integraatiosta / Kuka kertoisi minulle?

Hei!

Olen kehitysvammaisen lapsen äiti. En siis tavallaan kuulu tänne palstalle, mutta minua mietityttää kouluintegraatio (ja muukin integraatio). Että mitä te ammatti-ihmiset asiasta ajattelette?
Me äidit sitä vain keskenämme pohdiskelemme, mutta mistään ei saa käsitystä siitä, miten ammattipiireissä asiaan suhteudutaan. On ihmeellistä, että kun samassa veneessä ollaan, niin kuitenkaan keskustelua ei oikein tunnuta käyvän millään saralla...

Kertokaa ihmeessä mitä pohditte tai mistä pohdintoja pääsee lukemaan. Ja toki olisi ideaalia, että muistakin aiheista syntyisi keskustelua näin "rajan yli". Onhan tuo tyttären opettaja olemassa, mutta sen kanssa on muutenkin niin paljon puhuttavaa, että saadaan koulu sujumaan, etteivät tällaiset "asiaan kuulumattomat" keskustelut hänen kanssaan onnistu. Vaikka toisaalta mielipiteitä häneltä varmasti löytyisikin...

Mukavaa kesää toivottaen!

Sirpa

INTEGRAATIO

Integraatio merkitsee täyden osallistumisoikeuden, tasa-arvoisuuden ja vammaisten henkilöiden yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamista yhteiskunnallisessa päätöksenteossa

1. FYYSINEN INTEGRAATIO
• sijoitetaan lapsi muiden lasten joukkoon, terveiden lasten ryhmään
• erityisryhmän sijoittaminen normaalin päiväkodin/koulun yhteyteen

2. TOIMINNALLINEN INTEGRAATIO
• erityisopetus ja yleisopetus käyttävät yhteisiä resursseja, toimivat yhdessä ja tekevät yhteistyötä

3. SOSIAALINEN INTEGRAATIO
• ilmenee lasten ja lapsiryhmien toistensa hyväksymisenä, myönteisenä vuorovaikutuksena, ystävyyssuhteina sekä henkilöryhmien myönteisenä sosiaalisena vuorovaikutuksena

4. YHTEISKUNNALLINEN INTEGRAATIO
• yhteiskuntaan sijoittuminen täysiarvoisena jäsenenä
• yhdenmukaiset mahdollisuudet, oikeudet ja velvollisuudet

Integraation ja inkluusion tuomat haasteet
Hei!

Otsikoin hieman huonosti... Tiedän kyllä mitä integraatio on. Mutta minua kiinnostaa se, mitä ammatti-ihmiset oikeasti ajattelevat siitä.

Mitä mieltä Hentsu sinä olet Integraatiosta? Mitä ajattelet siitä, että esim. downlapsi laitetaan tavalliseen koululuokkaan oppilaaksi?

Olen pelkästään lehtien armoilla ja niissähän puhutaan siitä, miten pitäisi asiasta ajatella. Ei siitä, mitä mieltä oikeasti ollaan...

tv Sirpa
Itse tuen ja kannatan kyllä täysin integraatiota kaikilta näkö kulmilta, mutta pitää aina muistaa ottaa ensin ottaa huomioon asiakas, mitä itse haluaa, se usein unohtuu, kun vaikka etsitään työpaikkaa vammaiselle, ei vammaisten parista.Kaikki ovat niin yksilöllisiä juttuja ja paljon pitää otttaa uomioon eri asioita.....
Hei!

Jatkan kyselemistäni:

Mitä sinun mielestäsi pitää erityisesti ottaa huomioon integroitaessa kehitysvammaista vammattomien joukkoon? Millaisia ongelmia ilmenee?

