Sikiön pienikokoisuus, aivojen epäselvät rakenteet ja matala S-PAPP-A-arvo

Hei!

Olen 24-vuotias ja toinen raskaus nyt viikoilla 13+2. Ensimmäisessä raskaudessa ei ollut mitään poikkeavaa. Nyt takana 4 ultraa, joissa selvitelty lähinnä raskauden kestoa sikiön pienen pää-perämitan vuoksi. Alunperin laskettu aika laskettu 16.6.13 kuukautisista, jolloin laskettu aika olisi ollut 23.3.13. Pää-perämitat tämän ensimmäiseksi määritellyn lasketun ajan mukaan: 12+4 44 mm (leuka rinnassa), 13+5 50.8 mm (leuka rinnassa) ja 14+1 62.8 mm ja pään mitta oli pää-perämitan mukainen. Näissä ultrissa keskiviivakaiku näkyi, munuaiset toimivat (virtsaa oli muodostunut), vatsapeitteet ok, raajojen määrä ok, kallo löytyi, sydämessä kammiot ja eteiset, nenäluu ok, mutta perhoskuvio poikkeava. Nyt laskettu aika on muutettu 3.4.13, jolloin hedelmöittyminen olisi tapahtunut 11.7.13. Hämmentävää on se, että positiivinen raskaustesti on tehty jo 19.7.13. Onko mahdollista, että raskaus näkyisi jo perustestissä näin pian? Jos ei, niin tiedättekö, että mikä voisi tilannetta selittää?

Ultrassa (uuden LA mukaan tehty 12+4) löydettiin poikkeavuutta choroid plexusessa/ perhoskuviossa. Lääkärin mukaan kuvio ei ollut niin tarkka perhoskuvio kuin raskausviikolla 12 pitäisi olla ja lääkärin mukaan vastasi pikemmin viikkoja 13, jolloin kuvio ei olisi niin selkeä. Tämän löydöksen perusteella meidät on laitettu jatkotutkimuksiin äitiyspolille, joka on 1.10.13. Puhelinkeskustelun perusteella kyseisellä kerralla ei voida vielä katsoa rakenteita kunnolla niiden kehittymisen vuoksi, vaan se tehtäisiin tarkemmin 14.10.13 varatulla ajalla. Tarkoituksena olisi mitata ainakin uudestaan niskaturvotusta.

1. trimesterin seulassa otetut verikokeet on otettu uuden lasketun ajan mukaan liian aikaiseen (8+5, kun pitäisi ottaa viikosta 9 eteenpäin) ja riskilukua ei ole tämän vuoksi laskettu lainkaan. Niskaturvotus oli 12+1 laskettuna 1.4 mm. Seulan 8+5 otetut verikoearvot ovat S-HCG beeta 50.10 ng/ml ja S-PAPP-A 101.84 mU/l. Meitä huolettaa erityisesti tämä alhainen S-PAPP-A -arvo. Uusi 2. trimester seula otetaan raskausviikolla 15.

Onko kenelläkään kokemusta ja tietoa siitä, mitä perhoskuvion kehittyminen, pienikokoisuus ja alhainen S-PAPP-A arvo voisivat tarkoittaa? Ei saa tietoa lääkäreiltä kysyttäessäkään ja epätietoisuus kuormittaa todella paljon. Ymmärrän toki sen, että ilman tarkempia tutkimuksia vaikea sanoa mitään. Onko kenelläkään yleisesti näistä jotain tarkempaa tietoa? S-PAPP-A-arvosta ollaan luettu, se voi viitata vaikka mihin, mutta tämä perhoskuvio todellakin mysteeri, että mitä merkitystä on, jos se on noin viikon kehittyneempi tai muuten epätarkka?

Kiitos kaikille jo etukäteen!

Eilen selvisi, että sikiöllä on vaikea aivojen rakenteellinen kehityshäiriö, holoprosenkefalia. Aivot eivät ole jakautuneet ja kehittyneet yläosista ollenkaan. Sikiöllä olisi vaikea jopa syvä kehitysvamma, jos selviäisi synnytykseen asti. Päädytään keskeyttämään raskaus...
Tuossa vaiheessa ei kannata jatkaa raskautta. Kunkyseessä on aivojen rakennevika. Kun kirjoitat että perillisestä ei ole suvun jatkajaksi ja sidottu petiin syntymästään asti. En suosittele. Mikäli aivojen rakennevika olisi ollut lievä silloin olisin suositellut loppuun viemistä. Tässä tapauksessa en suosittele raskauden loppuun saattamista. Jos syntyy syntymätön vauva on kuintenkin synnytettävä. Kohdun ulkopuolella syntymättömästä lapsesta ei voi päätellä mitään. Sinun pitää laskea lapsi pois kohdusta. Silloin todellinen kehitysvamma saadaa varmennettua. Syntyisi kuintenkin kuoleena. Jäisi 9 kuukauden kuluttua kuitenkin 0 vuotiaan tasolle 2 vuoden aikana vasta viiskuinen. 3 vuoden ikäisenä 1.5 ikäinen jää tupulta 2 vuotiaan tasolle.

Vastaa viestiin