Omaishoidontukea?

Meillä on 3 vuotias tyttö, joka on kehitysvammainen. Muuten arki sujuu,mutta raskainta on neidin heräily joka yö ja vellintarve. Unikoulut on kokeiltu ja ei toimi. Mitä mahdollisuuksia on saada omaishoidontukea (ja siihen kuuluvat vapaat!!), kun tyttö on päivät kuntoutuksellisessa päivähoidossa noin 7,5 tuntia? Jotain virkistysvapaata kohta tarvitaan, aletaan olla aika poikki koko perhe. Kertokaa kokeneemmat miten toimia.Kiitos.

Minulla on se käsitys, ettei ilmaisilla vaipoilla ja omaishoidontuella ole mitään tekemistä keskenään. Ei ainakaan täällä Helsingissä.
Vaipat anotaan terveyskeskuksesta ja ne saimme aikoinaan neuvolan terveydenhoitajan kautta.
Omaishoitajan tuki taas anotaan kunnan sosiaalitoimesta. Käytäntö omaishoidontuen suhteen on kuntakohtaista ja käytäntö vaihtelee suuresti! Mutta ehdottomasti kannattaa ottaa yhteys kehitysvammahuollosta vastaavaan työntekijään ja pyytää palvelusuunnitelman tekoa. Näin saatte kartoitettua kaikki tarpeenne kerralla. Myös ne virkistyslomat tai esim. sijaisperhekuviot. Kannattaa reilusti kertoa, että voimat ovat todella vähissä...
Niin, ja jotta asia ei olisi liian yksinkertaista, KELA:lla ovat omat tukensa, jotka pitää hoitaa KELA:n virkailijan kanssa...
Voimia sinulle! Omasta jaksamiseen kannattaa todella satsata. Pitää olla hivenen itsekäskin...
Hei!
Sirpa jo vastasikin, että kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan kuntoutusohjaajaan tms. Hänen tulisi osata neuvoa myös siinä, mitä Kelan kautta olisi mahdollista saada. Toistaiseksi omaishoidontuki on vielä kuntakohtaisesti päätettävissä. Vapaisiin on mahdollisuus myös sitä kautta, että lapsi saisi tukiperheen (kuntoutusohjaaja tietää kertoa hoitaako hän asiaa eteenpäin vai joku muu), missä voisi olla säännöllisesti esim. viikonlopun. Tämän saaminen ei ole omaishoidontuesta kiinni, vaan tarve harkitaan erikseen. Siinä yhteydessä ei kyllä kannata yhtään kaunistella omaa jaksamista ym. Mukava oli kuulla, että arki sinänsä sujuu ja näiden tukiratkaisujen avulla muu perhe voisi saada lisää voimia, jotta sujuminen jatkuisi.
Voimia teille koko perheelle ja toivottavasti saatte tarvitsemaanne tukea t. Eeva
hei,jos lapsellasi on kehitysvammadiagnoosi,se riittää jo sinällään omaish.tukeen,eli ota yhteyttä oman kuntasi KOTIHOIDON vastaavaan,omaishoidontuki ei ole kelan rahaa,vaan kunnan.Tällähetkellä alin on n 300 e /kk,,kodinhoidonohjaaja tekee yhdessä kartoituksen ,kuinka hoidettava lapsesi on,kevari on jo ilman muuta hoidossa keskivaikea.Kehitysvammaisuuden puolesta saat myös esim palvelusetelin /kk jolla voit palkata esim tutun hoitajan ,tai voit saada ns sijaishoitopaikan ,joka on aina vaikka sama paikka,,,
olet kai hakenut sitten KELAlta lapsenhoitorahaa,kehitys vammadiagnoosilla sitä pitäisi irrota se keskimmäinen ,eli korotettu hoito tuki,ja vielä päätöksellä 16 ikävuoteen saakka,ilman joka vuotisia hakemisia.
myös INVA pysäköintimerkki kannattaa hakea ,ensin lääkärinlausunto,sitten poliisilaitokselta,,,tällöin saat myös autoverosta vuosittain maksuvapauden.
kunnittain nämä voi toki vaihdella. mutta näin ainakin Vantaalla,,,jossa kaikki asiat tuntuu sittenkin olevan parhain päin..!!!!!
vielä palaan siihen yöheräilyyn,,,älä odota ihmeitä,,kehitysvammaisilla lapsilla on usein huonot yöt,joten pyydä lääkäriltä esim MELATONIINIA,tai ATARAXia,,ja kokeile paraneeko yöunet.Itse valvoimme n 5 vuotta ennen kuin kokeilimme näitä,,,jos olisin tiennyt en olisi näin pitkään valvonut öitä. Vielä ,kannattaa kysyä jos jää kokonaan kotiin lasta hoitamaan ,voiko omaish tuki olla se keskimmäinen,joka Vantaalla 600 e
Anteeksi! Luin tuon vapaat sanan vaipoiksi, vaikka sen pariin kertaan luinkin... Sattuuhan sitä...

