downien syönti

onko teillä kokemusta downinlasten syömättömyydestä. Meillä siis nyt 5v downi ja aina syönyt huonosti mutta nyt helteillä erityisen huonosti juo vähän on laiha kun linnunpoikanen aivan aliravitun näköinen. mitä ihmettä tarjoan hänelle että paino nousisi.

Oletko kokeillut apteekista saatavia ravintolisiä? Kannattaa kokeilla, ne ovat jopa hyvänmakuisiakin. Omalle pojalle sain menemään mm. ruusunmarjakeittoa, maksoi n. 2e. Myös erilaisia juomia on mielestäni olemassa, kyseleppä apteekista.
Hei!

Meillä Tuulikki (10 v) syö vaihtelevasti. On todella nirppanokka monen ruuan suhteen, mutta jos jostakin pitää (esim. makaroni tai makkara), niin siitä pitää sitten todella paljon ja söisi sitten rajattomasti... Kasvisten kanssa on ainaista kädenvääntöä.
Usein tuntuu, että ruoan koostumuksella on suurempi merkitys kuin maulla. Murusista Tuulikki ei pahemmin välitä ja aikaisemmin esim. murueskimosta piti raaputtaa suklaat muruineen pois, että suostui sitä syömään...

Juomise oppimiseen Tuulikilla meni todella pitkään. Korvasimme nesteen aluksi viilillä. Ja juomista harjoittelimme ensin maustamattomalla jugurtilla, jota sitten laimentamalla neiti oppi juomaan...

Jos lapsi on kokonaan syömätön, niin sitten kannattaa yrittää etsiä tilanteeseen syytä. Refluksitauti, allergia, rakenteellinen vika, suun alueen tuntoaistin yliherkkyys, muitakin syitä varmasti on... Joskus on vaikea saada lääkärit uskomaan tilanteen vakavuus, mutta minusta äiti on kuitenkin se, joka asian parhaiten näkee ja tietää.

Kaikkea hyvää sinulle täältä helteen keskeltä.

tv Sirpa
Meidän 2,5-vuotias poika, jolla DS, syönyt aina huonosti ja ollut laiha; vajaa vuosi sitten käytiin jo ravitsemusterapeutillakin kun painokäyrä näytti aina vain huonommalta ja huonommalta. Vaihdettiin ruokia runsasenergisemmiksi, mutta kuitenkin terveellisiksi: hedelmäsoseita hedelma-ja marjapuuroiksi, ja alettiin antaa kahdella aterialla 2-3 tl öljyä alkuun.

Yritetty tehdä ruokailusta niin mukava kuin mahdollista: muistellaan viime aikojen mukavimpia tapahtumia yms, ei käytetä lahjontaa tai uhkailua tai moitata vähästä syömisestä. Huomattu, että silloin kun koko perhe yhdessä rauhassa syömässä, ruoka maittaa usein paremmin. Ei syöminen näilläkään konsteilla kovin helposti aina mene.

Helteillä ei monella aikuisellakaan tule kovin nälkä, mutta onhan se tuskastuttavaa katsoa laihaa lasta joka ei syö. Auttaisiko muiden malli, ts pidetään yhdessä "juomataukoja"? Meneekö juominen paremmin jääkaappikylmänä vai haaleana? Jos ei juuri syö, maitoahan voi varmaankin antaa tavallista reilummin, jos maistuisi vettä paremmin.

Tuo Sirpan ehdotus sulkea erilaiset sairaudet pois on hyvä. Kannattanee puhua jollekin kehitysvammalääkärille. Meidän kokemukset ravitsemusterapeutilla käynnistä olivat hyviä: saatiin kuulla, että vaaraa vakavista puutostiloista ei ole, kuultiin hyviä ehdotuksia mitä tehdä.

Toivottavasti toimivia konsteja teidän perheeseen löytyy!

Terveisin,

Minna-Kaisa

Vastaa viestiin