kasvatuksesta, rankaisemisesta

Hei!
Olen monet kerrat miettinyt, mitä keinoja te muut erityislasten vanhemmat mahdatte käyttää tiukoissa tilanteissa lastenne kanssa. Mitä teette, kun sana ei tehoa? Mistä on ollut hyötyä?
Muutama viikko sitten julkaistiin tutkimustietoja, minkä mukaan varsin monet vanhemmat kokevat ruumiillisen kurituksen, lyömisen ja potkimisenkin hyväksytyksi, vaikka se on jo kauan ollut laissa kiellettyä. Silloin ajattelin, mikähän olisi tutkimustulos vammaisten lasten vanhempien osalta - tai todellisuus.
Aihe on ilmeisesti sen verran arka, että mikään taho ei ainakaan meiltä ole kysynyt, miten menettelemme kouluikäisen kehitysvammaisen lapsemme kanssa. Vinkeistä puhumattakaan.
Keinot kiertoon, please!

puhuuko kehitysvammainen lapsesi?
meillä lapsi ei puhu .kun tulee tiukka tilanne ja kielletään hänelle tulee tarvis vahingoittaa itseään esim lyö päätä seinään.
olemme havainneet hyväksi viedä mielenkiinnon johonkin sallittuun asiaan niin että lapsi unohtaa asian kun tilalle tulee jotain mukavaa ja sallittua. kuten uloslähtö tai video tai jokin yhteinen leikki.
tämä on meillä tepsinyt.
vammaisillahan on yleensä tapana että levy jää päälle että siitä asiasta joka on mielessä ei pääse yli. mutta se on sellainen juttu että sen kanssa on tultava sinuiksi, vaikka ympärilläolevat ihmiset ajattelevat mitätahansa....
ruumiillinen kuritus ei ole soveliasta...muita keinoja on keksittävä. ja toisaalta olen huomannut että kun ei stressaa asialla niin on helpompi elää...
Rankasti sanottuna se on kuin "koiran koulutusta"! Aina hyvästä käytöksestä/toiminnasta kehuja eli välitön "palkkio", huonosta tai esim raivokohtauksista hiljainen kiinnipitäminen-rauhoittelu. Aina toimintatapa pitää olla samanlainen. Silloin hän ei saa palkkiota sinulta että huudat pääpunaisena, ja hän oppii vähitellen ettei huutamisella tms saa tahtoaan periksi. Esim päänhakkaamis tilanteessa en lähtisi houkuttelemaan huomiota muualle vaan pitäisin kiinni ("holding")ja rauhoittelisin. Päänhakkaaminenhan tai raivoaminen on lapsen keino kommunikoida ja saada tahto lävitse. Jos alat läpertelemään niin isompana sitten onkin ongelmana kun se lepertely ei enää tehoakaan... Näin toimin myös terveen lapseni kanssa, ei hänkään saa tahtoaan lävitse jos alkaa kiukuttelemaan. Rajojen asettaminen on oikeata rakautta...
Toimintoja voi opettaa ja kieltää myös kuvin.
Kun lapsi tekee jotakin kiellettyä, niin kielletään sanallisesti ja samalla näytetään kuva. Sitten jatkossa riittää vain kivan näyttö.
Joku laittaa vielä lapsen "jäähypenkillekin" ja jossakin vaiheessa tuon kuvan näyttö saa aikaan sen, että lapsi menee itsekin jäähypenkille istumaan.
Kuvian avulla on siis saatu aikaan sellaista mihin sanat eivät ole johtaneet.

Netissä on kuvia, mutta on myös monia kuvaohjelmia. Esin Boardmaker ohjelmassa on kuvia vaikkapa ettei saa vetää eläintä karvoista, korvasta tai hännästä. Siellä on myös muita kieltokuvia koskien esim kiipeämistä, sähköjohtoja ainakin. Ja sitten kieltokuva ettei saa muiden aikana kosketella intiimialueitaan. Nämä ainakin tulevat heti mieleen.
Puheterapeuteilla on noita kuvaohjelmia ja joissakin kunnissa noita ohjelmia voi lainatakin jostakin. Suosittelen kokeilemaan.

Meillä toimii kotona kuva ei leluja keittiöönja ruokarauha kaikilla erinomaisesti. Perheessä 2v kehari ka 4v kaksoset. Kaikki ovat aivan innoissaan kuvista ja tottelevat niitä. 4v tytön karkailu ulos loppui heti kun tein kuvan ei saa lähteä lupaa kysymättä. Myös kortti kenen vuoro puhua, toimii.
Monet muutkin ovat kehuneet kuvian toimivuutta.
Varmasti on muitankin toimivia konsteja, mutta toin nyt tämän yhden esille tässä.

Vastaa viestiin