tv Sirpa
Tuntuupa Vantaalla olevan hyvät etuudet!
Jännä juttu, että vaikka Kelan kriteerit pitäisi olla yhteneväiset koko valtakunnassa, niin silti on paljon vaihtelua eri puolilla Suomea. Kaikki kehitysvammaiset eivät saa korotettua hoitotukea, ja jos saakin niin moni saa vain muutaman vuoden kerrallaan. Uskoisin, että asiantuntijalääkäreiden sana painaa eri asioiden anomuksissa enemmän kuin vanhempien vaatimukset/hakemukset.
Itse näkisin niin, että kehitysvammaisuus ei automaattisesti toisi kaikkia mahdollisia etuuksia, sillä joukkoon kuuluu tosi monenlaisia lapsia sen suhteen kuinka paljon tai millä tavalla tarvitsevat ylimääräistä hoitoa ym. verrattuna ikäisiinsä. Esim. meillä ei ole tullut mieleenkään, miksi meidät tulisi saada vapautusta autoverosta ym. sillä olemme voineet vallan hyvin oman auton rinnalla käyttää niin linja-autoa kuin junaakin. Myöskään en näe itsestään selvänä kehitysvammaisten omaishoidon tukea. Me olemme toistaiseksi saaneet mutta uusin päätös ei ole vielä tullut. Joskus on tuntunut suorastaan epäoikeudenmukaiselta, että työssäkäyvinä, lapsi ikäistensä mukaisesti päivähoidossa tai koulussa, olemme saaneet ohtukea, kun taas saman ikäisen lapsen vanhemmat ilman työtä toisessa kunnassa eivät saaneet, koska siinä kunnassa oli kriteerit laadittu toisin. Itse näkisin hyvänä tuon palvelusetelimahdollisuuden, mutta sitä täällä ei ole.
Sittenkin tuo raha on vain osa palvelua. Itse annan suuren merkityksen sille, mitä palveluita on tarjolla ja joustavatko ne lapsen/perheiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Joskus minulla on ollut se huoli, kun olen kieltäytynyt jostakin tarjotusta 'palvelusta', mikä ei sillä hetkellä ole tuntunut tarpeelliselta, että onko niin, ettei myöhemmin sitten ole mahdollista saada ko asiaa. Mene ja tiedä. Kuitenkin perheiden tarpeet vaihtelevat ajasta toiseen, eikä kaikki sama ole jokaiseen perheeseen tarpeen.
Mutta, kuten kaikki ovat kirjoittaneet, oman kunnan työntekijä tietää parhaiten, mitä on tarjolla.

