Mopo- ja ajokortti

Hei,
Minun pojallani on älyllinen lievä kehitysvammaisuus. Hän kävi kesällä rippikoulun ja nyt olisi mopokorttiasiat mielessä. Poika on ajanut mopolla ja traktorillakin metsäteillä. Onko kenelläkään tietoa voiko lievästi kehitysvammainen saada mopokorttia ja ajokorttia? Muita sairauksia ei ole, ainoastaan oppimisongelmat.

Hei,

oppimisongelmat eivät estä ajokortin hankkimista jos läpäisee ajo- j kirjallisen kokeen. Nykyään on olemassa jopa kotitietokoneelle saatava autokoulun opetuspaketti, jolla monet oppimisongelmaiset saavat tuon teoriaopetuksen opittua. Kehitysvammaisuus onkin sitten vähän vaikeampi pala. Periaatteessa mopokortti ja tavallinen ajokortti ovat ns. " 1 luokan" kortteja ( ammattiajolupa 2 luokan jne.). Molemmissa on siis omalla tavallaan tiukat kriteerit esim. neuropsykologisen hahmottamisen suhteen ( suunnat, lähestyvä ajoneuvo/ihminen yms. ja äkkitilanteet). Tälläinen testaus voidaan kyllä tehdä ja ainakin aluksi yhteys tk-lääkäriin ja sieltä käsin kunnan psykologille/ neuron polille yms.
Mopokortti voi olla nuoren kyvyille nyt hyvää "itsetunnon kohottajaa" ja siitä voinee sitten aikanaan jatkaa.

Älä lannistu jos yksi autokoulu tai tk-lääkäri vastustelee, aina kannattaa kysyä toisenkin mielipide tarvittaessa.
Autokoulussa pitäisi osata ohjata teidät muille tahoille asioiden selvittelyä varten, jos omassa autokoulussa ei oikein osata vastata.
Hei!

Täältä löytyy tietoa terveydellisistä edellytyksistä ajokortin suhteen: http://www.ake.fi/autoilunerityis/fi/sivu47.htm . Kehitysvammaisuudesta mainitaan: "vaikeasta henkisestä jälkeenjääneisyydestä", joka on minusta aika ympäripyöreästi präntätty. Luulenpa, että mahdollisilla lisävammoilla on aikalailla merkitystä...
moi minula on lievä kehitysvamma minä en sanu ajokorttia kun läkäri ei antanu lupa menä autokoulun kun minula on olu pienenä läkkitys muta jos oltaisin hakemala haetu luppa niin olisi voinu onistua saada ajokortti muta kun ilmankin pärjä niin ei tarvi ajokorttia ja kun ei se sillä o hyyvää jos on kortti niin pitä ola auto myös ja se on kalis pidetävä terveisin jukka hyyppä
moi onko kehitysvamaisile oma autokoulua joka olis helpompi vai onko kaikki autokoulut
yhtää vaikeitta minula on lieväkehitysvamma enkä ole saanu ajokorttia lääkärin todistus
on mutta seki on jo vanhentunu kun siitä on jo niin kauan enkä ole yritäny uudestaan
koskka en halua petty enän uudestaan olishan se ajokortti kivaa jos sais sen kun kohtauksia ei ole ollu monen vuoteen onko se ikinä maadolista saada ajokorttia kun on
lieväkehitysvamma kyysymyksesä isä on saanonu että siihen homan ei enän läähetää
miksi se on tehty niin vaikeaksi ettei lievästi kehitysvamainen saa ajokorttia onko kaikki lääkärit saamalisia jotka kieltä mennä autokoulun vai pekäkö ne jos jotain saatu liikentesä kun kaharit saa ajokortin onko se oikein ja kehitsvamiset ei saa ajokorttia ikinä seki on väärin kun ratijuoppot saa ajokortin taakas se on väärin minun mielestä
kun niittä ymäretän ja kehitys vamaiset saa kärsiä siitä kun niile ei voi antaa edes
maadolisutta yritä ajokorttia kaikila kehitysvamaisila pitäis olla maaholisuus yritä
edes ajokorttia vaika on kehitysvamainen voisko autokolut olla helpompia kehitysvamaisile jota ne pyystyis suoritaman se alusta loppun kirjaalist titenki pittä lääpäistä plus inssiajo myös pimelä ajo plus liiukankelin ajo myös voisko lääkäri anta
maadliuden kehitysvamisile että heki pääsis yritämämän ajokorttia vois autokoulu olla eritasosile kehitysvamisile väähän helpompi jukka hyyppä
Hei!

