Apua syömisongelmiin

Onko kenelläkään kokemusta ns. täydennysravintovalmisteista, kun ruokahalu on lähes kadonnut ja ruokailuu takkuaa muutenkin (lähinnä refluksivaivan takia)? Saako jostain valmisteesta KELA-korvausta? Suurin osa (esim. Nutridrink) näyttää olevan ilman reseptiä saatavia tuotteita.

Meillä on täällä kanssa syömisongelmia..ravitsemusterapeutin luona käynnin jälkeen saimme ohjeita mitä lisäravinne valmisteta tulisi käytää, niihin on mahdollista saada lääkäriltä lausunto, jolloin Kela korvaa osan. Meidän tapauksessa "syömisongelma" ei ole niin iso, että lääkäri olisi lausuntoa kirjoittanut, joten ostan apteekista mm. Semperin energiajauhetta jota lisään jokaiseen ruokan hiukan, rasvalisänä on rypsiöljy jota myös lisätään ruokiin. Tuo Semperin jauhe on aika hyvä, mauton ja "huomaamaton" joten helppo lisätä kaikkiin ruokiin/puuroihin. En tiedä onko tiedoista apua, mutta apteekista saa muitakin jauhemuotoisia energialisiä joten kannattaa kysellä heiltä lisää.
Minulla on itselläni ollut aikoinaan refluksitauti, joka on hoidettu leikkauksella, ja kokemuksesta voin sanoa, että olisi tärkeämpi hoitaa vaivat pois kuin yrittää lisätä ruokaan ravinteita lisää. Tauti voi olla niin kivulias, että mikään ei mene alas ja syöminen on todella kärsimystä. Käytännössähän silloin vatsahapot ovat tulehduttaneet ruokatorven... Pitkään jatkunut tulehdus ruokatorvessa altistaa solumuutoksille, joten hoito on välttämätöntä.
Ensihätään kannattaa pyytää kunnon lääkitys, että olo helpottuu. Sitten ruokakin maistuu.
Itsekin sain vaatimalla vaatia hoitoa, kun olin kokeillut kaikki mahdolliset ruokavaliot eivätkä mitkään pidemmänpäälle auttaneet.

Toivottavasti tilanne helpottuu!

Vastaa viestiin