omaishoitajan vapaiden järjestelyt

Hei!
Lain mukaan omaishoitajalle kuuluu 3 vrk vapaata kuukautta kohden. Olisin kiinnostunut, miten eri kunnissa/kaupungeissa tämä asia on käytännössä järjestetty? Tarkoittaako tämä 3 vrk käytännössä oikeasti 3 x 24 tuntia vai 3 X 8 tuntia? Käsittääkseni omaishoitajalta peritään myös 9 euron suuruinen maksu, mutta koskeeko se myös tuota jälkimmäistä tapausta eli kolmesta kahdeksan tunnin pätkästä pitää jokaisesta maksaa tuon 9 euroa?

Entäs sitten sellaisessa tapauksessa kun kyseessä on kehitysvammainen, jonka tilapäishoito on alle 16-vuotiaille maksutonta? Katsotaanko omaishoidon vapaat tilapäisähoidoksi?

Maksupuoltakin enemmän itseäni kiinnostaa tuo käytännön toteutus, eli onko teillä käytössä palveluseteleitä vai miten homma on järjestetty?

Kiitokset jo etukäteen!

meillä oulun lähikunnassa, hoitaja voi mennä myöd kotiin, jos vammaisella nuorella esim.sisaruksia ja samalla hoitaja hoitaa myös heidät, vanhemmat voivat olla poissa kota 3vrk, yötkin.hoitaja yöpyy silloin perheessä.Inttervalli paikoilla, asuntoloissa jos huone käytössä, sovittelu juttu tuo 9e jos on vain 8h pävästä pois, näin ainakin meillä.tarvittessa kunta voi ostaa palvelut myös yksityiltä sekstorilta, kunta kohtaisi juttuja nämä.
Hei!
Kehitysvammaisen lapsen tilapäinen hoito (=tilapäishoito) on aina maksutonta lapsen ollessa alle 16 -vuotias. Tilapäishoito tarkoittaa sananmukaisesti lapsen hoitoa tilapäisesti muualla kuin kotona/vakituisessa asuinpaikassa eli silloin vanhemmilla/huoltajilla on kasvatus- ja hoitovastuu lapsesta kokonaisuudessaan, vaikka lapsi onkin esim. viikonlopun hoidossa muualla. Omaishoitajan vapaasta kannattaa tässä kyseisessä tapauksessa varmistaa Tukiliiton lakimieheltä Kirsi Mäkiseltä, miten asiaa tulkitaan. Mutta tässä merkityksessä kuten kirjoitin, myös omaishoitajan vapaan aikainen hoito olisi tilapäistä.Lakimieheltä saa "mustaa valkoisella" ja asia hoituu silloin kuten pitääkin.

T: Katariina
Meillä ainakin tilapäishoito ostettu (kunnan puolesta) muualta ja lapsi on "vara mummolla" nuo kolme vuorokautta. Mitään ylimääräisiä maksuja emme ole maksaneet. Poikame on alle 16-vuotias cp-/ kehitysvammainen. Toteutunut tilapishoito noin kolmen viikon välein.
"Kehitysvammasen lapsen hoito (=tilapäishoito) on aina maksutonta lapsen olleessa alle 16-vuotias"

Meillä (tai minulla, olen yksin lapsen kanssa)on 2v.down tyttö,joka käy 1krt/kk tilapäishoidossa (kaupungilla,kodinmaisessa paikassa, ei laitos), minä olen maksanut laskut, jotka ovat (26e/vrk eli 3pvää=)78e.
Olisiko tämäkin maksutonta?
Kuinka kukaan ei ole kertonut tätä, tarkoitan ammatti-ihmisiä.
Hei!
Tilapäishoito on maksutonta. Olemme perheessämme selvittäneet asian lakimiehen kanssa. Maksetut hoitomaksut saa periä takautuvasti takaisin. Kokemuksesta voin sanoa, että tätä asiaa ei välttämättä edes tiedetä kunnissa, mutta varmasti asia selviää, kun vaan jaksaa sitä lähteä hoitamaan.
T: Katariina
Milloin laki maksuttomasta tilapäishoidosta on tullut?
Minun lapseni ovat jo täysi-ikäisiä. Aina olen tilapäishoidosta maksanut! Tässä on tosiaan edunvalvonta-asia yhdistykselle. Helsingissä ainakin
hoito on maksullista asuntolassa, laitospaikalla tai pienryhmäkodissa.
Moikka!
Tilapäishoito on meidän tapauksessa kirjattu erityishuolto-ohjelmaan ja palvelusuunnitelmaan, ja sitä kautta se hoituu kehitysvammalain (tai laki kehitysvammaisten erityishuollosta)perusteella. Meillä asia selvisi, kun lakimies selvitti ja laittoi kuntaa varten erillisen kirjelmän asiasta. Myös iltapäivähoito, kuljetukset ja leirit ovat samassa suunnitelmassa ja ovat maksuttomia. Mutta tilapäishoidosta saimme senkin tiedon aikoinaan, että vaikka sitä ei olisikaan kirjattu erityishuolto-ohjelmaan, sen tulee olla maksutonta. Me pelasimme varman päälle, ja vaadimme, että kaikki mahdolliset asiat tulee löytyä paperista. Näin on sitten itsellä varmuus siitä, että asiat myös hoituvat kuten niiden pitääkin hoitua.
T: Katariina
Heippa!

Mä liityn mukaan tähän keskusteluun, sen verran mielenkiintoiselta tuntuu.

Mun tyttäreni on kohta 10 vuotias, kehitysvammainen ihana oikukas persoona <3
Hän käy kerran kuukaudessa pe-su, laitoksessa, on ns. omaishoidonvapaa...en oo vaatinut 3 vrk, koska on kaksi muutakin lasta ja hekin on aina kerran kuukaudessa tukiperheessä, olen yksinhuoltaja ja leski.

Tämä raha...Mä maksan joka vrk, sen reilun 10€, olen maksanut jo vuosia...Onko se siis väärin?
Silloin kun lapsi sai tämän paikan(2011) sossu sanoi ettei se maksaisi, mutta kuinka ollakkaan laitos lähettää ne laskut...eikä muuksi kuulemma muutu.
Mutta JOS niin ei saa toimia alle 16-vuotiaan lapsen kohdalla, niin ehdottomasti otan asian esille ja vaadin rahoja takaisin.
Tää valittaminen on niin tuttua...joka asiassa, paitsi KEHITYSVAMMAISEN muissa asioissa, kaupungissa toimiin tällä hetkellä kaikki loistavasti!

Kertokaa, miten on, kehen otan yhteyttä?

Erja
Hei!

Kysy ensin omalta sosiaalityöntekijältä.

Jos ei selviä, ota yhteyttä oman paikkakunnan kehitysvammaisten tukiyhdistykseen tai suoraan Kehitysvammaisten Palvelusäätiön lakimieheen.

Vaatia sitä, mikä lapselle kuuluu; niin vain täytyy tehdä.

Voimia ja jaksamista!

Vastaa viestiin