kun täyttää nuori 16 vuotta

Meillä siis 15 vuotias down nuori ja tulevaisuus auki. Te kokeneemmat kertokaa minulle kokemuksia. nuoremme on vaikeavammainen ja hänelle haetaan eläke. Paljonko nämä eläkkeet ovat? ja päivätoiminta kuuluuko sinne kuljetukset kunnalta vai kuuluuko vanhemman maksaa ne.
Miten sitten kun asuu kotona muun perheen kanssa ja saa sen eläkkeen hoitotukineen niin miten se eläkkeen käyttö?
pitääkö laittaa nuoren tilille koskemattomana vai onko se normaalia elämisrahaakui perheessä yleensäkin. miten te kokeneemmat ja jo asian läpikäyneet , miten tämä menee?

Ensisijaisesti kannattaa hakea työkyvyttömyyseläkkeen sijasta nuoren kuntoutusrahaa. Nuoren kuntoutusrahaa varten laaditaan opiskelu- ja kuntoutussuunnitelma kunnan sosiaalityöntekijän kanssa. Hakeminen vaatii tätä. Nuoren kuntoutusrahaa maksetaan vähintään 31,02e/pv.

Katso tiedot kuntoutusrahasta Kelan sivuilta:
http://www.kela.fi/nuoren-kuntoutusraha

Lue lisää kuntoutusrahasta myös Verneristä.
http://verneri.net/yleis/nuoren-kuntoutusraha

Jos kuntoutusraha evätään ja nuori saa eläkepäätöksen:

Takuueläkkeellä korotetaan kaikkein pienimpien eläkkeiden tasoa. Takuueläkettä maksetaan muun muassa kansaneläkkeellä ja työkyvyttömyyseläkkeellä oleville.

Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen (775,27 e/kk), jos kaikki hänen eläkkeensä ennen verotusta ovat yhteensä enintään 768,59 e/kk.

Takuueläkkeestä vähennetään henkilön kaikki muut eläkkeet, eikä sitä saa lainkaan, kun muut eläkkeet yhteensä tuovat lähes saman vähimmäisturvan. Täysi kansaneläke yksin asuvalle henkilölle on 628,85 euroa kuukaudessa. Parisuhteessa olevan täysi kansaneläke on 557,79 euroa kuukaudessa.

Takuueläkkeestä: http://www.kela.fi/takuuelake-kuka-voi-saada
Päivätoiminta, päivätoimintaan kuljetukset ja esimerkiksi asumisen palvelut ovat maksuttomia kehitysvammaiselle henkilölle, jos hän on sellaisten palveluiden tarpeessa, joita ei voida sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain mukaisina järjestää. Palvelut kirjataan erityishuolto-ohjelmaan. Kysy tästä asiasta kunnan sosiaalityöntekijältä.

http://verneri.net/yleis/erityishuolto-ohjelma

Vastaa viestiin