Aamujen ahdistus ym.

Meillä on 11-v. down-poika.
Tällä hetkellä ongelmaksi on tulossa se, että erit. aamuisin hän on haluton, väsynyt ja usein pahantuulinen. On oltava kaiken aikaa hiipeillään, että ei "menis sukset ristiin" ja silti melkein joka aamu viimein suutun, joudun pukemaan ja patistamaan häntä, että hän olis valmiina kun taksi tulee. Aamupalan syöminen on sitä, että hän istuu tv:n äärellä ja syö leipää ja passuuttaa koko ajan, "anna leipää, mehua..."

Tänä aamuna suorastaan huusin ja raivosin. Tuntu, että en enää jaksa näitä aamujen ahdistuksia. Ja kun lopulta menetän malttini, silloin "peli on täysin menetetty", poika ihan lukossa, ei puhu mitään, pyörittää vain kiivasti päätä pois kun yrittää puhutella. Puoliväkisin joudun häntä pukemaan ja raahaamaan. Hän on jo niin painava ja voimakas, että jos hän päättää jäädä lattialle makaamaan, en voi mitään.

Tämä tunteiden myrsky! Raivosta, avuttomuudesta, turhautumisesta jne. suruun, häpeään. On näita tilanteita muulloinkin, mutta aamuisin ne korostuu kun pitäis tietyllä kellon lyömällä olla valmiina ja olen yksin pojan kans (isä lähtee aikaisemmin töihin). Hänellä on iltalääkityksenä rauhattomiin öihin Levozin ja Melatonin. Lisäksi Thyroxin, kilpirauhaslääke aamuisin.

Missä on se iloinen, valoisa down-poika, jota mulle lupailtiin ja kuvailtiin jo laitoksella ollessamme? Hän on usein ahdistuneen oloinen, pyörittää jotain nauhaa käsissään, vääntelee sormiaan, makaa mahallaan lattialla ja hinkaa itseään tyydyttäen.

Ja sitten yhtäkkiä hän saattaa kapsahtaa kaulaan ja olla ihan iloinen ja joustava ja tyytyväinen. En keksi mitään johdonmukaista syytä hänen käytökseensä. Koululla ollaan istuttu muutama kerta porukalla, kehityspolin asiantuntijoiden kans ja mietitty mitä pitäis tehdä. Yhtä lääkettä jo kokeiltiin, olikohan Sipram tai jotain sinne päin, mutta emme vain ehkä jaksaneet käyttää tarpeeksi pitkään, että olis todellinen vaikutus alkanut näkymään.

Tuntuu vaikealta, kun ei ymmärrä poikaa eikä osaa auttaa. Elämä pyörii paljon sen mukaan onko poika hyvällä vai huonolla tuulella ja siinä, että yritetään pitää häntä hyvän tuulisena. Kun koko ajan jaksaa keskittyä vain häneen ja on tuntosarvet pystössä vastaamassa hänen "terpeisiin" niin homma sujuukin suht hyvin. Mutta kun ei jaksaisi koko aikaa!

Tulipa tästä varsinainen vuodatus. Tämäkin jo helpotti...

Hei Ellu!

Voin hyvin kuvitella aamufiiliksenne. Olet varmaan jo kokeillut kaikki mahdolliset kikat. Itseäni auttoi vastaavassa tilanteessa se, että illalla laitoin kaikki muksun tarvitsemat romppeet: vaatteet, reput, kengät jne jo mahdollisimman pitkälle valmiiksi. Itse heräsin n. 10 min. suunniteltua aikaisemmin, jotta jäi pelivaraa. Meillä toimii ja toimii selkeä aikataulu, joka toistuu joka aamu: herätys, wc-jutut ja pukemin, syöminen samassa järjestyksessä. Lapsemme ymmärtää jollain tasolla termit: ensin (joku vähemmän miellyttävä juttu) ja sen jälkeen (joku mieluisempi juttu). Kertaamme myös aamun aikana järjestystä/aikataulua. Tilannetta helpottaa sekin, jos on tiedossa koulussa jokin mukava juttu. Ainahan näin ei kyllä tapahdu. Kaikesta ennakkovalmisteluista huolimatta meilläkin toisinaan homma menee tosi överiksi ja tunnen voimattomuutta ja avuttomuutta kun lapsi ei osaa kertoa mikä on hätänä/ahdistaa/pelottaa/jännittää. Enkä pysty auttamaan. Yritän silloin ajatella, että kai tälläisiakin aamuja tarvitaan... johonkin, en vain silloin tiedä että mihin.

