Kehitysvammaisuus ja työllistyminen

MIT&Ä LUULETTE ETT&Ä JOS ON LIEV&ÄSTI KEHITYSVAMMAINEN. NIIN VOIKO SELLAINEN OLLA MUKA ESTE TYÖLLISTYMISELLE? MIN&Ä OLEN KOHTA 20- VUOTIAS MIES ASUN URJALASSA, JA OPISKELEN AITOON KOTITALOUSOPPILAITOKSESSA PUHDISTUSPALVELUALAN KOULUTUSTA VIIMEIST&Ä VUOTTA. TAVOITTEENI OLISI TYÖLLISTY&Ä JOHONKIN KUNNAN YRITYKSEEN, MUTTA URJALAN KUNTA EI OLE TYÖLLIST&ÄNYT YHT&ÄK&Ä&ÄN KEHITYSVAMMAISTA IHMIST&Ä. VAAN URJALASSA KAIKKI KEHITYSVAMMAISET IHMISET K&ÄYV&ÄT VESANIEMEN TOIMINTAKESKUKSESSA TÖISS&Ä. M&Ä SANOISIN NYT N&ÄIN SUORAAN : ETT&Ä URJALAN KUNTA EI ARVOSTA OLLENKAAN VAMMAISIA IHMISI&Ä. NYT T&ÄH&ÄN ASIAAN ON TULTAVA JOKU MUUTOS, ELI MIN&Ä TARKOITAN SIT&Ä ETT&Ä T&Ä&ÄLL&Ä URJALAN KUNNASSA ON NYT TAPAHDUTTAVA JONKINLAINEN MUUTOS. ETT&Ä T&ÄYTYISI OLLA MYÖS MUITAKIN VAIHTOEHTOJA KUN VAAN SE TOIMINTAKESKUS. MINULLA ON HELMIKUUSSA KUNNAN SOSIAALITOIMISTOSSA PALAVERI, JA SIELL&Ä MIN&Ä OTAN T&ÄM&ÄN ASIAN PUHEEKSI. T. ANTTI LINDEN

Ota ihmeessä puheeksi asia, ei asiat muuten korjaannu kuin että ottaa ongelmakohtia esille! Monissa kunnissahan on ns. avotyöpaikkoja kehitysvammaisille erilaisissa kunnan paikoissa ja virastoissa. Myös yksityisissä firmoissa on vammaisia töissä. Toimintakeskuksissa on heillä nk. avotyönohjaaja joka on heille tukihenkilönä työssä ja hän on myös tukihenkilö työpaikkojen muulle henkilökunnalle ja vie vammaisista tietoutta työpaikoille. Ja mitä järkeä muuten kouluttaa kehitysvammaisia jos he eivät saisi koulutustaan vastaavaa työtä. Jos kunnasta järjestyy sinulle työpaikka niin voithan yrittää saada toimintakeskuksesta itsellesi ohjaajan tueksesi ainakin aluksi jos siltä tuntuu. Kyllä avotyön ohjaaminen on 2000-luvun suuntaus ja luulisi että ohjaushenkilökunta toimintakeskuksessa haluaisi myös lähteä avustamaan sinua eteenpäin urallasi. Kirjoittelehan tänne miten sinun käy, olisi kiva kuulla :)
Hei Antti! Viime vuosina kehitysvammaisten ihmisten työllistyminen palkkatyöhön tavallisille työpaikoille on lisääntynyt. Yleensä nämä työsuhteiset työpaikat löytyvät yksityisistä yrityksistä - valitettavasti kunnat suhtautuvat erittäin nihkeästi kehitysvammaisten ihmisten työsuhteiseen työllistämiseen. Niin sanottuja avotyöpaikkoja kunnat toki usein tarjoavat esimerkiksi avustavissa hoivatehtävissä, siivoustehtävissä jne., mutta tällöin työntekijä ei ole työsuhteessa eikä näin ollen saa myöskään palkkaa vaan ainoastaan työosuusrahan (kuten toimintakeskuksessakin). Mikäli tavoittelet palkkatyötä, sinun kannattaisikin suunnata katseesi paikkakuntasi ja seutusi yksityisiin yrityksiin. Kunnan edustajien kanssa kannattaakin keskustella molemmista vaihtoehdoista: kunnan omiin yksiköihin (palkattomaan) avotyöhön sijoittumisesta ja kunnan tarjoaman työvalmentajatuen mahdollisuudesta. Kannattaa myös muistaa, että nykyään kehitysvammaisuus ei ole este työvoimatoimiston palvelujen saamiselle. Työllistäminen onkin ensisijaisesti työhallinnon ja työvoimatoimistojen tehtävänä. Kunnan edustajien kanssa voit keskustella myös tämän vaihtoehdon selvittämisestä. Lisäksi nykyisellä oppilaitoksellasi tulisi myös olla rooli työllistymisesi edistämisessä ja työllistymispolkusi rakentamisessa. Ota siis koulussasi puheeksi, millaista tukea työllistymisen suunnittelussa opetushenkilökunta voi tarjota. Työpaikan varmasti löydät, koska olet näin pontevasti ja hyvissä ajoin ennen opiskelujesi päättymissä asian kanssa liikkeellä! Toivotan sinulle sitkeyttä ja rohkeutta oman työllistymisesi suunnitteluun ja suunnitelmista kiinni pitämiseen!
kehitysvammaisuus ei ole este työllistymiselle.
olen yksityisellä puolella ravintolitsijana,ja olen palkannut yhden lievästikehitysvammaisen ja yhden avotyöntekijän ravintolaamme.toinen työskentelee keittiössä tiskivastaavana ja toinen pitää huolta ravintolan yleispuhtaudesta.olemme enemmän kuin tyytyväisiä heihin.ajattelen että ei paljon tunnollisempaa työntekijää löydy,kuin mitä he ovat.
olen suositellut tätä myös kolleegoilleni.jokaisella ihmisellä on oikeus tuntea itsensä tarpeelliseksi,ja työllistyä.ei muuta kuin tälläistä viestiä urjalaan.suosittelen tosiaan paikan hakemista yksityiseltäsektorilta.ja tässähän sinulla on varmasti apuna kehitysvammaisten ohjaaja
tsemppiä ja kerrohan miten on käynyt....
Hei,

