sikiön munuaisaltaan laajentuma

onko kellään muulla todettu ultrassa sikiöllö munuaisaltaan laajentumaa,näytti olevan 9mm,mutta lääkäri sanoi että lastenlääkäri tutkii sitten ku lapsi syntyy...rv 39+2

Meillä oli jo rv 18 rakenneultrassa sikiöllä molemminpuoleinen munuaisaltaanlaajentuma. Syntyessään pojalla oli edelleen sama vaiva, ollaan käyty kontrolleissa ja muissa, mutta vauvalla ei ole mitään vikaa missään. Terve poika pienestä poikkavuudesta huolimatta.
Meillä oli pojalla munuaisaltaanlaajentuma kun ultrattiin 39 viikolla. Olin silloin käynnistettävänä osastolla. Ultrattiin heti syntymän jälkeen 3 päivän vanhana ja ei löytynyt mitään. Sitten oli vielä 6 kk ikäisenä seuranta ultra ja poika terve. Lääkäri sanoi että viitearvot ovat kuulemma liian alhaiset ja paljon tulee vääriä hälytyksiä. Hyvä sinänsä että tarkistavat kuitenkin!
Olin äskettäin raskausviikolla 36 sikiön kokoarvioultrassa ja löydettiin samalla toisen munuaisen laajentuma. Nyt vaivaa sitten asia ja olen levoton asian suhteen, että jos vauvelin munuainen ei toimi syntymän jälkeen normaalisti.
meillä todettiin tänään rv 36+1 molemminpuolinen laajentuma. toinen munuaisallas oli 0.98mm ja toinen
0.88mm.
Huolestuttaa kovasti, ja mielessä toki mahdollisuus että on jokin kehitysvamma.
Mutta lääkäri ei pitänyt kovinkaan tod.näköisenä.
Lääkäri tutkii vauvan kunhan se syntyy.
Toki myös minua huolestuttaa miten munuaiset sitten toimii...
Ystävälläni huomattiin rakenneultrassa viikolla 20 sikiön munuaisissa liian suuri koko kehitysvaiheeseen nähden, ja kahden viikon kuluttua kävi lääkärin ultrassa, jossa todettiin munuaisaltaiden laajentumat. Lääkäri ei kommentoinut juuri lainkaan tilaa, eikä tuleva äiti shokissaan tajunnut kyselläkään lisää. Virtsan virtauksesta oli maininnut, ja että lastenlääkäri tutkisi sitten syntymän jälkeen. Kontrollikäynti vasta rv30! Lääkäri oli vain odottavalla kannalla, että katsotaan mitä tapahtuu...
Hei, minullakin rv 36 huomattiin vauvan toisessa munuaisessa, että se on toista isompi. (Rakenneultrassa sitä ei ilmeisesti vielä todettu tai ei ollut todettavissa.) Synnytyksen jälkeen ultrattiin ja on tehty muitakin tutkimuksia. Munuainen on edelleen laajentunut entisestään ja syyksi on tullut virtsatiehyen synnynnäinen kaventuma heti munuaisen jälkeen. Asia on vielä epäselvä ja kesken, että leikataanko mahdollista kaventumaa-ahtaumaa pois vai mikä on 1,5 kk vauvalla edessä. Kiireellisenä asiaa pitävät, ettei menetettäisi munuaista. Sitähän sanotaan, että yhdelläkin munuaisella pärjää. Huoli on kuitenkin vanhemmalla lapsensa tulevaisuudesta.
Hei!

Meidän tytöllä havaittiin rakenneultrassa rv 19 toisen munuaisaltaan laajentuma, jota sitten seurattiin läpi koko raskauden n. kuukauden välein ultrassa.
Tytöllä oli rakossa nk. ureteroseele, eli pieni pullistuma joka estää virtsan normaalin virtauksen munuaisesta rakkoon, ja sen lisäksi ko. munuaisessa oli vielä niinsanottu kaksoissysteemi eli tavallaan 2 munuaista yhdessä, joista toinen on toimimaton ja toinen toimii.
Heti syntymän jälkeen tyttö alkoi saamaan iltaisin antibioottia virtsatietulehduksen estoon, ja tämä lääkitys jatkuu varmaankin ainakin ensimmäiset 2 vuotta.
Tarkemmat tutkimukset tehtiin syntymän jälkeen, mm. ultralla, ja nyt tilanne ne on se että tyttö menee alkuvuodesta 2009 leikkaukseen jossa tuo toimimaton osa munuaista poistetaan (tyttö on leikkaushetkellä 1v1kk). Vielä jää seurattavaksi häviääkö se pullistuma rakosta, jos ei häviä niin tarvitaan uusi leikkaus myöhemmin.

Kaikesta huolimatta tyttö on hyvin terve ja maailman reippain tapaus, ulospäin noita ongelmia ei voi millään havaita! Tottakai tulevat leikkaukset vähän huolestuttavat, mutta jokapäiväiseen elämään ne eivät nyt millään tavalla vaikuta.

Voimia kaikille jotka joutuvat näitä asioita kohtaamaan.
Hei!