Onko lääkitys/annostus tarkistettu viimeeksi? Ettei ongelma ole sillä suunnalla?

Toivotan sinulle kuitenkin jaksamista. Meitä samalla taistelutantereella olevia on varmasti muitakin.

Hei.
Meillä aamut helpottui heti, kun lapsi sai alkaa heräämään rauhassa.Tämä tarkoitti oman heräämisen aikaistamista,mutta kun herää, laittaa valon tai hiljaista musiikkia,menee keittelemään kahvit, lukemaan lehden jne, niin puolen tunnin kuluttua on melko rauhallinen kaveri odottelemassa sängyssä.Aluksi oli vaikea tottua heräämään aikasemmin,mutta kyllä siihen tottui.Meillä tämä toimi ja teki joka aamuisesta katastrofista sata kertaa helpompia.Ymmärrän, että kaikilla tämä ei toimi, mutta kannattaa kokeilla.
Itselläni vaikeisiin aamuihin auttoi lamppu, joka toimii herätyskellona. Puoli tuntia ennen heräämisaikaa lamppu aloittaa himmeänä ja kirkastuu vähitellen, kunnes herättää jollakin valitulla äänellä. Kallimmassa Philipsin versiossa ääniä on radion lisäksi monia. Itselläni on halvempi versio, jossa on "tavallinen herätys" sekä linnun laulu, joka on aivan ihana herättäjä. Alkaa hiljaisena ja voimistuu vähitellen.
Kai noita lamppuja on muillakin valmistajilla, jos vain jaksaa etsiä. Netistä kuulemma löytyy halvemmalla kuin kaupoista. Ihan halpoja eivät ole, mutta kannattaa kokeilla.
Kiitos vinkeistä!
Meillä kyllä herätään ajoissa, eli aikaa on ehkä liikaakin aamuisin: nousemme ylös kuuden jälkeen ja poika siinä samalla tai hetken kuluttua, taksi tulee n. 7.40. Tuo lamppu, joka toimii herätyskellona olis varmaan hyvä idea, vois tuoda hyvää mieltä aamuun.

Eilen kun tulin töistä kotiin, oli poika vastassa halaamassa ehkä vähän katuvaisena, eikä tietoakaan aamun jupakasta! Tänä aamuna taas meni suht mutkattomasti siihen saakka, kun piti alkaa pukemaan ulkovaatteita. Silloin pojan takapuoli ei inahtanutkaan ja minä siinä yritin äheltää housuja hänelle jalkaan, takkia päälle....

Olispa joskus mielenkiintoista salaa videokuvata noita aamujen sähellyksiä, olis siinä varmaan naurussa pitelemistä ;-)
Tänä aamuna poika kuunteli joulu- ym. musiikkia ja oli jo puettu alusvaatteet ja sukat. Hetken päästä oli sukat lentäny pois. Laitoin siinä sitten pojalle sukkia taas jalkaan ja puhuin, että kyllä tulee paha mieli kun olet ottanut sukat pois ja taas joudutaan uudestaan laittamaan. Tekis mieli itkeä, sanoin. Itketäänkö yhdessä? kysyin. Siinä puhellessa laitettiin sukat, verkkarit vastentahtoisesti ja paita päälle. Kas kummaa, hampaanpesun jälkeen poika alko omatoimisesti pukemaan ulkovatteita ja oli oikein suopuvainen. Kehuin sitä ennen myös häntä, kun eilen jaksoi niin hienosti hiihtää 4 km!
Kun taksi tuli, hän itse otti sukset ja repun ja meni taksiin!
Eli niin erilaisia voi aamut olla ja niin pienestä kiinni, mihin tunnelma kallistuu.
Ellu
Hei!
Meillä on samanikäinen poija (11 v) ja aamut ovat meilläkin haasteellisia. Herääminen on vaikeampaa pimeänä vuodenaikana tietty itse kullekn.
Luovuimme aikoja sitten koulukyydin käytöstä, koska niin aikainen (7:15) lähtö olisi ollut täysi mahdottomuus. Melatonin käytön aloittaminen on vähän helpottanut aikaista nukahtamista, mutta aamun herääminen on yhtä tuskaa. 12 tunnin yöunet maistuisivat, mutta silloin pitäisi nukahtaa jo klo 19. Valot ja musiikki päälle klo 6, mutta mitään elonmerkkiä ei tule ellei mene nenänalta kutittelemaan. Siinäkin touhussa menee useita kymmeniä minuutteja ja ylös päästään vasta klo 7 jälkeen. Ennen kouluunlähtöä pitäisi saada myös epilepsialääke menemään. Siinä se tuska tulee kun yrittää maanitella syömään ja toiselle ei maistu mikään.
Nyt viime aikoina tuntuu että orastava murrosikä iskee päälle ja jätkästä on tullut löysä (niin kuin muistakin samanikäisistä). Eli ei vois vähempää kiinnostaa ylösnouseminen ja kouluunlähtö. Vielä kun koulussa on ollut vaikeaa, motivointi on täyttä tuskaa.
Ja koulussa saa kuulla mussutusta kun ollaan myöhässä aamunavauksesta. Itsestä tuntuu kuin olisi täysi työpäivä tehty kun on herännyt klo 6 ja viimein ehtii juuri ja juuri klo 9 töihin.

