Mita vastauksia lapsivesipunktio antaa?

Hei
Olen raskaana vkolla 30 ja asun ulkomailla. Vkolla 24 ultrassa todettiin sikion kasvun olevan kolmisen viikkoa jaljessa. Talla hetkella reisiluumitta menee -4vkoa jaljessa ja vatsanymparys -3 vkoa jaljessa. Paanymparys normaali viikkoihin nahden. Istukkavirtauksissa on myos ollut haikkaa.

Laakari suosittelee viela tassa vaiheessa lapsivesipunktioon menoa ja paatos pitaisi tehda. Kuinka luotettava tulos on tassa vaiheessa raskautta? Pelkastaan downin toteamiseksi emme punktiota halua. Mita se muuttaisi tassa vaiheessa? Laakarilta en ole saanut suoraa vastausta miksi nayte nyt pitaisi ottaa ja mita vastauksia se voisi antaa. Vauva on eloisa ja itse olen sita mielta etta paras paikka kasvaa niin pitkalle kuin mahdollista on kohtu. Olen muutenkin tiiviissa seurannassa, ultria jopa kaksi kertaa viikossa ja jos vauvan tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi se pysytytaan nopeasti ultrassa myos toteamaan.

olisi mielenkiintoista tietaa ja jutella mita Suomessa tehtaisiin tai suositeltaisiin vastaavassa tilanteessa. Tama on toinen raskaus ja ensimmainen lapsi syntyi myos ulkomailla, joskin eri maassa ja saman tyyppisia ongelmia oli silloinkin ja kukaan ei maininnutkaan lapsivesipunktiota missaan vaiheessa.

Lapsivesipunktion tulokset ovat luotettavia, tutkitaan ne millä viikolla tahansa... Enemmän tietoa tutkimuksia löydät täältä Vernerin sivuilta, tiotoa-osiosta. Lapsivesinäytteen ottoon liittyy myös pieni keskenmenoriski.

Et kerro viestissäsi, missäpäin maailmaa ja minkälaisissa olosuhteissa olet. Mutta tekniikan edetessä nämä ultraäänilaitteetkin ovat kehittyneet hurjaa vauhtia ja siksi muutamiakin vuosia vanhat laitteet saattavat saada hatarammat tulokset lapsen mittasuhteista. Lisäksi lapsen asennolla on merkityksensä kuten myös mittauksen tekijän rutiinilla.
Omalla lapsellani aikoinaan täällä Suomessa, Kätilöopistolla, mitattuna kaikki mitat olivat eri viikoilla (tosin vain parin viikon sisällä), ja sitä pidettiin sairaalahenkilökunnan mielestä aivan normaalina, vaikka itse valvoinkin sen asian tiimoilta liiankin monta yötä...

Niinpä niin. Lapsivesipunktiolla tutkitaan lähinnä lapsen kromosomit. Tämä tutkimus ei hoida mitään, vaan antaa tietoa lapsesta. Sinun asiasi on päättää, haluatko sen tiedon vaiko et. Täällä Suomessa virallinen kanta on se, että äiti päättää sen, mitä tutkitaan ja mitä ei. Käytännössä kuitenkin taitaa useinmiten mennä niin, että kaikki se tutkitaan, mitä äidille suositellaan...
Se, mitä nimenomaa sinulle tässä tilanteessa suositeltaisiin täällä Suomessa, en osaa vastata, mutta voit sitä kysästä tuolla neuvontapalstan puolella. Sieltä saat asiantuntijavastauksen.

Hyvää jatkoa sinulle ja voimia pohdiskeluun!

tv Sirpa
Asun Brasiliassa ja tuntuu etta hoito taalla on ihan ensiluokkaista, ja valilla tutkitaan vahan turhankin tarkasti ja sita mukaa tieto lisaa tuskaa. (No, ei sikio-ongelmia kai koskaan voi tutkia liikaa )

Paatoksen olemme jo tehneet mieheni kanssa, emmeka aio menna lapsivesitutkimukseen. Vaikuttaa nyt silta etta vauvan syntymaa ei enaa kovin pitkaan odotella, istukkavirtauksissa on sen verran haikkaa. Taytyy toivoa etta vauvalla on paremmat mahdollisuudet elaman alkuun kohdun ulkopuolella, niin mielellani kuin hanet olisin viela pitanyt masussa kasvamassa.
Niinpä niin. Tutkimus tuo mukanaan paljon pohdittavaa... Ja joskus päätettävääkin.

Hyvää jatkoa ja voimiakin sinne kauas, toivottavasti kaikki menee hyvin.

tv Sirpa

Vastaa viestiin