Palkaton vapaa

Miten oikein on ? Minulla on 12-vuotias, kehitysvammainen poika, jonka eri sairauksien vuoksi joudumme käyttämään häntä useasti sairaalassa eri tutkimuksissa ja kontrolleissa. Ajat yleensä tiedämme etukäteen ja ne myös ilmoitan työpaikalleni, pomolleni.
Palkanlaskijamme mukaan kaikki ennalta tiedetyt poissaoloni ( sairaalassa käynnit ) menevät palkattomaksi. Onko näin? Ei minulta ennnen ole otettu palkasta mitään pois jos olen joututnut käyttämmään lastani lääkärissä. Pomoni ei oikein osannut antaa minulle oikeaa selitystä tähän että onko kehitysvammaisen omaisella jokin muu "laki" tässä asiassa. Jos kaikki lääkärikäynnit menee palkattomaksi niin kohtahan minun olisi sama olla peruspäivärahalla... sama summa tulee sieltä eikä kukaan kysele lääkärissä käynneistä.
Onko kellään tietoo tai edes sanoa paikka mistä tätä voisi kysyä.

alle 10v saa sairauden takia olla palkallisella vapaalla,
työn antajan ei ole velvollinen maksamaan palkaa 10v täytäneestä lapsesta
kelalta saa 7päivän jälkeen
sairaspäivärahaa jos on lääkärin lausunto vanhemille.
olen ottanut laista selvää.kysy kelalta
hyvää jatkoa
Kiitoksia meer, tiedosta.
On se vaan tyhmää tuollanen periaate... ikäkysymys. Esim: Niinkuin minulla, meillä on 12v poika, joka on 7v tasolla... Jättääkö siis joku äiti vaikka 16v olevan kehitysvammaisen lapsen kotiin työpäivän ajaksi (jos lapsi on sairas ) ettei menetä palkkaa siltä päivältä.. tuskin... kyllä minä ehkä sitten ymmärtäisin jos lapseni olisi ns. normaali joka pärjää ja voi olla hetken yksin, mutta kun kysymyksessä on kehitysvammainen joka tarvitsee aikuisen seurantaa koko ajan...
niin se vain on.ikuinen kysymys.
lapseni on 19v.
painin asian kanssa vieläkin .
kehitysvammahuolto on sitä mieltä että on velvollisuus.
minä ratkaisin onnelman kieltäydyin ottamasta omaishoidon tukea.
kun en ole omaihoitaja virallisesti minulla ei ole myöskään velvoteita.
eli jos lapseni sairastuu niin kodinhoitaja tulee kotiin.
pätee lain mukaan myös kehitysvammaista elle 16vlasta.
soita lääninhallitukseen sielä on henkilö joka hoitaa kehitysvammaisten asioita
Hei!
Itselläni on 11 v kehitysvammainen lapsi. Lapsen akuutisti sairastuttua saan hoitaa häntä kotona palkallisesti. Olen kunnassa töissä. Sairaalakäynnit, joihin on tullut aika ennakkoon (esim. sydänkontrollit), voi hakea kelalta korvauksen. Tosin joustoa kyllä näissäkin tilanteissa on työnantajaltani löytynyt, onneksi! Mutta taas esimerkiksi akuutissa tilanteessa, jolloin lapsi joutuu vaikkapa leikkaukseen yllättäen (näinkin on käynyt), saan olla töistä pois palkallisesti.

En sitten tiedä, ovatko nämä asiat työnantajan harkittavissa, mutta itselläni ainakin lukee selvästi paperilla palkanlaskennassa, että alle 10 v ja kehitysvammaista lasta saa hoitaa kotona ilman, että palkka lähtee. Onhan se älytöntä, jos ei siltä ajalta saa palkkaa!

Tukiliiton lakimies varmasti osaa myös neuvoa näissä asioissa. Olen sieltä saanut moneen kiperään kysymykseen "mustaa valkoisella", jos on ollut epäselviä ja epäoikeudenmukaisia tilanteita. Esimerkiksi tuohon kysymykseen kannattaa hakea vastausta, että meneekö tosiaan kaikista tutkimus- ja lääkärikäynneistä palkka, koska kohtuutontahan se on, jos käyntejä on säännöllisesti. Pakkohan niissä on käydä!

Katariina
Tarkennan vielä tuota, että nimenomaan alle 10 v lasta (vammainen tai ei) ja sitten kehitysvammaista lasta (iästä riippumatta) saan hoitaa itse ilman palkanmenetystä.
Katariina
Riippuu täysin alalla voimassaolevasta työehtosopimuksesta, saako olla kotona palkallisesti hoitamassa sairasta yli 10-vuotiasta kehitysvammaista lastaan.
Eri sopimuksissa on eri tavoin huomioituna tämä asia.
Itse olin edellisellä sopimuskierroksella yhteydessä liittooni ja pyysin heitä neuvottelemaan asian sopimukseen ja sinne se tuli!
Niin se vain on. Ei tosiaankaan voi jättää vammaista lasta kotiin yksinään sairastamaan, jos on yli 10 vuotias. Itse joudun ottamaan aina palkatonta. Olen perhepäivähoitaja ja joskus joku kiertotauti esimerkiksi vatsa-flunssa, joka on tarttunut hoitolapsista hyvässä lykyssä menee yli viikko/kaksi kun omat lapset ovat sen saaneet.
Sairaalakäyntejä tulee kehitysvammaisen lapsen sairauksien vuoksi useastikin.Ehkä on sitten katsottu että vammaistuki korvaa palkanmenetyksen???

Vastaa viestiin