskeytyksistä, mutta en löydä mistään tietoa siitä, mitkä sikiöperäiset syyt katsotaan Suomessa tällä hetkellä päteviksi keskeytysperusteiksi. Mutu-tuntumani on, että yhä lievempien sikiöperäisten syiden perusteella päädytään suosittelemaan raskauden keskeytystä ja myöntämään sille lupa. Onko tuntumani oikea?

Olen kiitollinen, jos teidän kauttanne saan näitä tietoja tai vinkkejä siitä, mistä jatka tietojen kaivelua.

Kiitos palvelustanne!

Vastaus 

Hyvä kätilö,

Raskauden keskeyttämisperusteiksi "päteviä" sikiön poikkeavuuksien laatua ei ole tarkkaan määritelty. Alkuperäisessä laissa vuodelta 1970 lukee, että keskeyttämiseen voi saada luvan, "kun on syytä otaksua, että lapsi olisi vajaamielinen tai että lapsella olisi tai lapselle kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika". Luvan voi saada 20+0 raskausviikkoon saakka, kun sikiöllä on tai sikiölle tai odotettavalle lapselle voisi kehittyä vaikea sairaus, älyllinen kehitysvammaisuus tai ruumiinvika (rakenteellinen poikkeavuus / epämuodostuma) eli sikiöllä tai odotettavalla lapsella on suurentunut riski edellä mainittuihin. Sen jälkeen enintään 24+0 raskausviikkoon saakka luvan voi vielä saada, jos edellä mainitut poikkeavuudet on "luotettavalla raskaudenaikaisella tutkimustavalla todettu", eli tällöin poikkeavuuden suurentunut riski tai poikkeavuuden epäily ei enää riitä keskeyttämisperusteeksi.

Käytännössä vanhemmat itse harkitsevat, mikä heidän mielestään on niin vaikea vika, että mieluummin haluavat hakea lupaa keskeyttämiseen kuin jatkaa useimmiten toivottua raskautta. Näissä tilanteissa terveydenhoitohenkilökunnan tehtävänä on selvittää vanhemmille niin tarkkaan kuin mahdollista, minkälaisesta poikkeavuudesta on kyse, mitä se kehittyvälle lapselle merkitsee, ja vastata vanhempien hankaliinkin kysymyksiin mahdollisimman objektiivisesti. Eri vaihtoehtojen suosittelu ei kuulu asiaan, vaan vanhempien tulee voida tehdä ratkaisunsa omista lähtökohdistaan.

"Mutu-tuntumaan" vastaus voisi löytyä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) epämuodostumarekisteristä, joka tilastoi myös sikiöperusteiset raskauden keskeyttämiset.

Parhain terveisin
Riitta Salonen-Kajander
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto

Näitä asioita käsittelee