Napatyrä

Hei!
Onko kenelläkään kokemuksia napatyrästä? Tytöllämme oli vauvana napatyrä. Nyt tyttö on 9-v. ja huomasin, että navan seutu on alkanut pullottaa ja käteen tuntuu selvä kohouma ihon alla. Miten tyrä on hoidettu? Jos jollakin on kokemuksia, niin olisin kiitollinen vastauksista.

Hei,

käykää näyttämässä omalääkärille tms. Mielummin iltapäiväaika, niin tyrä on mahdollisimman pulleana. Hän kykenee katsomaan asian ja tekemään tarvittaessa lähetteen sairaalaan. Kirurgi arvioi tilanteen ja tarvittaessa napatyrä leikataan. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja siitä toipuu melko nopeasti. Ei siis yleensä ole mikään kovin iso juttu.
Jos lapselle tulee kovat vatsakivut ja tyrä pullottaa eikä sitä saa painettuo ollenkaan " sisään", niin silloin täytyy käydä päivystyksessä näyttämässä. Jos kus tyrä voi kureutua ja silloin tarvitaan leikkaus päivystyksenä.
Ja tietenkin on hyvä nyt ensin varmistaa, että kyseessä on napatryrä eikä sellainen tavallinen pieni pullotus, joka ei ole vaarallista.
Koska lapsella on ollut vauvana näpatyrä, joka on korjaantunut kasvun myötä, niin hänellä voi olla nyt tuo tila uusiutuneena. Kun menette lääkäriin, niin koita muistella minkä kokoinen se on ollut ja onko se nyt samankokoinen. Ja onko saman tuntuinen. Lääkäri kyllä tietää paikasta ja "käsituntumalla" asian. Katso myös, että minkä kokoinen ( pituus ja leveys ja korkeus) se on aamulla ja millainen suurimmillaan. Ja meneekö pois makuulla. Nämä ovat oikein hyviä tietoja lääkärille. Varaa tavallinen ajanvarausaika, koittakaa kuitenkin päästä omalääkärille kuukauden siään karkeasti. Jos ei ole oireita, niin odottelu ei haittaa, mutta jos tuleekipu ja tyrä ei ole poispainettavissa tai ei mene makuulla pois, niin silloin päivystykäynti on ehdottomasti tarpeen.

Toivottavasti näistä tiedoista oli apua.Itse olen ollut mukana hoitotiimissä noin 10 v sitten ja on mahdollista, että tekniikat ovat jopa keventyneet.
Hei!

Lapsellani oli napatyrä, joka leikattiin joskus kuuden vuoden kieppeillä. Käytännössä homma hoitui niin, että lääkäri laittoi lähetteen sairaalaan, josta tuli kutsu suoraan leikkaukseen päiväkirurgisena. Olikohan niin että viikko tai kaksi piti elää hieman rauhallisempaa elämää ja sitten ihan normaalisti. Pieni asia korjattavaksi, ei mikään maailmoja kaatava.
Hei!
Kiitos vastauksista, käytiin eilen tytön kanssa päivystyksessä ja lääkäri sanoi heti, että tyrä on "uusiutunut".Tyrää ei saa painettua enää sisään, mutta lääkärin mukaan leikkauskaan ei ole aina itsestäänselvä asia ja tyrä voi uusiutua siitä huolimatta. Nyt meillä on aika UÄ-tutkimukseen huhtikuussa ja sitten selviää jatkot...Tyttöä tämä asia tuntuu nyt vaivaavan aika paljon ja hän tunnustelee mahaa vähän väliä.
no voi kun ei taas tiedä mitä tehdä

Vastaa viestiin