Ruokatorven epämuodostuma
Moi! Eli raskautta nyt takana 34+3 ja kävin tällä viikolla ultrassa lapsiveden runsaan määrän vuoksi. Epäilevät suuresti, että vauvalla olisi ruokatorven atresia eli umpeuma. Ainakaan vielä ei ole löytynyt muuta poikkeavaa, mutta olemme varautuneet siihenkin. Esim. peräaukkoa ei ultralla viimeksi pystynyt katsomaan, se saattaa puuttua..
Olisinkin kiinnostunut muiden kokemuksista? Voiko vauva kuolla leikkaukseen? Kuinka paljon tämä vaikuttaa myöhempään elämään ja millä lailla? Olen kiitollinen kaikesta tiedosta, sillä netistä ei paljoakaan kyseisestä aiheesta löydy..
Olen todella huolestunut ja pelkään, että vauva ei selviäkään. Suren jo valmiiksi, en osaa ajatella positiivisesti.. Kiitoksia jo etukäteen viitseliäille!
Pojan äiti
28.1.2008 klo 17:53
Kurjaa, että raskautesi loppuvaiheeseen tuli tällä tavoin tummia pilviä.
Ihan samanlaista tilannetta ei meillä ollut, mutta umpeuma oli pohjukaissuolessa. Lääkäri joka tämän havaitsi totesi, että on hyvä, kun tällainen havaitaan jo raskauden aikana, jotta voidaan varautua leikkaukseen mahdollisimman pian lapsen synnyttyä. Vauvamme leikattiin viikon ikäisenä (erillisenä ongelmana oli hengitysjärjestelmän kehittymättömyys, minkä vuoksi leikkaus viivästyi). Sekä ruuansulatusjärjestelmä että hengityspuoli ovat alkuvaikeuksien jälkeen toimineet ongelmitta, eli myöhempiä vaikutuksia ei ole ollut. Myöhemmin lastenlääkäri on kertonut että leikkaus oli kriittinen juuri tuon hengityspuolen takia. Itse tukkeuman operoiminen ei ollut riski. Leikkausta edeltävät päivät samoin kuin monituntinen leikkaus olivat pelonsekaista odottamista, mutta samalla mieleen tuli monia sukulaisten paranemiskokemuksia muista, vaikeeistakin sairauksista.
Mutta kuten kerroin meillä ei ollut kyse ruokatorven tukkeumasta. Joka tapauksessa oma kunnioitukseni lääketieteen ja koko hoitohenkilökunnan ihmeiden tekemiseen lisääntyi.
Toivottavasti saatte juuri lapsenne ja teidän tarvitsemaa hoitoa ja tukea. Mielelläni kuulisin, mitä teille kuuluu ja miten lapsi ja te vanhemmat selviätte. Voimia odotukseen!
_Tea_
4.2.2008 klo 21:31
Melody
5.2.2008 klo 19:44
Jaakon äiti
30.3.2008 klo 13:10
Tälle potilasryhmälle on olemassa oma keskustelupalstakin, tiedot löytyy seuraavasta linkistä:
www.ah-potilaat.org
Outi
M
30.10.2020 klo 10:18
Meillä on lähete jatkotutkimuksiin..
Mielelläni kuulisin lisää kokemuksia ja siitä onko ollut vaikutuksia lapsen elämään myöhemmin ja jos niin miten?
AK
1.1.2021 klo 18:51
Onneksi muita suurempia/vakavampia anomalioita ei ole löytynyt, joita usein esofagusatresiaan liittyy (poika on tutkittu päästä varpaisiin useaan otteeseen), paitsi oikean käden ranne, etu- ja keskisormi ovat hieman koukussa sekä peukalo puolestaan ei koukistu. Toimintaterapeutit tekivät ranteeseen lastan ja jatkoseurantaa sekä mahdollisia toimenpiteitä myös käden osalta on tulossa.
Loppuraskaudessa kävin ylimääräisissä ultrissa muista syistä ja samalla huomattiin, että lapsivettä oli runsaasti ja vauva oli hieman pienikokoinen (syntymäpaino oli 2,6kg).
VR
27.12.2021 klo 01:51
Mitä teille nyt kuuluu? Miten arki sujuu?
