Mitä sikiön pieni koko rakenneultrassa voi kertoa?

Hei,

Kävin tänään rakenneultrassa, raskausviikkoja on 20+4. Kätilö mittasi reisiluuta ja meni hiljaiseksi, kysyessäni kertoi mitan olevan "selvästi" liian pieni. Samoin pään läpimitta ja olkaluu olivat liian pienet viikkoihin nähden, pää reilua viikkoa pienempi kuin pitäisi. Vatsan ympärys olikin sitten kaksi viikkoa nuoremman sikiön mitta.

Ylihuomenna menemme lapsivesipunktioon, jossa selvitetään koko kromosomisto. Jäimme nimittäin jo alkuraskauden seulonnassa kiinni seerumin proteiinipitoisuuden korkeuden takia, ja istukkanäytteestä tutkittiin trisomiat 13, 18 ja 21 sekä sukupuolikromosomit. Näistä ei löytynyt poikkeavuuksia.

Pää sekaisin mietin nyt, mitä kromosomitutkimukselta voi olla odotettavissa, kun nuo trisomiat on jo suljettu pois. Eräältä keskustelupalstalta luin kromosomimuutoksista Catch ja Frax, mutta näistäkään ainakaan Catchia nähtävästi ei löydetä tällaisessa rutiinikromosomitutkimuksessa.

Mitäs meille siis voisi selvitä? Mitä sikiön pieni koko kauttaaltaan voi kertoa? Onko tuo alkuraskauden verikokeen poikkeavuus merkki, josta voisi nyt sikiön kasvun hidastuttua päätellä jotain?

Ennestään tällä sikiöllä on yksi terve isosisko ja kolme tervettä isovelipuolta.

Vastaa viestiin