eläke vai kuntoutusraha?

Osaisiko joku neuvoa, kannattaako nuorelle anoa eläketttä vai kuntoutusrahaa (tai mikäse nyt nimeltään onkin) kun nuori täyttää 16v? Mitä eroa sillä on? Sulkeeko jompi kumpi joitakin mahdollisuuksia pois - työ, opiskelu? Vaikuttaako muihin tukiin, asumisratkaisuihin? Entä tuleeko raha edelleen vanhempien tilille ja käyttöön, kun nuori kuitenkin vielä toistaiseksi asuu kotona ja jatkaa koulua kotoa käsin?
Lapsilisää ja eläkettä yhtä aikaa? Kummallista!

Meill' on tytär ollut eläkkeellä alusta lähtien enkä ole huomannut eroa niiden tuttavien käytäntöihin, joilla on kuntoutusrahalla. Samalla tavalla on päässyt opiskelemaan yms. Sellainen poikkeus oli, että kun peruskoulun jälkeen seuraavan opiskelupaikan päätös venyi elokuulle, meidän tytön eläke tuli ajallaan, mutta kuntsarilaiset joutuivat tekemään Kelalle selvityksiä tilanteesta.
Lapsilisä loppui, kun eläke alkoi, mutta omaishoidon tuki ei. Eläkkeen lisäksi tyttö on saanut takuueläkettä ja eläkkeen saajan hoitotukea. Rahat voivat tulla myös huoltajan tilille siihen asti, kun nuori täyttää 18v. Hyvin riittää eläke nuoren kuluihin, kun kotona asuu. Ollaan ostettu kaikki tarpeellinen eläkerahoilla ja maksettu tilapäishoidot ja muut pakolliset kulut... Sittenhän tilanne muuttuu, kun tytär muuttaa pois kotoa ja aloittaa oman elämän. Alkaa köyhyys.

Vastaa viestiin