Itsellä kotona reipas 5-luokkalainen jolla oli reilu altaan lajentuma jo mahassa. Sitä seurattiin ja tutkittiin useampi vuosi ja lopulta päädyttiin munuaisen poistoon. Poisto ei pojan tahtia haittaa; pelaa aktiivisesti jalkapalloa ja sählyä...älkää turhaan murehtiko asioita jolle itse ei voida mitään.Lääkärit kyllä osaa asiansa. Turha tiedonkeruu vaan lisää tuskaa =)
(nimimerkkillä kokemusta omaava)
tänään rakenneultrassa todettiin sikiössä (viikko 20+2) muuten kaikki ok, mutta oikea munuaisallas oli laajentunut, tosin arvo oli rajalla eli 4,6 mm. Toinen munuainen normaali. Virtsaa oli myös rakossa, joten se systeemi toimi kuitenkin. Nyt olen todella huolissani, että sikiöllä on jokin kromosomipoikkeama. En ole ollut kromosomitutkimuksissa, vaikka ikäni on jo 42 vuotta, koska 11-viikon veriseula näytti riskiä 1/5000. Sain lähetteen äitiyspolille ja nyt mietin, että pitäisikö kuitenkin tehdä tuo kromosomitutkimus. Tosin meidän edellisellä pojallakin syntymän jälkeen havaittiin oikeassa munuaisessa kaksoissysteemi ja takaisinvirtausta, joka leikattiin kaksi-vuotiaana. En tiedä, onko tämä nyt vain sattumaa, vai perinnöllistä. Muuten poika on täysin terve ja munuaiset leikkauksen jälkeen ovat pelanneet ihan hyvin.
Luinkin, että välttämättä molemminpuolinen laajentumakaan ei merkitse mitään poikkeavaa, mutta kyllä tämä huolestuttaa.
Kun odotin poikaani, huomattiin munuaisaltaan tavallista suurempi koko. Koska se jäi nipinapin viitearvoihin, ei tehty mitään jatkotutkimusta odotusaikana tai sen jälkeen. Lapsi syntyi reippaana, enkä osannut ajatella asiaa enää. Mutta 4 kk ikäisenä lapsi pyörtyi kotiin, sairaalassa teholle ja todettiin munuaisen kaksoissysteemi. Hänellä oli niin paha tulehdus munuaisessa & virtsatiehyessä, että pyörtyi kivusta kun hän oli sylissäni ja käteni jotenkin painoi mahaa... Nyt vaan tutkitaan ja odotetaan toistaiseksi, poika nyt 2,5 v. Että jos voisin nyt tehdä toisin, niin olisin todellakin mennyt vaikka omalla kustannuksellani uuteen ultraan. Oltais säästytty paljolta tuskalta, jos oltais edes tiedetty että lapsella on jotain vaivaa.
Mulla oli synnynnäisenä vikana vesimunuainen, tämä huomattiin vasta kun olin kouluikäinen (jatkuvia virtsaputkentulehduksia). Munuainen poistettiin. Ainoat asiat jotka asiasta muistttavat ovat estolääkitys ja leikkausarpi, kumpikaan ei elämääni sen kummemmin häiritse. Itse en edes asiaa sen enempiä mieti, se ei ole leikkauksen jälkeen elämääni vaikuttanut. Täsyin tavallista elämää olen nyt reilu 10vuotta elänyt yhden munuaisen kanssa.
mulla rv 29+4 menossa ja pojalla huomattiin jo rakenneultrassa munuais altaan laajentuma olisko ollut toinen 5.6mm ja toinen 7.4mm ja nyt huolestuttaa kun seurataan n. 3vk välein. onko syntyvällä lapsella mahdollisuus menehtyä?
Olen rv 18+3 ja poikasikiöllä todettiin munuaisaltaiden laajentumat. Toinen 4.1 ja toinen 4.2. Lääkäri sanoi, että tilannetta seurataan mutta itselle jäi huoli. Suvussa on useammalla 1 tyypin diabetestä. Tarviiko olla huolissaan?
Kannattaa olla asiassa yhteydessä Harvinaiskeskus Norioon. Heillä on asiantuntemusta perinnöllisistä taudeista ja oireyhtymistä.

https://www.norio-keskus.fi/harvinaiskeskus-norio.html
Sain itse kannasta lukea tulokset ultrassa meille sanottiin, että laajentuma toisessa munuaisaltaassa 14mm, Pitkittäismitassa lähes 25 mm. toinen munuais allas normaali ja virtaa virtsarakossa. Saatiin kutsu nyt yliopistlliseen sairaalaan jatkotutkimuksiin onko muilla kokemuksia miten vakavasta tässä kyse rv 21.1 tuolloin ollut ja tyttö tulossa.
Meillä todettiin ultrassa laajentuma jota seurattiin Taysissa synnytykseen saakka. Nyt ollaan seurannassa, ultrausväli on 2-4kk jolloin tarkistetaan tilanne. Toinen oli jo parantunut normaaliksi

Vastaa viestiin