Asuminen asuntolassa

Kysymyksiä ohjaajille asuntolassa: kuka tekee aloitteen asukkaan siirtymisestä itsenäisempään
asumiseen? Siis esim autetusta asumisesta tuettuun asumiseen tai tuetusta asumisesta tukiasuntoon. Entä jos siirto tehdään eikä
henkilö selviydykään. Pääseekö hän takaisin
omaan tuttuun asuntolaansa?

Ovatko asukkaat oikeassa paikassa? Onko asiasta
eriäviä mielipiteitä henkilökunnan kesken tai
omaiset/henkilökunta?

Alitteen voi tehdä omainen,asuntolan työntekijä, sosinomi.lääkäri jne, moni eri taho.asiastakin usein päättää monta eri alan tiimi henkilöä yhdessä.Itsenäisen asumisen taidothan silloin pitää olla jo opetettuna ja avopuolen työntekijä usein jatkaa työtä itsenäisen asumisen valmennuksessa vaikkakin jo asuu yksin.Kyl usein pyritään siihen että asiaks pääsee taksin samaan paikkaan jos asuminen ei onnistu, esim.meidän työpaikssa ei otetta uutta asukasta 4kk, jottaa nähdään miten edellinen asiaks pärjää omatoimiseti.
Siis tarkennan vielä: tehdäänkö siirtoja yövalvotusta
asuntolasta ei-yövalvottuun asuntolaan?
Siirtoja voidaan tehdä, jos asiakas pärjää yön ei valvotussa asumis muodossa.Onko sinulle tapahtunut jotain tässä asumis jutussa? Menetelty väärin?
Poikani on asuntolajonossa, eikä jono tunnu etenevän.
Siksi mietin, onko autetussa asumisessa niitäkin,
jotka pärjäisivät ohjatussa asuntolassa.
Hei.Niimpä voi olla nänä päivänä monestikin, mene ja tiedä.Oletko kysynyt tilannetta asuntolassa? vai tiedätkö että joku asiakas pärjäisi ilman yö valvontaa? Nämä on niitä vaikeita juttuja kun odotetaan paikaa asntoloihin.Onko kysessä minkälainen paikka?
Ei mulla ole tähtäimessä mitään tiettyä asuntolaa.
Poikani tarvitsee yövalvotun paikan ja niitä on
vaikeampi saada.
Missä päin muuten asustat? Tarvetta olisi yksityille asuntoloille, kunta sekstorilla niitä on usein vain n.10 paikkaa.Toivottavasti pian poikasi pääsee asuntolaan,pidän peukkuja ja varpaita pystyssä.
Asumme Helsingissä ja toivon paikkaa esikaupunkialueelta
pääkaupunkiseudulla.

