omaishoitajavapaat

Lain mukaan omaishoitajahan on oikeutettu 3vrk/kk vapaaseen. Miten vrk määritellään? Jos lapsi hoidossa viikonlopun, pe-su, lasketaanko tämä kahdeksi vai kolmeksi vuorokaudeksi?

Jos hoito alkaa esim perjantaina klo 18,00 ja päättyy su klo 18,00 tämä aika lasketaan kahdeksi vuorokaudeksi.
Eli eikös tuo kolmen vuorokauden vapaa/kk tarkoita palvesetelikäytännössä 3 x 8 tuntia eli siis 24 tuntia/kk?
Eikä vrk ole eri kuin pv? Jopa palveluseteleissä. Onhan yöhoitoakin olemassa.
Mitkähän ovat kriteerit omaishoitajille myönnettyihin vapaisiin. Olen kehitysvammaisen lapseni omaishoitaja, mutta minulla ei ole oikeutta vapaisiin. Isä ei lastaan koskaan ota luokseen, joten hoidan häntä 365vrk vuodessa. Sukulaiset toisella puolella Suomea, eikä ole ketään, ketä voisi vaivata lastenhoidolla. Välillä kyllä käy raskaaksi, vaikka helppo ja rakas lapsi onkin.
Itsekkin olen tätä epätasa arvo asiaa miettinyt, mikä kuntien välillä vallitsee omaishoitaja asian tiimoilla. Myöntämisperiaatteetkin ovat eriävät. Vapaapäivien pito vaihtelee, toiset saa hyvinkin pidettyä, toiset ei koskaan. Itse en meidän kunnassa ole törmännyt tähän palveluseteli käytäntöön, mutta olen ymmärtänyt, että nämä setelit eivät monestikkaan kata tätä vuorokausihoitoa. Onko tämä palveluseteli tietty euromäärä, jolla sitten pitäisi saada hoito järjestettyä? Ja jos ei niin edullista hoitoa ole tarjolla, että kattaisi koko vrk:n niin omaishoitajan on tyytyminen vähempään, mitä laki sanoo? Itse olen saanut vapaapäivät käytettyä, sukulainen hoitaa tp-hoitopäivät, ja kunnalta saa siitä korvauksen.
Paljonko hoitaja saa kunnalta rahaa, kun tekkee omaishoidon lomituksen?
Hei Tuutikki! +muut
Meidän kunnassa oulun seudulla omaishoitajan vapaan sijaiselle on maksettu 60e/pv.
Mannerheimin lastensuojeluliitosta kannattaa kysellä omaishoitajan vapaisiin sijaista, jos ei läheisiä ole mahdollisuus saada.
Omaishoidon tuki asiat todellakim vaihtelee kunnittain, kun laissa ei ole säädetty mitään muuta kuin alin omaishoidontuki. Muuten kunnat ovat aika mielivaltaisia omaishoitoa koskevia muita asioita kohtaan. Esim. meidän kunnassa on peri-aatepäätös, että vain ylintä omaishoidontukea saava on oikeutettu vapaapäiviin.

Tokihan maksullisia hoitajia voisi saada esimerkiksi MLL:ta. Mutta ei rahat riitä millään. Olen osa-aika töissä ollakseni mahdollisimman paljon lasteni kanssa, joten tulot riittävät juuri ja juuri pakollisiin menoihin. Ehkä minulle ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin yrittää jaksaa. Kai sitä suomalaisella sisulla..
Oletko sinä omaishoitaja? Silloinhan sinun ei tarvitse hoitajaa maksaa omasta pussista vaan nimenomaan kunta maksaa omaishoitajan lakisääteiset kolme päivää kuukaudessa. Kyseleppä sos.toimistosta tai kuntasi (-jos teillä on) kehitysvammaohjaajalta.
Vaikka onkin ihailtavaa, että sisulla mennään, mutta ei silläkään kauan jaksa. Kyllä ne lapsetkin voivat paremmin, kun äiti voi hyvin! Uskon, että vaihto-ehtoja löytyy sinullekkin!!
Olen omaishoitaja, mutta jostain syystä minulla on merkintä "ei oikeutta vapaisiin". Ei ole ollut energiaa ottaa yhteyttä ja kysyä miksi. Ehkä nyt pitäisi nostaa itseään niskasta ja ottaa yhteyttä sosiaalihoitajaamme.
Olisihan se mukava joskus irtautua arjesta ja ottaa rennosti, ilman että tarvitsee huolehtia kenestäkään muusta kuin itsestään.
Miten tulkitaan;vapaa vkl alkaa perjantaisin kello 17.00 ja päättyy sunnuntaisin kello 14.00, eli onko kyseessä vajaat kaksi vrk:tta? (onko minua huiputettu..)
Joo kunnalla on aika erikoinen käsitys vuorokaudesta. :=0

Vastaa viestiin