Omatoimisuus

Hei!

Kertokaapas hiukan kehitysvammaisten omatoimisuuden tukemisesta. olisin kiitollinen jos tähän saisin vastauksia.

Kehitysvammaisten omatoimisuuden tukemisesta tietoa! Omatoimisuuden tukeminen on huippu tärkeää henkilön toimintakyvyn ylläpitämisen vuoksi ja sitä ennen, jotta hän kuntoutuisi "niihin mittoihin" mihin hänen on mahdollista! Pahinta mitä omainen/hoitaja voi tehdä, on tehdä asioita vammaisen henkilön puolesta!! Se on ko. henkilön ihmisarvon viemistä!
Ensin pitää tietenkin tarkasti miettiä ja havainnoida ne asiat, mitä ko. henkilöllä on mahdollisuuksia tehdä. Motoriikka, kommunikaatio...Liikaa ei saa vaatia, mutta pahempaa on vaatia liian vähän!Kiakki pystyvaät johonkin ja mitä vähempään sen tärkeämpää se on; vaikka silmiä siristämällä vastaamaan kysymykseesi!
Esim. pukemisessa tuet, kannustat ja vaadit vammaista tekemään sen mihin hän pystyy. Vaikka sen paidan pukeminen kestäisi puoli tuntia, hän pukee sen paidan, ts. kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä...Vetoketjuihin kunnon lenksut, jotta hänen on hlpompi vetää vetoketju kiinni yksin/ hoitajan fyysisellä tuella. Kengät itse jalkaan/pois jalasta. On tietenkin kiinnitettävä huomiota siihen, että vaatteet olisivat mahdollismman helposti puettavia.
Tai syöminen: tarvittavilla apuvälineillä tuet hänen mahdollisuuttaan osallistua syömiseen, vaikka vain lusikasta kiinni pitämällä.
Omatoimisuuden tukemista on myös se, että hän maksaa itse matkansa/ostoksensa tms.
Tai se, että liikuntakyvytön osallistuu kykyjensä puitteissa kääntymiseen vuoteessa/kylvyssä jne.

Anneli


Oma vasta riitta
Omatoimisuuden tukeminen on tärkeää. Siitä on kokemuksia. Käyn Riihimäen toimintakeskus
Rivakassa keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Olen siellä aina kello 8.50-14.00.
Teen siellä paljon töitä. Askartelen, piirrän, väritän, kuuntelen musiikkia, kudon
villalangalla, maalaan taidetta, kirjoitan tietokoneella Räväkkä-lehteä.
Itse olen lievästi älyllisesti kehitysvammainen ja jotta lievästi älyllisesti kehitysvammaista voi tukea olisi ainakin hyvä saada meille kehitysvammaisille joku seksisuhdetta hakeville oma sivusto jotta ei etsi seksitreffit sivuston kautta kukaan lievästi älyllisesti kehitysvammainen nainen/mies seksisuhde seuraa. Ja jos joku kehitysvammainen haluaa seksiä ei ole oikein naisia laittaa pakkosterilisaatioon. Ja tietoa kun en halua luopua seksistä on tullut kumiallergia niin on ollut pakko sanoa miehelle että ei saa olla kondomia jos se sisältää kumia. Itselläni on Mirena kierukka.

Vastaa viestiin