Keskivaikean dysfasian ennuste

Kysymys 

Minulla on n.4v.ikäinen poika, jolla on viime kesänä todettu keskivaikea-asteinen dysfasia, ongelmia sekä puheen tuoton ja ymmärtämisen kanssa. Diagnoosin numero on F80.2. Poika käy puheterapiassa ja toimintaterapissa sekä hänellä on erityispaikka päiväkodissa. Lisäksi olen vienyt häntä muskariin ja erilaisiin liikuntajuttuihin, joissa poika viihtyy hyvin. Poika on mielestäni edistynyt hyvin lähtötilanteeseen nähden ja kuntouttajatkin sanovat samaa. Haluaisin niin kovasti tietää, onko tehty mitään tutkimusta, kuinka dysfaattiset ihmiset sijoittuvat työelämässä, menevätkö naimisiin, saavatko lapsia jne. Onko tutkittu, kuinka esim. keskivaikea-asteinen dysfasia voi muuttua "matkan" varrella. Poika on aika sosiaalinen, hänellä ei ainakaan vielä ole "hoksattu" muita ongelmia. Minulle on kyllä kovasti painotettu, että dysfasia ei ole vammaisuutta, mutta poikani siitä huolimatta on erilainen kuin "terveet".Anna

Vastaus 

Hei,
Soitin Aivohalvaus ja dysfasialiittoon ja keskustelin dysfasiavastaava Satu Lukan kanssa. Hänellä ei ollut tietoa tutkimuksista, jotka käsittelisivät kysymiäsi aiheita.

Lukan mukaan vertaistuesta voisi olla apua. Vanhempien lasten vanhemmat osaavat kuvailla ja kertoa miten elämä on sujunut.

Vertaistukea voi etsiä paikallisyhdityksistä. Niistä saa lisätietoa www.stroke.fi tai Satu Lukalta GSM 040-5437 292.

Terveisin, Niina Sillanpää