Autokoulu ei ole helppo, koska autolla ajaminen liikenteessä ei ole helppoa. Siellä pitää osata katsoa monta asiaa yhtä aikaa. Joskus joku ajaa liian kovaa tai ei katso eteensä, silloin pitää jarruttaa äkkiä tai antaa tietä. Siksi autokoulu ei voi olla helpompi kenellekään.

Sinä olet ajatellut asioita. Se on hyvä. Rattijuopot eivät ajattele ja se on tosi huono juttu.

Lääkäri ja varmaan myös isäsi pelkäävät, että jotain sattuu, että tulee kolari. Silloin voi sattua pahasti, niin ettei koskaan parane kokonaan.

Mietipä, mikä muu voisi olla erityisen mukavaa, miten ratkaiset pulman. Toivon, että voit olla hyvällä mielellä tästä huolimatta.

Minullakin on asioita, joita en osaa, vaikka en ole kehitysvammainen. En osaa luistella hyvin. En osaa tekstata kauniisti. En aina ehdi sanoa omaa mielipidettäni asioista: vasta myöhemmin huomaan, mitä olisi pitänyt sanoa.

t Kaisu
Itselläni on asbergerin syndrooma diagnoosina ja ajokortin olen saanut loppuvuodesta 2009. Teoriakokeet eivät tuottaneet minulla suuriakaan vaikeuksia. Mutta sen sijaan inssin eli ajokokeen läpäiseminen tuottikin sitten jo aivan eri luokan ongelmia. Pääsin inssistä läpi vasta neljännellä yrityksellä. Useimmiten tein ajokokeessa vain yhden tai kaksi virhettä vaikeuksiani olivat mm joidenkin tiettyjen liikenne tilanteiden ja niissä toimimisen hahmottaminen, ja myöskin tarkkaavaisuuden ongelmat joissakin tilanteissa. Erityisesti minulla oli ongelmia ryhmitymisissä ja oikean ajonopeuden pitämisessä ajaessani lisäksi jotkin tietyt tilanteet aiheuttivat ongelmia kuten tasa arvoiset risteykset yms. nytkun olen saanut ajokokemusta enemmän on suurin osa näistä kyseisistä virheistä jäänyt pois. Kolmen vuoden ajamisen saldona on 1 lievä peltikolari ja 1 liikenne merkkiin törmääminen liukaalla tiellä..
Moi. Mulla on Hahmottamisvaikeus. Estääkö se saamasta Ajokorttia?
Hei, Toni 15v,

Kysyit, estääkö hahmotushäiriö ajokortin saamista. Itselläni todettiin hahmotus- sekä lukihäiriö ollessani peruskoululainen, minkä takia tarvitsin tukea. Se ei kuitenkaan estänyt mua elämästä normaalia elämää.

Ajokorttia varten pitää hankkia lääkärin todistus, jotta voidaan todistaa autokoululle, ettei ole mitään sairautta, mikä estäisi saamasta ajokorttia. Hahmotushäiriö ei itsessään siis estä saamasta ajokorttia, mutta esimerkiksi ajotunnit voi olla hankalia koordinaatio-ongelmien takia. Itse tarvitsin ylimääräisiä tunteja ja ajotunneilta selvisin kolmannella kerralla. Joillekin hahmotushäiriöisille ajokortti voi olla ihan mahdottomuus.
Hei! minulla on ajokortti ja minä olen lievästi kehitysvammainen ja minulla on laaja-alainen oppimiskyvynhäiriö. teoria kokeessa sujui ongelmitta ja inssissä pääsin läpi 3:lla kerralla läpi
MinUlla on avaruudeilinen hahmotushäiriö joka on kehitysvammatasoa ja keskittymishäiriö
Kehitysvammsisille ei ole omaa autokoulua vaan täytyy suorittaa sen normaalissa autokoulussa mä olen kans miettinyt samaa asiaa mäkin pystyisin ajamaan myös ajokortin kehitysvammaiset ihmisillä on sanat oikeudet kuin muilla terveillä ihmisillä
Ensinnäkin ajokortin hankita on hyvin monimutkainen prosessi itselläni on lievä kehitysvamma ja olen autokoulussa mutta ei se mene niin et kaikille vammaisille annetaan ajolupa. Se myönnetään mikäli täytetään ajo terveys vaatimukset ja nii edelleen keskivaikea kehitysvamma on ehdoton este ajoluvan saamiselle jos et ajolupaa saa nii voi olla kova paikka mut teet jotai mistä saa iloa ja vielä lisään ette voi tietää että riittääkö ajo terveys teidän pitää käydä lääkärillä sitä varten koska lääkäri tekee loppu kädes päätöksen.
Se on toimintakyvystä kiinni, voiko lievästi kehitysvammaisena saada auton ajokortin. Harvinaista, muttei mahdotonta. Terveysvaatimuksissa sitä ei kuitenkaan mainita esteenä, kun taas keskivaikeasta kehitysvammasta alkaen se on este.

