Aspergeristä

Kenellä olisi as-lapsi...millainen,mikä koulu ym.meillä aiheesta epäily...

Minulla ei ole as-lasta mutta vastasinkin sinulle ammattilaisten keskustelu sivuille muutamalla sanalla näin ammattilaisen näkökannalta. Käypä siellä katsomassa... :)
vielä jatkan: sivulla http://www.aspalsta.net/ on asberger aiheista keskustelua, jota itsekin käyn silloin tällöin lukemassa.
hän käy Tampereella as-luokkaa, jossa on 5 oppilasta.
Petra ,voisitko kerton millaisia "oireita"pojallasi on...
Miten sosiaaliset kanssakäymiset sujuu...pelot...kielenkäyttö...ym
Hän lakkasi syömästä muuta kuin vaaleaa leipää ja maitoa. Loppujen lopuksi hän suostui juomaan vain maitoa. Syömisvaikeudet ovat olleet päällimmäinen ongelma koko aspergerissa. Assiksi hän on melko sosiaalinen ja vilkas: hän saa ideoillaan kaverit mukaan, usein leikkikaverit ovat vähän nuorempia kuin hän. Pienenä hän kirkui bussissa kun ei kestänyt ovien sihinää, jos naamaan tuuli tai hanska luiskahti pahasti että ihoa näkyi nii se oli aivan maailmanloppu.

Pelkää uusia makuja, ja nukahtamisvaiheessa varmistaa että varmasti herätämme hänet aamulla.
Poika on tosi tyytyväinen kun päivät sujuvat mahdollisimman hyvin samaan malliin. Hän käy kerran viikossa trampoliinikerhossa, pienempänä hän kävi temppukoulussa. Hänen on vaikea sietää käskyjä ja ohjausta, mutta tykkää hyppimisestä sen verran paljon että joutuu sietämään sitä :)

Kielenkäyttö on muodollista. Hän pitää hienoista sanoista ja joskus käyttää niin mykistäviä lausekäänteitä ettei uskoisi että on vasta 8 v.

Suurimmat vaikeudet nykyään ovat syöminen, keskittymisen suuntaaminen, irtautuminen lempipuuhasta (kolmiulotteiset paperiaskartelut) ja ovesta ulos lähteminen.
Petran tarina on kuin omasta pojastani, joka täyttää 5 v kesällä. Kärpäsen surina ja kovaääninen moottorinpyörän pärinä ovat lapsesta kamalia ääniä. Bussin sihinät ja pihinät ovat myös "tunteita herättäviä". Kuuloyliherkkyys on erittäin huomattava ja toisaalta sitten "valikoiva huonokuuloisuus". Hitaus on yksi piirre ja motorisissa taidoissa puutetta. Päivät saattavat olla motoriikan ja puheen tuoton suhteen "kuin yö ja päivä". Välillä monet asiat sujuvat ja välillä ei suju mikään. Syömättömyyttä on ollut meilläkin ja tuokien valikointia, vaikka oli alle 2v iässä kaikkiruokainen ja söi mielellään. Ihon kosketusyliherkkyys on myös valtavaa.
Pienempänä mustat salkut ja matkalaukut saivat aivan järjettömän pelon aikaan, samoin kaikki "aukeava" eli kannet, ovet, yms.
Vielä meillä ei ole As diagnoosia asetettu, mutta piirteitä on kyllä melkolailla.

Aika haastavaa on tälläisten ongelmien kanssa tulla toimeen.

Vastaa viestiin