Moi taas. kaksin puheluksi menee meillä tämä.=) Onko poikasi käynyt jotain tiettyä sopeutumis kurssia ,asumisvalmennusta jne...ennen kuin muuttaa vai minkä tasoinen lapsesi on? ( en halua olla röykeä, mutta asia kiinostaa minua kun valmistun joulukussa vammaispuolen lähihoitajaksi )
Poikani on ollut asuntolaharjoittelujaksoilla noin kerran kuussa 4-6 päivää jo useamman vuoden ajan.
Hän on aina innokas lähtemään kesällä kv-tuen
leirille. On siis tottunut olemaan pois kotoa.
Omatoiminen päivittäisissä toimissaan. Jotta
tuntisi olonsa turvalliseksi eikä tulisi levottomuutta, siksi tarvitsee yövalvonnan.
Olimme lyhyellä nuoren itsenäistyminen-kurssilla keväällä. Kurssit kiinnostaisivat,
kun niitä vain olisi tarjolla.
Asumisvalmennus olisi tärkeää ja mahdollisuus
tutustua uusiin asuintovereihin jo ennen muuttoa.
Kerrotko käytännöistä, miten uusi asukas otetaan
vastaan. Minusta saavutettujen taitojen ylläpitäminen on tärkeää ja jotain uuttakin
voi ottaa mukaan päiväohjelmaan ajan kanssa.
Kun asukas muuttaa asuntolaan, säilyykö hänen
työpaikka ja harrastukset ennallaan?
Ehtiikö ohjaajat tilailla taksikyytejä ja
tukea sosiaalista elämää asuntolan ulkopuolelle?
Mitä teillä oli kesällä ohjelmassa, kun asukkaat
olivat kesälomalla?
Hei taas. Meillä kyllä uusi asukas otetaan heti mukaan toimintaan, miten itse nyt eka haluaa osallistua, kun voi olla että asiakas ei vielä itse halua suuri juttuja, sivusta seuraaja aluksi, kun asukkaat vielä hieman outoja mutta eipä tarvitse laittaa kuin viikko, niin uusin asukas jo täysin mukana toiminnassa. me järjestämme kesällä ihan päivän retkejä ja yksi muutaman päivän retki kauemmas ja siitä äänestävät asukkaat aivan itse, annamme toki vaihto ehtoja heille.me tilamme aina kyydit, minne kyytiä tarvitsevat ja käytämme aina kyl samoja kahta taksia, ihan asukkaiden takia, kun ovat heille jo tuttujaja nekin taksit voi varata etu käteen.Kyllä työpaikka ja harrastukset pysyvät ennallaan jos asikas on samalta paikkakunnalta,totta kait,niitä ei lähdetaä koskaan muuttamaan ja kerran asiakas pysyy edellenn niissä kulkemaan jo muutto on suuri muutos ja muu pitäisi pyrkiä pitämään ennallaan heidän kohdallaan.Niin kesällä kulimme torilla, kaupunkissa, eläitarhassa,shoppailemassa,ihan vaan ostoksilla jne...iahn aikuisten joka päiviäsiä juttuja ja omien asioiden hoitamista päivittäin.Meillä muuten uusi asiakas joka muuttaa, käy tutustumassa monen viikon ajan paikkaan ja viettää siellä muutamia tunteja aina tutustumis käynnillä.
Hei!

Asumispalveluiden tarve ja tuen tarve asumisessa määritellään yleensä tuki- ja palvelusuunnitelman sekä kuntoutussuunnitelman yhteydessä. Määrittelyn perusteella pyritään yleensä löytämään jokaiselle asiakkaalle häntä mahdollisimman pitkään palveleva asumismuoto, mutta toki tuen tarpeen muuttuessa, kehittymisen tai haasteiden lisääntymisen myötä, asioita harkitaan uudelleen. Tällä hetkellä asumispalveluiden tarjonta, etenkin autetussa asumisessa, tuntuu olevan kovin niukkaa. Kannattaa olla yhteydessä omaan sosiaalityöntekijään aktiivisesti. Kaupungithan tuottavat itse osan omista asumispalveluistaan ja osan ostavat yksityisiltä palveluntuottajilta.

Eli vastauksena alkuperäiseen kysymykseen, aloitteen asumispalvelun tuen tason muuttamisesta tekee yleensä asuntolan henkilökunta ja omaiset, jotka parhaiten asiakkaan tuen tarpeen tunnistavat. Päätökset tehdään sitten yhdessä palveluntarjoajan ja maksajan kanssa.
Kiitos tiedoista! Asia on hiukan edennyt,
ensi vuonna on toiveita asuntolapaikasta tai
aikaisemmin, jos sopiva paikka vapautuu.
minä muutin asuntolaan vuonna 1996 ja asuin siellä 8 vuotta ja 5kuukautta.Nyt oon asunut jo monta vuotta mieheni kanssa yhteisessä kodissamme.
Jee! Poikani pääsi ryhmäkotiin alkuvuodesta ja hyvin on kaikki sujunut tähän asti.
Niin, asumisen muotoon vaikuttaa varmasti myös valmennus eli se kuinka paljon on saanut jo harjoitella asuntolassa vaadittavia arjen taitoja etukäteen. Itseäni kiinnostaa mitä diagnooseja asukkailla on yövalvotuissa asuntoloissa? Mikä ero on asuntolan ja palvelukodin välillä?
Kehitysvammaisuuden lisäksi voi olla epilepsia tai on mielenterveyskuntoutuja eli tarvitsee yövalvonnan, jotta tuntee olonsa turvalliseksi ja tarvitsee tukea enemmän kuin ohjatussa asuntolassa on mahdollista.
Kaikilla ei ole muuta kuin kehitysvammaisuus.
Jälkimmäiseen en osaa oikein vastata. Asuntolasta voidaan käyttää myös nimeä ryhmäkoti.

Vastaa viestiin