Kehitysvammaisten pukeutuminen

Olen kuullut, että jotkut ovat sitä mieltä, että monet kehitysvammaiset puettaisiin huonosti. Pitääkö tämä paikkansa?

Itse työskentelen toimintakeskuksella ja näillä kehitysvammaisilla on siistit vaatteet. Tiedän ainakin kaksi, jotka tykkäävät kirkkaista väreistä.

Kaverillani on 17-vuotias lievästi kehitysvammainen poika, joka on ottanut pukeutumiseensa vaikutteita musiikista. Räppivaatteisiin poika pukeutuu. Poika on esimerkiksi ostanut niitä kalliita räppivaatteita esim. ulkomaan reissuilta ja Suomestakin. Poika on käynyt ala-asteen ja ylä-asteen tavallisessa koulussa, ja tavallisia kavereita on, kun poika näyttää itsekin ulkonäön perusteella tavalliselta. Nykyään käy erityuisammattiopistossa. Tämä kaverini poika on seurustellut tavallisen tytön kanssa ja edelleen ovat yhdessä.

Ehkä tämä pukeutumiskysymys liittyy siihen laajempaan problematiikkaan, että kehitysvammaisten lasten/nuorten kohdalla ei osata aina nähdä sosiaalista ja fyysistä kasvua ja kehitystä. Nämä kasvun eri ulottuvuudet jäävät usein kognitiivisten pulmien varjoon. Omassa työssäni monen "tasoisten" kehitysvammaisten kanssa monissa eri paikoissa, olen tullut siihen tulokseen, että ympäristön on helpompi suhtautua joskus erikoisella tavalla käyttäytyvään ja joskus ikätasoistaan lapsellisempaan kehitysvammaiseen henkilöön luontevammin, kun henkilö puetaan lapsenomaisesti. Joskus kehitysvammaiset henkilöt puetaan huonosti silkkaa välinpitämättömyyttä, joskus muista syistä. Täytyy tietenkin muistaa, että myös heillä on itsemääräämisoikeus pukeutumisensa suhteen, ja silloin ei välttämättä auta, vaikka heitä kuinka ohjattaisiin siistiin vaatetukseen.

Meitä on niin moneen junaan:)
Kehitysvammaisen rahoista ei paljon jää vaateostoksiin asumiskulujen jälkeen. Ei ihme, että vaatteet ovat sitä mitä ovat.....

Vastaa viestiin