Lukihäiriön takia voi saada ajan pois teoriakokeesta. Muuta helpotusta ei anneta. Samat asiat pitää osata joka ikisen autokoulussa ollessaan, oli sitten diagnoosia tai ei.
minä en voi sada ajokortia minula on keski vaikea kehitysvamma vaika minula se on aika ylä rajala en haaveille edes ajo korttista enkä tarvise kun asua isosa kaupunki.
Miten pystyy ajaa traktori kortin jos istuu tuolissa
Aada 20v

Hei Mulla on Lievälyllinen Kehitysvamma se Keskitason Kehitysvamma olen 7luokka 8luokka ja 9lukkasta asti haavellut Skooterilla ajamista mut muoa mietityttää se että pystyykö Kehitysvammainen ajaa Mopokrotin
Mulla Ymmärtämis vaikeuksia ja Hammottamisen vaikeuksia ja sekä Lukuhäisiö ja keskittymis vaikeuksia mut jotkut ihmiset uskoo että pystyisin ajamaan mopokortin ja jotkut ihmiset ei usko että pystyisin ajaa mopokortin
En minäkään voi suoritaa ajokortia koskaa olen keskiastesesti kehitysvammanen tyttö. En tarvise ajo kortia ilmaki pärjä ollen kiitolinen siitä mitä minnula on ja mitä olen. voisi ola myös vaikesti kehitys vammainen ja siloin en tänne kirjoitelisisi. Kaiki siis hyvin.
Adhd ja Asperger eli Autismi diagnoosi ihmisillä on oikeus saada ajokortti.

Mutta ne joilla on Lievä älyllinen kehitysvamma niillä on oppiminen ja ymmärrys 9-12 lasten tasolla josta syystä ei saa ajokorttia
Tunnen muutaman lievästi kehitysvammaisen, jolla on ajokortti. Ei se mahdotonta ole. Jos on pystynyt suorittamaan vaadittavat kokeet, niin saa kortin.
Mopokortin ja ajokortin saamisen mahdollisuudet voivat vaihdella maittain ja alueittain, ja säännöt voivat muuttua ajan myötä. On tärkeää ottaa yhteyttä paikalliseen ajokorttiviranomaiseen tai liikenteen turvallisuusvirastoon saadaksesi ajantasaista ja aluekohtaista tietoa.

Yleisesti ottaen, jos henkilöllä on lievä älyllinen kehitysvammaisuus, hän voi silti harkita mopokortin hankkimista. Prosessiin saattaa kuitenkin liittyä tiettyjä vaatimuksia ja ehtoja, ja joissain tapauksissa saattaa tarvita lisätodistuksia tai arviointeja. On suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveydenhuollon ammattilaiseen saadaksesi lisätietoja ja suosituksia henkilön ajokelpoisuudesta.

Lisäksi voit olla yhteydessä paikalliseen ajokoulutuskeskukseen tai mopokoulutuspalveluihin saadaksesi tietoa koulutusvaihtoehdoista ja mahdollisista sopeutuksista, jotka voivat tukea henkilöä oppimisvaikeuksien yhteydessä.

On aina tärkeää varmistaa, että liikenteessä olevat henkilöt ovat turvallisia ja pystyvät hallitsemaan liikenneolosuhteita. Yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten ja liikenneviranomaisten kanssa voidaan löytää parhaat ratkaisut yksilön tarpeisiin ja turvallisuuteen.

Vastaa viestiin