tv Sirpa
Totta kait vammaisen omat voima varat,työ ryhmä joka tekee työtä vammaisen kanssa, onko motivoituneet asiaan ja onko aikaisempaa kokemusta työssä=koulussa vammaisesta oppijasta,työllisyjästä.jne.Tässä vaikuttaa kaikki kaikkeen ja koko se työryhmä joka toimii vammaisen kanssa pitää olla todella sitoutunut asiaansa jotta jaksavat vetää samaa köyttä asiakkan "kaiken hyvän" eteen.asiakasta unohtamatta.
ja ongelmat yleensä ilmenevät suhtaumisessa ja ammattitaidottomassa henklökunnassa.
Meillä on kokemus kouluintegraatiosta tilanteessa jossa peruskoulun ala-asteen 12:sta opettajasta yksi suostui ottamaan down lapsen luokkaansa ekaluokalle. Tämä että vain yksi suostui kertoo jo asenteesta 250 oppilaan ala-asteella.
Lapsi kävi peruskoulunsa 5 luokkaa kokonaan yleisopetusluokassa ja sen jälkeen osin pienluokassa ja yläasteellakin yli 10 tuntia viikossa yleisopetuksen puolella. Lapset hyväksyvät joukkoonsa ja ottavat mukaan välitunti peleihin, mutta ennakkoluuloja on aikuisilla ja joku opettaja voi kieltäytyä jopa opettamasta kv. lasta (en kyllä ymmärrä millä oikeudella) He ovat koulun alueen kaikkia oppilaita varten ja saavat siitä palkkansa, meidän yhteisistä verovaroista.
Kokemus oli kodinkannalta mahtavan hieno mutta teetti runsaasti yhteistyötä opettajien ja avustajien kanssa.
Lapsi oppi lukemaan ja kirjoittamaan jo alkuvuosina, sai kavereita ja koulun päätyttyä oli hyvän itsetunnon omaava nuori.
Olipa mukava lukea onnistununeesta integraatiosta, jonka mielestäni pitäisi olla kaikkien ulottuvilla. Näitä pioneereja
tarvitaan! Nyt toivottavasti siinä koulussa seuraava kv-oppilas
selviää vähemmillä ennakkoluuloilla. Minun lapseni ovat käyneet
erityiskoulun ja aikuisuuteen valmentavan linjan erityiskoulussa. Integraatiota on ollut joitakin toimintapäiviä vuodessa, esim liikuntaa, korukurssi, luovaa toimintaa ja ryhmätöitä aikuisuudesta
ja yksi työharjoittelu, jossa tyttäreni oli kaupassa töissä
yhdessä yläasteikäisen nuoren kanssa. Kokemus oli hyvä, he osasivat toimia yhdessä.

Miksiköhän aina puhutaan ja tutkitaan tarkkaan, onko joku nosmaali ihmisten ryhmä sopiva kehitysvammaiselle. Jos esimerkiksi koulussa opettaja tai joku muu on vastaan ei integroida. Mutta ei yleensä mietitä ollenkaan onko erityislasten ryhmä paras kaikille erityislapsille.
Vanhat sanonnat että "joukossa tyhmyys tiivistyy", "seura tekee kaltaisekseen" jne. pitää tässäkin paikkansa.
Erityislasten luokassa jokaisella on omat erityis piirteensä ja joskus ongelmaksi asti.Oppilaat ottavat oppia toisistaan eikä heidän ymmärryksensä riitä kontrolloimaan mikä on sopivaa.
Jos nyt sijoitettaisiin joku norm. tavallinen lapsi erityislastenryhmään ja pätevä opettaja opettaisi siellä hänelle kaikki koulun kurssit. Väitän että hänen kehityksensä kärsisi siitä syystä että normaalisti käyttäytyvät kaverit puuttuu.
Miksei sitten kv. lapsi jolla on jo oma vammansa kun häneltä puuttuu normaalisti käyttäytyvät ikäisensä ympäriltä.
Kannatan täyttä ikluutiota ja lähettäisin opettajat suvatsevaisuun koulutukseen, opettaa he jo osaavat ei opetuksen mukauttaminen niin vaikeaa ole kun lähtökohtana lapsen tasoinen opetus. Kouluihin myös erilaisuutta hyväksyvää opetusta kaikille koululaisille. Kokenut olen että lapset kyllä hyväksyvät mukaansa kun aikuiset näyttävät mallia.
Lisäksi jokaiselle sitä tarvitsevalle oma koulunkäynti avustaja sinne yleisopetukseen.

Vastaa viestiin