Keskustele hoitajien palkkauksesta

Elääkö hoitaja palkallaan? Miten hoitajien palkkaus saataisiin oikeudenmukaisemmalle tasolle? Kerro näkemyksiäsi ja kokemuksiasi omasta työyhteisöstäsi.

(Aiheesta juttuja myös Ketju-lehdessä 5/2006)

Olen Vammaistyöhön suuntautunut Lähihoitaja, jolla on työkokemusta alalta pian kolmisen vuotta.

Viime aikoina on mietityttänyt kovasti tämä surkea palkka, joka jää mielestäni hyvin kaus työn vaativuuteen nähden.Oma palkkani muodostuu peruspalkkani on noin 1700 euroa(sisältää työnantajan neuvotteleman palveluslisän 67 eur)Peruspalkan päälle tulee vielä vuorotyölisät n. 200 euroa per kk. Työskentelen 2-vuorotyössä kehitysvammaisten psykiatrisessa hoitokodissa.

Palkka hupenee pian vuokraan , auton lyhennyksiin, bensaan ym. pakollisiin kuluihin. Vaate- ruokakulut yritän pitää minimissä, ja niistä onkin aina ensin tingittävä. Joinakin kuukausina kulutus menee miinuksen puolelle, vaikka olenkin yksin eläjä. Nostan todella hattua perheellisille ja yksinhuoltajille etenkin, jotka yrittävät kitkutella tällä hoitajan huonolla palkalla
sanoa että ei kyllä elä! Asuminen ja pelkkä töissä käyminen on todella kallista. työmatkoihin menee jo noin 200 euroa kk ja vuokra vie melkein puolet palkasta joka jää käteen. Kummallista että ainakin meidän kuntayhtymän "firmassa" palkataan henkilökohtaisine lisineen kaiken maailman päälikön päälikköä ja kehittäjä konsulttia, joiden palkat ovat melkein 2 kertaa ohjaajien/kk palkat. Heitä eivät "listapalkat" koske: Atk henkilöä viimeksi palkattiin sai hän oikeen esittää palkkatoiveen!!! Näin ei käy kun ohjaajia palkataan. Alku palkka on jotain 1600 e. siitäkun verot pois niin täytyy sanoa että köyhyysloukussa olen! Ja duuni on kuitenkin todella raskasta ja vaativaa. Olen ajatellut alan vaihtoa miesvaltaiselle alalle...
Kummastuttaa kovasti tuollainen asenne. Ammattikoulun käyneelle 1700 on todella hyvä palkka, eiväthän sosionomitkaan monesti sitä enempää saa. Itse olen sosionomi, tienaan 1770 euroa/kk, ja olen oikein tyytyväinen! Rahat riittävät mainiosti elämiseen, vaikka asun Helsingissä, jossa asuminen tunnetusti on kalliimpaa. Kyse on kuitenkin myös valinnoista, etenkin asenteen valinnasta. Itseäni henkilökohtaisesti ihmetyttää valitusmentaliteetti, joka monia ihmisiä tuntuu vaivaavan. Älkää nyt ihmeessä puhuko köyhyysloukuista, jos teillä on varaa asua lämpimässä kodissa ja syödä tarpeeksi! Jos haluatte enemmän rahaa, käykää enemmän kouluja tai olkaa innovatiivisia.
Eipähän tällä palkalla pröystäillä. 1658,69 euroa peruspalkka, joka riittää, jos puoliso on töissä "oikeilla" palkoilla. Minun puolisoni on jäänyt nuorena työkyvyttömyyeläkkeelle, joten toimin tällä palkallani perheen elättäjänä. Onneksi sain talonmiehen paikan sivutoimisesti, niin vuokraan ei rahaa mene. Se pelastaa meidän perheemme köyhyysloukusta.
Onneksi olen kierrätyksen kannattaja ja ostan enimmäkseen vaatteet yms. käytettynä.
Eiköhän se meidänkin työnantajamme herää, kun loputkin ohjaajat lähtevät.
Palkan riittävyydestä voi olla montaa mieltä mutta kyllähän se oikeasti on ihan liian pieni korvaus työstä, mitä tehdään. Meitä on kuitenkin niin iso porukka, että on mahdotonta saada kaikkien palkka nousemaan yli 2000 euroon kuukaudessa.Aina puhutaan matalapalkkaisista ihmisistä jotka tienaavat km 2000 euroa, oma palkkani jää kuitenkin koko ajan alle tuon summan ja veroineen oikein roimastikin. Virkamiehiltä sun muita edustajilta on totuus unohtunut, ei heillä ole mitään käsitystä siitä miten ihminen pärjää esim. 1400 lla eurolla kuussa. Liiton kauttakin vaikutusmahdollisuudet on loppujen lopuksi aika pienet. Niin kauan kun tuo äijäporukka on päätösten tekijänä, ei muutoksia tule!
Mielestäni kehitysvammaisia ihmisiä ei edelleenkään tässä yhteiskunnassa arvosteta. Vaikeasti vammaisten ihmisten hyvinvointi ja elämän jatkuvuus on vastuullani, yhteiskunta on luokitellut työni 1587euron arvoiseksi kuukaudessa. Lisiä tulee pari sataa ja verottaja vie kaikesta oman osansa..

Hmm, jossain mättää kun paperikoneen hoitajan vastuulla on muutama nappi sekä paperirulla ja kuukausipalkka juoksee ihan eri tuhansilla kuin kehitysvammaisten hoitajilla.

Paljon puhutaan laadusta ja hyvästä hoidosta, samalla leikataan ja supistetaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Työväkeä vähennetään ja vastuut kasvavat - palkat eivät vastaavasti kasva!

Lakkoon sitä kai pitäisi mennä niin, että päättäjät joutuisivat hetkeksi itse menemään hoitamaan lapsiaan, vammaisiaan, vanhuksiaan ja muita läheisiään jotka hoitajien ammattitaitoa tarvitsevat.

HERÄTYS - jos hoitajien lakko tulisi - miten hoidettavien hyvinvoinnin kävisi - paperikoneet voi seisauttaa, mutta...
Vastuu ja palkka:

"...jos hoitajien lakko tulisi - miten hoidettavien hyvinvoinnin kävisi - paperikoneet voi seisauttaa, mutta..."

SIINÄPÄ SE! Siinä onkin päättäjillä pissi sukassa kun joutuvat miettimään, mihin pistää läheisensä hoitoon kun ei ole mihin pistää... ai niin, onhan ne yksityiset...

Mutta anyway, lakkoon vain jos ei muuten asiat mene eteenpäin, teillä on suuren kansanosan tuki takananne.
Itse saan 1780 plus lisät 3 vuoro työstä ja eka ikälisä ensvuonna.
mä saan henkilökohtaisena avustajana käteen 1000€ eli ei täs ylimääräistä rahaa paljoa ole..työmatka on 90 km/päivä..siihenkin menee rahaa ja paljon...miten muilla henk.koht. avustajilla on palkat

Vastaa viestiin