t. Elina
Jokainen aamu on yhtä jännittävä....millä mielellä neiti 10v herää.Laitan itseni täysin valmiiksi aamulla ja vien kaiken mitä tarvitsen sohvalle,ennen kun herätän tytön...vaatteet sisä/ulko,vaipat,harjan,tukkapampulat, saappaat jne...Ensin istuskellaan rauhassa sohvalla ja katsotaan Pikku kakkosta ja siinä sitten selviää, että mikä on meininki.Useinmiten huonoina aamuina tavarat lentelevät ja hän tarttuu hiuksiini ja onpa niitäkin aamuja, kun päästään ovesta ulos ettei mitään hämminkiä ole syntynyt.
Kyllä aamuhetki luo jännitettä ilmaan ja joskus herättäminen jopa pelottaa. Olisihan se kiva jos aamut olisi mukavia yhdessäolonhetkiä, mutta täytyy nauttia niistä aamuista, kun asiat menevät vähän paremmin kuin niinä tosi huonoina aamuina. Talvella on ehdottomasti vaikeampi herätä.
Toivottavasti kevät ja valo toisi meille kaikille parempia aamuja.
Terkuin Jana
Voi niin tutulta kuulostaa nuo Janan ja Elinan kertomukset!
Meidän Pojalla on myös Melatoniini (2x1mg) ja Levozin iltaisin. Mutta ongelmamme ei ole, etteikö poika heräisi. Harvoin nukkuu edes viikonloppuisin yli 7 ;(
Tänä aamuna hän taas katsoi lastenohjelmia, siinä samalla mussutteli leipää. Minä ja isänsä juoksemme ja passaamme, mitä milloinkiin hän ilmoittaa (välillä aika kuuluvasti)tarvitsevansa. Nyt kun on flunssaista aikaa, hän niistää voimalla räät naamalleen ja jompi kumpi meistä juoksee neänliinan kans hätiin...
Niin, tänä aamuna taas tökkäs siihen, kun laitoin tv:n kiinni ja ilmoitin, että nyt hampaita pesemään, taksi tulee kohta. Poika kääntää päätään rajusti sivuun (="en halua olla sun kans missään tekemisissä!") eikä sano mitään, junnaa vain paikallaan. Sain kuin sainkin hänet siitä vessaan hirveän huudon saattelemana ja taksiinkin kun autoin osan vaateista päälle (tai ainakin sinne päin).
Todella kun taksi on lähtenyt, tuntuu, että päivän työt olis jo siinä. Mutta ei kun kokoa itsesi nopeasti, tai sitten on vain pakko siitä rynnätä autoon ja töihin. Koko päiväksi jää kurja olo. Olisinko voinut hoitaa homman jotenkin fiksummin???
Mistä saisi jonkun videoimaan tuollaisen aamun? Oppiskohan siitä mitään, jos saisi katsoa itseään kuin etäämmältä? Taitas olla aika rankkaa katseltavaa!
Ellu

Vastaa viestiin