haluaisin kiittää edellisen viestin kirjoittanutta ravintoloitsijaa. Upeaa! Toivoisin, että näin ajattelevia ihmisiä ja työnantajia löytyisi Suomesta huomattavasti enemmän. Tsemppiä myös Urjalaan!

Pakkasterveisin,
Kehitysvammaisen lapsen äiti
Outoa, ettei vammaisia työllistetä. Moni ala varmasti sopisi, ja vammaisilla pitäisi ehdottomasti olla samat mahdollisuudet kuin muillakin. Myös työhön jos sen osaa, ja jos kerran on koulutuskin. Miten on, voiko vammainen saada ajokortin. En ole mistään kysynyt, ja oma vammainen koululaiseni odottelee kovasti aikaa jolloin saisi ajaa ajokortin. Osaa kyllä ajaa hyvin suljetulla alueella. Onko jotain merkitystä sillä, onko esim lievästi tai keskivaikeasti kehitysvammainen tai onko laaja-alainen kehitysviive. Meiltä puuttuu vielä diagnosi, eikä ole aavistustakaan, mikä se tulee olemaan.
teen ammatikseni aikuisten kehitysvammaisten kanssa töitä ja kyllä kehitysvammainen voi saada ajo kortin. Tai ainakin minä tiedän kehitysvammaisia joilla on ajokortti: he ovat käyneet "räätälöidyn" autokoulun jossa ovat kuitenkin oppineet kaikki samat säännöt ja ajotaidot kuin muutkin. Kallimpi se kuitenkin on kuin normaaliautokoulu, tuleehan opetustuntejakin enemmän. Ne jotka tiedän, on ollut tärkeää ettei ole sellaista sairautta joka voi tulla ajon yhteydessä: esim paha epilepsia. Muuten he ovat ehkä ns: lievästi kehitysvammaisia.
Täällä savossa päin vammaiset ovat saaneet ajokortin suoritettu tavallisessa autokoulussa.
He ovat pärjänneet liikenteessä samanlailla
kuin muut autoilijat hyvin.He ovat aikaisemmin mukaututen erityisopetuksen erillisessä koulussa.
Jollakin on hidasta oppiminen ja huomiokyky huono
vaaratilanteessa.Lääkäri voi kieltäytyä myöntämisestä ajokortin saantiin.

Vastaa viestiin