Sain f81.3 diagnoosin b-lausunnon muodossa

Onko mahdollista hankkia psykologilta puolueeton selvitys, miten f81.3 vaikuttaa ammattikoulun valintapäätökseen? Lausunnossa otetaan kantaa räätälöityyn työhön ja kuntoutukseen mutta ei ammattikoulutuksen suorittamiseen.

Hei,

Tuo diagnoosi F81.3 tarkoittaa monimuotoista oppimiskyvyn häiriötä.

Onko psykologi suositellut sulle erityisammattikoulua? Siellä voi myös opiskella ammattiin siinä missä muutkin ja esimerkkejä ammateista, joihin voi opiskella erityisammattikouluissa, ovat merkonomi, kokki, toimitila- tai kodinhuoltaja ja hoiva-avustaja. Joissakin erityisammattikoluissa on mahdollista opiskella lähihoitajaksikin. Oletko miettinyt, mikä ala sua voisi kiinnostaa?

Aikuisopiskelupuolella voi olla niitä vaativia aloja, joita todennäköisemmin opiskelee esim. vaikean lukihäiriön omaavat opiskelijat, jotka on sitten helpompi huomioida erityisammattikoulussa.

Kannattaa tutustua sellaisiin erityisammattikouluihin kuin Keskuspuiston ammattiopisto, Bovalius ammattiopisto, Kiipulan ammattiopisto ja ammattiopisto Luovi. Nämä kaikki ovat erityisammattikouluja, joissa jokaisella opiskelijalla on erilaiset erityisen tuen tarpeet ja HOJKS:it. Ehkäpä koti-/asuinpaikkakunnaltasi tai läheltä löytyisi tällainen ammattikoulu.

Tavallinen ammattikoulukaan ei ole poissuljettu vaihtoehto, jos toimintakyky on hyvä, että pärjää vähemmällä tuella. Yleensä tavallisisissa ammattikouluissa on ammatillinen erityisopettaja sekä koulunkäynninohjaaja.

Kannattaa ottaa myös yhteyttä tavalliseen ammattikouluun ja kysyä erityiseen tukeen liittyen. Nykyään kyllä tavallisessa ammattikoulussakin osataan huomioida erityisen tuen tarve ja opiskelija voi saada tarvittaessa apua koulunkäynninohjaajalta käytännön asioissa tai teoriatunneilla.

Jos olet epävarma, mikä sua kiinnostaa, niin sitä varten on olemassa VALMA-opetus, joka on entinen erityistä tukea tarvitselle tarkoitettu valmentava ja kuntouttava. VALMA-opetusta tarjoaa kaikki ammattikoulut, varsinkin erityisammattikoulut.

Vastaa viestiin