lapsen säästötili

Minulla on 2 lasta, joille molemmille olen vauvaiästä asti säästänyt rahaa tilille. Sukulaisilta saadut synttäri- ja joululahjarahat on säästetty kaikki, säästöjä on kummallakin noin 5000e.
Nuorempi lapsistani on vaikeasti kehitysvammainen. Nyt kuulin jostain, että kehitysvammaisella lapsella ei kannattaisi olla säästöjä lainkaan. Siinä yhteydessä en tullut kysyneeksi tarkemmin, mutta ainakaan Kelan sivuilta en löytänyt muuta, kuin summan, minkä ylittävä osa säästöistä lasketaan tuloksi asumistukea laskettaessa. Näin pinellä summa ei kuitenkaan asumistukeen ole vaikutusta.
Eli mihin kaikkeen täysi-ikäistyvän kehitysvammaisen säästöt voi vaikuttaa?

Tätä samaa olen minäkin miettinyt. Jostakin on muistiin tarttunut, että kehitysvammaisella, joka tulee tarvitsemaan tuettua/valvottua asumista (pienryhmäkotia tms) ei kannattaisi olla omaisuutta tai säästöjä. Minäkään en ole löytänyt siihen faktatietoa. Itse haluaisin vaikuttaa hyvissä ajoin erilaisin ratkaisuin, eikä niin, että kun asumispaikka alkaa, todetaan, että maksut ovat nämä koska... Siksi on tullut mietittyä, kannattaisiko ohjata esim. testamentilla vähäinen omaisuus (omistusasunto) vain toiselle lapselle. Kuitenkin mietin, teenkö oikein toista, kehitysvammaista lasta kohtaan. Ratkaisujen tueksi olisi hyvä saada enemmän tietoa. Tietääkö kukaan, mistä sitä saisi?
Kehitysvammaiselle kuuluu hoito. ohjaus ym. huolenpito järjestää ilmaiseksi riippumatta siitä missä asumismuodossa asuu tai miten paljon omistaa. Kuitenkin jokainen maksaa itse vuokran, ruuan, vaatteet, lääkkeet, harrastuksensa ym henkilökohtaiset menot.
Onhan se ihanaa jos jollakin kv. on enemmän omaa rahaa jolla voi hankkia mitä haluaa ja harrastaa, kuin mihin peruseläke riittää.
Miten te joilla elämäntlanne jo tämä eli kehitysvammainen siirtyy eläkkeelle ja asuu kotona vanhempien kanssa. Onko myös nuoren eläke tuloa jonka voi käyttää asumiseen , ruokaan ja muihin kuluihin. Eihän se niin mene että vanhemmat käy työssä ja maksaa palkastaan kaikki ja keharinuoren eläkeet säästöön. miten tämän asian kanssa oikeasti toimitaan?
Meillä nuori on ollut eläkeläinen nyt kolme vuotta (16v >). Toistaiseksi hän asuu kotona ja opiskelee. 18-vuotiaana eläke ei enää saanut tulla vanhempien tilille, joten eläke ohjattiin hänen omalle tililleen, mihin toisella vanhemmalla on tilinkäyttöoikeus. Nuoren omalta tililtä olemme huolehtineet hänen harrastemenonsa (mitkä vanhemmat maksoivat ennen), taksikulut mutta olemme katsoneet myös oikeutetuksi nostaa hänen tililtään peruselämiseen jonkin verran. Mehän kuitenkin vastaamme niin asumisesta kuin ruuasta, vaatteista, puhtaudesta ym, siinä missä ennen eläkepäätöstäkin. En ole kokenut huonoa omaatuntoa tästä!

Vastaa viestiin