Voimia ja aurinkoista kevättä t. downin äiti
niin selvennän vielä tätä Vantaan juttua,että meillä toki on huomattavasti hoidettavampi lapsi,joka ei pärjää itsekseen hetkeäkään,verrattuna ikäisiinsä ei voi puhua samana päivänä...tällöin olen mielestäni oikeutettu siihen mitä tarjotaan,Toki antaisin vaikka puolet palkastani pois jos lapsi paranisi terveeksi,nyt joudunkin kumminkin jäämään lyhyemmälle päivälle ihan lapsen hoidollisuuden takia.Sääli se toki on että eri kunnat ovat erilaisia,mutta eikös tämä omhoid tuki pitänyt yhtenäistää valtakunnallisesti.Vantaa on hyvä vammaisten asioissa,vaikka monessa muussa asiassa taitaa tökkiäkkin.Kumminkin ns laitoshoito tulee kunnalle huomattavasti kalliimmaksi kuin pikku tuet,jotta vanhemmat pystyvät esim jäämään kotiin hoitamaan vammaisiaan ja sairaitaan.
Tunnen toki esim juuri dawn lapsia,joilla on paljon helpompaamm liikkuvat ja ovat sosiaalisia,kuten luonteeseen kuuluukin monilla,mutta kun niitä kehitysvammaisia on monen laisia muitakin,joilla on mukaan lukien kaikki sosiaaliset ongelmat,motoriset ja kielelliset ym.Toki dawn lapsilla on munella vaivoja muitakin mm sydän juttuja ym.kyllä minusta silloin alin hoito tuki on liian pieni,sen saa jo astmasta joka usein liittyy melkein kaikkiin lapsiin jotka ovat syntyneet keskosina ja ovat mm vammaisia.
Asiat vaan usein menevät niin että moniko yleensä tietää mitä etuuksia voi veronmaksajana saada,mm invakorttiin sisältyy automaattisesti se , että saa vuosittain ajoneuvoveron vai mikä se on ,takaisin ja se jatkuu niin kauan kun on kortti voimasa.Helpottaahan se pysäköimistä kun voi jättää lähelle autonsa,jotkut ei voi esim käyttää bussiakaan eri syistä.
Etuuksista senverran että ilmanmuuta kannattaa kaikki mahdolliset ottaa vastaan koska ne taas vaikuttavat johonkin seuraavaan etuuteen. Koko järjestelmä on melkoinen oravanpyörä ja kela osaa sitä todella monimutkaisesti pyörittää. Meidän lapselle on hoitotukea myönetty keskimäärin noin vuodeksi kerrallaan eli ei ole itsestään selvyys että sitä saa kuuteentoista ikävuoteen heti kerralla. Riippuu todella paljon kelan paikallistoimistosta. Omaishoidontuki on puolestaan kunnilta harkinnanvaraista tukea jota kannattaa joka vuosi hakea uudelleen ellei sitä heti saa. Nykyinen kuntien rahatilanne on mitä on ja näinollen tuen saanti saattaa olla vaikeaa. Mutta jos tuon kotihoidontuen saa siihen kuuluu myös vapaat eli silloin on järjestettävä sijaishoitoa vapaiden ajaksi. Viikonloppuhoito tai vastaava tulee taas kehitysvammahuollon kautta. Paikkoja ei vain tahdo olla riittävästi joten saattaa joutua viemään kauemmas hoitoon.
Järjestelmä on todella monimutkainen ja hankala, kaikkea pitää hakea eri paikoista.
Voimia byrokratian pyörittämiseen ja muuhunkin elämään!
Hei,
otapa yhteys oman kunnan sosiaalitoimeen- sieltä ei tulla tarjoamaan tällaisia etuuksia, ja kerro että haluat hakea omaishoidon tukea sekä siihen kuuluvia vapaita - olette koko perhe aika puhki. Älä kaunistele asioita, vaan kerro kaikki mitä tapahtuu 24 h/vrk, miten paljon lapsesi tarvitsee hoitoa.
On myös tärkeää antaa vanhemman aikaa perheen muille lapsille - kehitysvammainen vie helposti kaiken ajan- ja voimat.
Omaishoidon tukeen kuuluu 3 h/vko esim. harrastusta varten vapaata; ulkopuoliselle hoitajalle maksetaan 7 euroa/tunti. Olemme mieheni kanssa käyneet tuolloin kahdestaan esim. keilaamassa. Virkistävää! Lisäksi etuuteen kuuluu 2 vuorokautta kuukaudessa lomaa, eli lapsi voi mennä hoitoon ja hoitajalle maksetaan korvausta (lapsi joka toinen viikonloppu hoidossa poissa kotoa). Kerran vuodessa on palkallinen viikon loma, hoitajan voi ottaa kotiin ja lähteä itse johonkin lomalle. Eli jos löydätte jostain vaikka luotettavan hoitajatytön/pojan (esim. sosiaali- tai terveysalan opiskelija;laittakaa ilmoituksia alan oppilaitoksiin), niin voitte tarjota hänelle vähän välillä tällaista työtä. Meillä on toiminut todella hyvin ja hoitaja on ollut jo yli kaksi vuotta. Opiskelemaan aikova saa hoitajana toimimisesta työkokemuspisteitä! Voimia!
Hei, meillä on täällä 4-vuotias kehitysvammainen neiti, ja yöt oli rauhattomia täälläkin. Kaikenlaista on kokeiltu, melatonin-unihormooni auttaa, mutta siinä on myös "haittapuoli", neitin ruumiinlämpö laskee yön aikana liian alas hormonin vaikutuksesta. Sitten löysimme yömaidon (Ingmanin), kun neitimme juo sitä maitonaan hänen yöunensa ovat rauhoittuneet tosi paljon. Ei hän nytkään nuku koko yötä, mutta valvoo jossain vaiheessa ja touhuaa omia juttujaan, sitten jatkaa uniaan. Vaikutus yömaidon aloittamisesta ei näkynyt heti, meni muutamia viikkoja ennen kuin rupesimme huomaamaan eron. Omaishoidon tuesta sen verran, että sitä kannattaa aina hakea. En tiedä missä päin Suomea asutte, mutta meille järjestettiin tukiperhe kun tyttäremme oli vuoden ikäinen, hän käy perheessä kerran kuussa viikonlopun ja tarvittaessa useampiakin viikonloppuja. Kesäisin olemme saaneet pitempiä hoitojaksoja (n. 7 vrk). Toivon teille voimia arkeen ja kyselkää hoitavalta neurologilta melatonin -unihormoonia, jos siitä olisi apua.

Vastaa viestiin