Ryhmäkoot

Hei.
Mistä saa jonkinlaisia ohjeita/suosituksia työkeskusten ryhmäkokoihin? Asiakkaat ovat pääosin kehitysvammaisia ja mielenterveyskuntoutujia. Onko joku maksimi per ryhmä olemassa? Entä henkilömäärä per ohjaaja ja/tai per neliö? Työpaikallemme asiakkaita vain "tipahtelee" ja ohjaaja- ja tilaresurssit ovat äärirajoillaan ja palvelun taso tietenkin mättää.
Asia huolestuttaa myös työsuojelullisesta näkökulmasta. Toki kukin asiakas on omanlaisensa ja vaatimukset ohjauksen suhteenkin vaihtelevat, on haastavia asiakkaita jne., mutta jos löytyisi jotain ohjenuoraa, jolla voisi osoittaa ei-sosiaalialan koulutusta omaavalle esimiehelle, missä yläraja kulkee ja että teemme työtä ihmisten kanssa ja työkalumme olemme me itse.

Jos olette kunnan yksikkö, niin tilapalvelusta tai vastaavasta kannattaa kysäistä paljonko ihmisiä saa olla per neliö. Siihen on olemassa jokin laskukaava, kun itsekin aikaisemmassa työssä saman asian kanssa painiskelin. Meillä kyse oli tilojen juuri koosta, kun meille esitettiin toisia tiloja. Ja pyörätuolilaisille lasketaan muistaakseni enemmän neliöitä kuin käveleville.
Kyllä täytyy sanoa että kuulostaa todella tutulta jutulta. Työkeskuksessa toimin minäkin ja asiakkaita esimies ottaa sisään kysymättä ohjaajilta mitään, mahtuuko edes ryhmiin lisää asiakkaita. Ihan vaan sen vuoksi että työkeskus pärjää ja saa käyttöpäiviä. Autismisäätiöltä Janne Häikiöltä saa ainakin julkaisua (en muista hintaa tai nimeä) joka on tehty kun Autismisäätiö suunnitteli omia Toimintakeskus tilojaan. Siellä on tarvittavia neliömääriä ja kaikenlaista tietoa/perusteluita mitä suunnittelussa ja etenkin autistien tiloissa tulisi ottaa huomioon. Pätevät monet myös muihinkin vammaisryhmiin. Mielestäni erittäin mielenkiintoinen opus ja siinä mielessä mielenkiintoinen etten ole aikaisemmin nähnyt niin perusteellista kirjaa mitä tulee ottaa huomioon tiloissa! Toinen vaihtoehto on että alatte kaikki sairaslomailemaan.... Kyllä jossain vaiheessa alkaa työsuojelu ihmettelemään sairaslomien määrää...
Kiitos kysymykseeni vastanneille! Jos joku tietää asiasta lisää, kirjoitelkaahan Verneriin.
hei vaan kaikille. ei ole olemassa laadittuna suosituksia / asetuksia työkeskuksille tai muille vammaispalveluyksiköille.On vain asumispalveluille jossa on läh. liikuntaesteet huomioitu. Tästä asiasta puhutaan paljon että pitäisi olla vastaavat ohjeet kuin päiväkodeissa 1kasvattaja/ 7lasta ryhmässä. mutta ei oo. pyritään vaikuttamaan asiaan!
käykää sivuilla www.talentia.fi/vammaisala siellä linkki kyselyn vastauksiin missä myös täsät aiheesta
Kun toiminnan laadulle asetetaan tavoitteita, voi asettaa jonkinlaisen tavoitetason asiakasta/ohjaaja. jos tämä tavoite ja todellisuus alkaa kovasti olla kaukana toisistaan, niin on jotain mihin vedota...
Tietääkseni ryhmäkokoa ei ole määritetty milläänlailla. Maalaisjärki tässäkin on se ainut järki.Itse työskentelen vaikeavammaisten parissa ja meillä ryhmä koko on 3 asiakasta/2 ohjaaja. Tämä on ok suhdeluku,mutta jos vielä parempaa "tulosta" haluaisimme tulisi sen olla 1asiakas/1 ohjaaja.
Mun ryhmässä on asiakkaita parhaimmillaan 16 joista kehitysvammaisia on 12, kuntoutusvastuullani on siis ryhmässäni olevat 12 kehitysvammaista sekä ei kehitysvammainen mies. Heidän lisäkseen kuntoutusvastuullani tällä hetkellä myös kahdeksan muuta kehitysvammaista, joista vuoden vaihteen jälkeen siirtyy viisi toiselle ohjaajalle. Työhöni ei kuulu taukoja (kehitysvammaiset ovat läsnä 7:45 - 14:30) ja esimies peräänkuuluttaa asennemuutostta - olen hänen mukaansa tympeän oloinen. Nyt olen "tauoillani" ts. sairaslomalla vuoden loppuun.

Se lienee siis asennekysymys, jos ei kykene hoitamaan ryhmää on sen koko kuinka iso tahansa. Kuulin vielä, ettei meillä ole varaa käännyttää ketään tulijaa kun on sitä vajetta kassassa..

Vastaa viestiin