Kehitysvammaisten ihmisoikeudet puntarissa

Tutkimusassistentti Jukka Kumpuvuori toteaa selvityksessään, että kehitysvammaisten ihmisten ihmisoikeudet eivät toteudu asumispalveluyksiköissä. Onko asia näin myös sinun työpaikallasi? Kuinka kehitysvammaisten vapaa liikkuminen ja muut ihmisoikeudet on toteutettu sinun työpaikallasi, vai onko niistä jouduttu käytännön syiden vuoksi tinkimään?

Ei varmasti ainakaan meidän asumispalveluissa toteudu asiakkaiden ihmisoikeudet! Asiakkailla on toki vapaa oikeus tehdä mitä vain missä vain - MUTTA kun eivät kykene ilman avustajaa ja meidän henkilökunnan kädet taas ovat hyvin sidotut matkustamisten, ravintolaruokailujen ja ylipäätään kaiken sellaisen aktiviteetin osalta, mikä tapahtuu asuntolan ulkopuolella. Kaikkeen on olemassa rajoittava tai suorastaan kieltävä säännöstö ja samalla puhutaan kehitysvammaisten oikeuksista - Höh! Eihän meidänkään tarvitse perustella, anoa ja hakea lupia, jos haluamme matksutaa, käydä ostoksilla, ravintolassa....
asu.kuhmo..vapaaa
Niin, valmis olisin myös minä avustamaan asiakkaidemme osallistumista normaalilla tavalla tähän ympäröivään yhteiskuntaamme, mutta työnantaja olettaa sen tapahtuvan omalla ajallani, ts. kaikinaisten säädösten ja määräysten pilkuntarkka viilaus aiheuttaa sen, että jokaisen retken, reissun yms. on lähes "tapeltava" korvauksista, mitkä tuntuisi kohtuulliselta saada oman, menetetyn vapaa- ajan käytöstä. Tee sitten siinä riemumiellä asiakaslähtöistä työtä, pyh!

Vastaa viestiin