Keskiraskauden seerumiseulanta yli 40-vuotiaalla

Kysymys 

Kuinka tarkka on keskiraskauden seerumiseulanta yli 40-v? Pääsevätkö siihen kaikki haluavat ja missä se suoritetaan?

Vastaus 

Hei,

Keskiraskauden seerumiseulalla tarkoittanet raskausviikolla 15 tehtävää tutkimusta, jossa mitataan äidin verestä istukkahormonin (hCG) osaa sekä valkuaisainetta nimeltään alfa-fetoproteiini (AFP). Lisäksi riskiä laskettaessa huomioidaan äidin ikä, mistä johtuen seulan "toimivuus" on jonkin verran erilainen eri ikäisten äitien kohdalla.

Tietokoneohjelma, joka laskee riskiluvun "painottaa" ikää siinä määrin, että vanhemmat äidit saavat herkemmin kohonneen riskin kuin nuoret äidit. Tietysti heillä on myös enemmän Down-sikiöitä. Mitä suurempi määrä tietystä ikäluokasta tutkitaan, sitä useampi etsitty tapaus myös löytyy. Karkeasti voidaan sanoa, että jos äiti on alle 30-vuotias, seula löytää noin 30-40 prosenttia, 35-vuotias 60-70 prosnettia ja yli 38-vuotias 85-95 prosenttia (silloin tietysti on myös vastaavasti enemmän vääriä positiivisia seulalöydöksiä eli seula ilmoittaa kohonnutta riskiä, mutta kromosomi tutkimus on normaali).

Seula antaa vain riskiluvun, todellinen kromosomivastaus saadaan jatkotutkimuksena vain istukasta tai lapsivedestä. Se, kuka tähän seulatutkimukseen pääsee neuvolan kautta, on täysin kuntakohtaista. Parhaiten tiedon saa omasta neuvolasta. Yksityisten lääkäriasemien (gynekologien) kautta tutkimukseen pääsee myös (maksullisena). Toivottavaa on, että lähettävä lääkäri myöskin tietää, mistä tutkimuksesta on kyse ja miten vastausta tulkitaan.

Tervesin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri