onko lapsellasi aistihäiriöitä?

Heippa
eka kerta kun olen täällä sivulla lueskelemassa ja päätin kysäistä että onkö täällä ketään jolla tietoa ja kokemusta aistiyli- ja -aliherkkyyksistä?
Meillä 4v kehitysvammainen poika, jonka suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä juuri aistiongelmiin. Hänellä aistiyli ja aliherkkyyksiä ja ne tekevät elämästä välillä aika haastavia. Olen lukenut aistimusten aallokossa ja paraikaa luen tahatonta tohellusta, mutta olisi kiva kuulla muiden kokemuksia ja vinkkejä miten pärjätä. ne kirjat on niin tanakkaa tavaraa että ei niitä kauan pysty kerrallaan lukemaan.
Meillä siis SI_terapia pyörii, mikä on mahtava juttu. Juuri toissapäivänä terapeutti kävi kotona ja juteltiin että kuulo on se alue mistä aku saa liian paljon ärsykkeitä ja sitten lähtee homma lapasesta ja voi olla koko päivä yhtä huutoa, läpsimistä ja kirkumista.
Toinen ongelma on proprioseptiivinen eli syvätuntoon liittyvä, on myös hypotoninen ja alkoi kävellä 2v 3kk. omia sanoja paljon, kaikkien ymmärtämiä ehken alle kymmenen. kova on selittämään, kun vielä ymmärrettäis. tukiviittomat ja kuvakommunikointi aloitusvaiheessa. motoriset vaikeudet aiheuttaa hankaluuksi näissä molemmissa.
mutta siis kokemuksia aistiongelmista kaipailen?!?!

Moikka Akun äiti,
vastaan tähän sinun mailiin illalla,kun saan oman aistiyliherkkyyslapsen nukkumaan.
Hänellä on monien aistien alueella ali/yliviritteisyyttä.
Todella mielenkiintoinen ja ehkä liian vähän esillä ollut aihe. Veikkaan että monilla kehitysvammaisilla on sitä, mutta vanhemmat eivät tiedä aiheesta.
Palaan asiaan myöhemmin.
Mukavaa Äitienpäivää kaikille .
t.JanaHei,
nyt on lapsi nukkumassa.
Meillä tyttö on 12v.Hänellä oli ensimmäiset aistijutut vauvana,hän ei tykännyt vedestä ja pesut oli hankalia, varsinkin hiustenpesu ihan 3-4v asti.Sitten tuli esille kämmenien tunto kun ei voinut kömpiä filtiltä pois, ettei käsiin osu inhottava nurmikko tai hiekka.Edelleenkään hän ei koske jauhoiseen taikinaan tai pehmoeläimiin.
Sitten tuli pyöriminen, lähes pakkomielteiseksi ja se lisääntyi aina kesäisin kun valon määrä lisääntyi.
Sitten mukaan on tullut kylmän ja kuuman hakeminen.Kun hän tulee keittiöön, hän käy komeilemassa hellanlevyt ja kahvinkeittimen ja suikussa hän vaihtaa jääkylmästä lämpimään. Hän ei välitä vaikka ne tuntuvat ikäviltä ja kivuliailta. Pienenä hän ei halunut olla koskaan sylissä, ellei häntä pitänyt niin kovaa,että hän sai syvätuntokokemuksen.
Nyt isompana hänelle on tullut enemmän myös kuulon ja näön kautta tulevia ärsykkeitä. Välillä hän ei voi katsoa autonikkunasta ulos tai vilistäviä mainoskuvia televisiosta ja välillä hän ei siedä kovaa meteliä tai muiden läsnäoloa lainkaan.
Tuntuu kuin hän haluisi yksityis maailman kouluineen ja kauppoineen.Tyttö rakastaa musiikkia, mutta lastenkonserteista ei tule mitään siellä olevan muun hälyn vuoksi.
Eli kaikki elämässä vaihtuu päivittäin/viikottain tai kuukausittain.
Välillä on vesipeto ja välillä ei koske veteen lainkaan.
Välillä musat täysillä ja välillä pitää olla hiljaa.
Välillä laskee hurjia liukumäkiä ja välillä ei pientäkään.
Välillä keinuu ja välillä ei lainkaan.
Välillä hakee kipukokemuksia.
Sitten kun ei ymmärrtetä mikä olisi hyväksi saa raivareita ja huutaa.
Hän tykkää basaalihieronnasta, jossa hierotaan kehoa erilaisilla välineillä.
Näin ulkopuolisena voisin kuvitella kaikkien aistien yhtäaikaisen sekamelskan kehossa ja niiden erittelemisen täysin mahdottomaksi ja siitä johtuvan käytöksen.
Mikä tekee arjen hankalaksi on se ettei ikinä tiedä mikä on kivaa ja mukavaa tekemistä.Se mikä eilen oli hyvä voi tänään olla paniikki.
Hyvä että näitä asioita on tiedostettu mistä ihmeellinen käytös välillä johtuu ja niihin on joitain kikkoja helpottamaan oloa.
Hyvä että olet löytänyt aiheesta kertovat kirjat.Minäkin ostin ne syksyllä kirjamessuilta.
Mukavaa kevättä.
Jana

onnistuin hävittämään ekan viestin joten yritän uudelleen.
Sama homma meillä että jokainen päivä on erilainen, koskaan ei tiedä mikä juttu nyt on hyvä ja mikä ei.
Kuulon kautta meillä tulee terapeutin mielestä eniten sitä ylimääräistä ärsykettä. Samoin syvätunto ja pintatunto- ongelmia on. Ei pienempänä tunnistanut kuumaa eikä kylmää, eikä juurikaan kipua vaikka miten kaatuili. Nyt alkaa eriytymään niin että voi jo näyttää jalkaansa että nyt tähän koski.
Tahotonta tohellusta- kirjassa luki että näiden lasten kasvattaminen on erittäin vaikeaa ja haastavaa ja kun luin sen tuntui että kivi putos sydämmeltä! Tämä kaikki hässäkkä ja touhotus ja huonot päivät jne ei olekaan minun syytä, kuten ei lapsenkaan. tämä vaan on tämmöstä ja tämän kanssa eletään.
Kiva kun ammattilainenkin on sitä mieltä että haastetta riittää :)
kun tähä lisätään muita lievempiä si-ongelmia, hypotonia, dyspraksia, josta muuten siitäkin kaipailen kohtalotovereita ja keva-diagnoosi, niin onhan siinä tekemistä.
Miten teillä Jana muuten kuivaksi oppiminen?? Meillä vaipat koko ajan käytössä, ei juurikaan osaa sanoa kuin silloin tällöin että kakka ja se on jo silloin vaipassa. nuo syvätunto ja kehonhahmotus vaikeudet lisäävät käsittääkseni vaikeutta oppia kuivaksi?!
onneksi poika on iloinen ja kaikkien kanssa toimeentuleva, ei vierasta ja tulee hyvin kontaktiin. Kun ikää on 4 ja kokoa kuusivuotiaan verran ja älliä ehken just ja just 1,5-2 v niin onhan siinä tekemistä :)
Hei,
Kati on täysin vaipoissa.On ollut aikoja jolloin veskissä istuminen on ollut helpompaa ja säännöllisempää on tulosta on tullut. Hän on ollut viimeisen parin vuoden ajan vähän huonommassa kunnossa ja ei ole halunut mitään ylimääräisiä touhuja, joten on ollut helpompaa antaa asian olla. Hän ei halunut että pidetään kiinni ja ohjaillaan ja
että päästiin aamullla kouluun ja töihin ilman karmivaa huutoa ja repimistä niin vaipat vaan jalkaan.
Olet oikeassa että tällaisen lapsen hoitaminen ja sellainen järjestelmällinen eteenpäin kouluttaminen ja ohjaaminen on haastavaa.Juuri kun on löytänyt jonkun toimivan tavan niin siihen tuleekin stoppi.Meillä on monet asiat mennyt niin monet kerrat takapakkia, että jos tässä hommassa olisi kovin kunnianhimoinen niin hermot olisi mennyt. Jännää on ollut myös se että vaikka joku asia on jäänytkin ns.tauolle ja on täysin sietämätöntä, niin se voi tulla taas käyttöön entistä ehompana.
Jos jotain positiivista,niin mehän voidaan sanoa, että meillä ei päästä tylsistymään kun kaikki päivät ovat erilaisia.
Mukavaa uutta päivää.
t.Jana


suihkussa käynti on tosi kurjaa, kun lapsi itkee ja ihan tärisee pelosta. Kyse on autistisesta pikkupojasta.Onko mitään vinkkejä jolla tilannetta voisi helpottaa
Hei
ootteko kokeillut ihan kylvyssä käyntiä? jos lapsella on tuntoyliherkkyyttä, voi suihku tuntua siltä kuin pistelisi neuloilla. Olisiko mukavampi istua kylvyssä, ammeessa ja pestä esimerkiksi pehmeällä sienellä ihoa?
Tykkääkö vedestä muuten? Meillä on poika ihan hurjana veteen ja siinäkin on omat ongelmansa, veden äärellä kun asutaan. Istunut jo kaksi kertaa vaatteet päällä järvessä.
Vielä viime kesänä ei piitannut vaikka miten kylmää oli vesi, mutta eilen kun käytin uimassa, ei poika enää juossutkaan suin päin veteen, kun se oli kylmää, vaan kahjaili vaan rannassa. ilmeisesti si.terapia on auttanut ja vesi tuntuu oikeesi kylmältä, niinkuin pitääkin.
Hei Mummi,
On tosi kurjaa kun lapsi ei pidä suihkusta ja vedestä.
Lapsellani on myös autismia Cornelia de Lange oireyhtymän liitteenä.Tyttö ei pienenä halunut että pestään tai että vettä osui hänen iholle. Peseytymiset tehtiin todella nopeasti ja koitettin valita sellainen hetki, joka näytti
muuten rauhalliselta. Turha on siinä vaiheessa koittaa tehdä siitä yhtään sen pidempää kuin on tarpeen tai koittaa totutella huutavaa lasta veteen.Niin kurjaa kuin se onkin nopeat pesut on tehtävä ja jos lapsi on vielä vaipoissa kuten meillä, pesuja tulee monta päivässä. Joskus 3-4 vuotiaana alkoi yhtääkkiä helpompi vaihe ja siitä eteenpäin suhtautuminen on ollut joko tai. Nyt hän on 12v ja koko viime vuoden hän inhosi vettä ja kaikki pesut oli vaikeita oli repimistä itkemistä ja huutamista, mutta nyt keväällä koko touhu muuttui ja nyt hän ei tekisi muuta kuin olisi vedessä ja kaikki vedet mitkä hän saa mukiin juotavaksi, hän kaataa päähänsä tai heittää kasvoilleen. Olen kuivannut viime viikon lattioita ja kaappien ovia kun kaikki on kastuneet.Jos kylpuhuoneen ovi on jäänyt auki hän on mennyt vaattet päällä suihkuun.
Kannattaa antaa aikaa lapselle. Aistiyliherkillä lapsilla ihon tunto vaihtelee kovasti ja vesi voi tuntua kovalta kivulta ja parhaimmillaan ihanan rentouttavalta.
Kannattaa tehdä lapselle hierontaa ja painella kehoa erilaisilla materiaaleilla ja ostaa maalaustela ja sillä telata aika voikakkaasti kehon eri osia läpi.
Kyllä ne suihkut ja uinnit menee joskus teillä naurun kera.
Aistiyliherkkien lasten kanssa on vaan jaksettava odottaa ja tyytyä siihen, että nyt tämä juttu on kiva ja huomenna täysin mahdoton ja yksi vaihe todella voi kestää kuukausiakin.
Ihanaa kesää teille molemmille.
t.Jana

p.s 1 vanha vinkki on tietenkin palkinto. Sovitte etukäteen että ensin suihku ja sitten sen jälkeen joku mieluinen asia


Vastaa viestiin