Meille syntyi syksyllä 2019 lapsi, jolla todettiin syntymän jälkeen esofagusatresia. Tieto tuli meille täytenä yllätyksenä ja ultrissa oli kaikki ollut tosi hyvin.
Tieto oli minulle äitinä suuri järkytys ja pelkäsin tosi paljon.
Kaikki meni kuitenkin hyvin ja ruokatorven umpeuma leikattiin heti samana päivänä kun lapsi syntyi. Lapsi toipui nopeasti ja joi maitoa tuttipullosta jo 1vrk leikkauksesta. Kotiuduimme sairaalasta lapsen ollessa 2vkoa vanha. Lapsella ei ollut muita liitännäisjuttuja.
Arki on ollut ihan normaalia lapsiperhe-elämää. Ainoastaan ruokien karkeuden harjoittelussa olemme edenneet ehkä vähän hitaammin kuin jotkut muut. Lapsi on tällä hetkellä yli 2v ihana pieni poika, jonka kehitys on ollut motorisesti ja kielellisesti ihan normaalia tai jopa aika nopeaa. Tällä hetkellä syö lähes ikätasoisesti mm leipäsiivuja ja tavallista kotiruokaa.
Tällä hetkellä esofagusatresiasta muistuttaa enää leikkausarpi lapsen selässä ja hiukan tavanomaista kuuluvampi yskän ääni. Lapsella on ollut alun leikkauksen jälkeen kaikki tosi hyvin ja olen monesti miettinyt ja lääkäritkin sanoneet, että ei olisi paremmin voinut mennä.
Minulle äiti tämä on ollut tosi raskasta, koska traumatsoiduin alun pelästymisestä ja olen kärsinyt peloista ja ahdistuksesta. Nyt kun lapsi on 2v niin uskaltauduin ekaa kertaa edes googlaamaan esofagusatresian. Ja siten löysin myös tämän keskustelun. Kaipaisin kovasti yhteyttä vertaisperheisiin.
Tyttelin äiti
27.10.2023 klo 16:28
Nyt tyttömme on 8 kk ja kiinteiden aloittamisen kanssa meillä ei ollut ihme kyllä mitään ongelmia vaikka jännitin niitä kovasti. Toki varmuuden vuoksi mennään sileillä pitempään. Ei pulauttele kauheasti. Eniten EA näkyi arjessamme alkukuukausina kotiutumisen jälkeen kun imeminen kesti tunnin, sen jälkeen otin syöttöpunnituksen ja pistin letkuun sen mikä jäi vajaaksi. Pumppaaminen oli se mihin meinasi mennä järki, jos ei olisi ollut eka lapsi niin omalla maidolla syöttäminen ei olisi onnistunut.
Nyt 8 kk EA ei näy arjessamme oikeastaan mitenkään, paitsi että sileillä mennään kauemmin. Olisin kovasti kaivannut vertaistukea alkuaikoina, pahinta oli se kun ei tiennyt kuinka pitkään syömisongelmat kestää ja pelkäsin että vauva tukehtuisi joka syötöllä. Pahimpina hetkinä olin varma ettei nämä helpota koskaan mutta kuten kirurgi meille aina sanoi, haasteita on eniten ensimmäisen vuoden aikana ja kasvun myötä asiat helpottuu. Tsemppiä muille EA lasten äideille, harva ymmärtää sitä tilannetta kun on tällainen harvinainen juttu kyseessä. Minuun saa ottaa yhteyttä jos joku kaipaa vertaistukea. Kyllä ne haasteet siitä helpottaa!
Vierailija
25.5.2024 klo 02:47
Niina
25.5.2024 klo 11:06
Verneri-verkkopalvelun keskustelusivut on suljettu, koska käyttäjille on ollut tarjolla esimerkiksi Facebookissa vertaistukea. Voi olla, että esimerkiksi Norio-keskuksesta voisi löytyä tietoa, mistä saa vertaistukea.
https://www.tukiliitto.fi/harvinaiskeskusnorio/
t. Niina Sillanpää
Verneri-verkkopalvelu
Kehitysvammaliitto
A
23.9.2024 klo 22:56
Vastaa viestiin