Tukihenkilö

Hei!
Onko kellään kokemusta tukihenkilöstä kehitysvammaiselle nuorelle? Mitähän kautta voisi kysellä asiaa?

Hei!

Millaista tukihenkilöä kaipaat nuorellesi? On hyvin kuntakohtaista, miten sitä on tarjolla. Luulisin, että sosiaalitoimistossa kahitysvamma-asioita hoitava henkilö voisi osata antaa vinkkiä.

Meillä ei ole tällä hetkellä varsinaista avustajaa käytössä, joten en osaa sanoa kuka sen kustantaa. Luulen, että kunta. Jokatapauksessa sosiaalityöntekijän luulisi osaavan neuvoa siinä asiassa.

Tyttäreni käyttää puhevammaisten tulkkia (Kelan kustantama) ja pärjää sen kanssa hyvin ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä tulkkikuvioon. Kela kustantaa myös tulkin kulut, joten esim. teattrissa käymiset eivät tule liian kalliiksi. Käsittääkseni kunnan palkkaamilla avustajilla on sama kuvio kulujen suhteen.

Lisäksi Kehitysvammayhdistys saattaa järjestää keharikaveritoimintaa tai esim. Punaisella ristillä saattaa olla vapaaehtoiskuvioita. Aika monella rintamalla siis tätä toimintaa on, jos sen vain löytää...

tv Sirpa
Kiitos vastauksestasi. Olin ajatellut lähinnä harrastustoimintaan tukihenkilöä. Melkein aikuiselle olisi mukavampaa mennä esim. uimahalliin tai konserttiin ilman omaa vanhempaa. Tukisi itsenäistymistä ja onhan se muutenkin luonnollisempaa, ettei ole äidin kainalossa. Täytyy kysyä kunnasta, toivottavasti antavat mahdollisuuden tähän.
Hei.

Olen ehdottoman samaa mieltä, että nuoren pitää päästä itsenäistymään äidistään...

Meillä tulkki kuljettaa tytärtä nimenomaa harrastuksissa ja esim. uimakoulussa. Puhevammaisten tulkkaus on käsitteenä paljon laajempi kuin pelkästään viittomista puheeksi. Se käsittää tulkkauksen tavallaan yhteiskunnan ja asiakkaan välillä. Joten esim. bussista oikealla pysäkillä pois jääminen voi olla tulkkausta. Tai uimahallissa oikean pukukopin löytäminen. Myös pankkiautomaatilla käyminen tai elokuvalipun ostaminen saattaa tarvita tulkkausta.

Tänään tyttäreni viettää ns. tulkintunnin, jossa istuvat yhdessä nettikahvilassa ja tutustuvat tarjolla oleviin elokuviin ja muuhun tarjontaan (tulkki tulkkaa siis nettiä ja tekstiä). Hoitavat kirjastossa pari asiaa (tulkkaa asioinnissa) ja käyvät hieman ostoksilla (tulkkaa oikean kaupan ja siellä hyllyn löytämisessä, ja tavaravalikoiman suhteen myös jos tarvis).

Avustaja tekee pitkälti samoja asioita. On vain tärkeää, että löytyy ihminen, jonka kanssa homma sujuu... Minulla on haaveena, että meillä tulkkaus sujuisi joustavasti siinä vaiheessa, kun neitimme muuttaa pois kotoa. Eli minun tai mahdollisen asumisyksikön ei tarvitsisi kauheasti puuttua asiaan, vaan tulkki tulisi ja menisi tyttäreni tarpeiden mukaan ja heidän yhteisistä sopimuksista.

tv Sirpa
Hei,
kehitysvammaisten tukiliitolla on tosiaan Best Buddies projekti,Best Buddies on kaveritoimintaa, joka yhdistää kehitysvammaisen ja vammattoman ihmisen tasa-arvoiseen kaveruuteen.
Myös kehitysvamma yhdistyksillä voi olla tukihenkilö toimintaa.
Näistä molemmista saa tietoa tuolta kehitysvammaisten tukiliitolta ( www.kvtl.fi)

Myös kunnalta kannattaa kysyä.
Mukavia aurinkoisia päiviä.

T; Katja.
Hei!

Vammaispalvelulaki antaa mahdollisuuden hakea henkilökohtaista apua 30 tuntia kuukaudessa. Tämän kustantaa joko kunta tai kuntayhtymä. Apu on tarkoitettu esim. opiskeluun tai harrastuksiin.
Tarkempaa tietoa saa oman kunnan palveluohjaajalta tai sosiaalityöntekijältä.

"Best Buddies on kaveritoimintaa"

Sinänsä hyvä asia, ei siinä mitään. Mutta on se kumma, kun kehitysvamma-alan keskeisin järjestö ei käytä selkeää Suomen kieltä, vaan jättävät kääntämättä perusnimikkeet. Huh, huh.
Kiitos kaikille kommentista! En kirjoittanut tuota edellistä kommenttia, vaan joku käytti nimimerkkiäni siinä. Sirpa, oliko vaikea saada kelan kautta tuota tulkkipalvelua?
Hei! Poikani 13v. sai kunnalta tukihenkilön siis ei avustajan vapaa-aikaan. Hän käy lähinnä uimassa hänen kanssaan. Tukihenkilön kanssa solmitaan virallinen sopimus ja hän saa siitä kertakorvauksen (miinus verot) Laitoin Mol:n sivuille hakemuksen ja jonkun aikaa meni ennenkuin saatiin oikeanlainen henkilö. Kysy siis kuntasti vammaispalvelusta asiaa.
Hei!

Puheterapeutin suosituksella voi anoa tulkkia Kelasta.

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/240510155837KP?OpenDocument

Meillä oli tulkki jo ennen kuin tulkkaus siirtyi Kelalle, joten en tiedä tuosta saamisen helppoudesta nykyään. Mutta hyvin on kuvio toiminut. Tulkit ovat olleet suurena apuna itsenäistymisen harjoittelussa. Kaikenlaisia arjen taitoja neiti on oppinut tulkkien avustuksella huomattavasti helpommin kuin että minä olisin niitä yrittänyt opettaa.

tv Sirpa
Kiitos vastauksista! Tuo tulkki tuntuu jotenkin tosi hyvälle ja toimivalle. Ja tosiaan nuo arjen taidot varmasti menevät paremmin "perille", kun joku muu kuin oma läheinen niitä yrittäisi rautalangasta vääntää. Aikamoista vääntöä nimittäin välillä on. Täytyy selvitellä asiaa vielä.

Oletko tutustunut palveluseteliin mahdollisuutena saada avustaja?
http://www.hel.fi/hki/terke/fi/Palveluseteli

Kannattaa myös tutustua http://www.heta-liitto.fi/

Ja paikallisten terveydenhuolto oppilaitosten kanssa kannatta tehdä yhteistyötä. Joskus opiskelija voi kuitata tälläisella työllä opintoviikkoja...
Suomen kielisen nimen omaavaa toimintaa http://www.keharikaveri.fi/ (vrt best-buddies)
Kommentti Tukihenkilölle:

Best Buddies -toiminta perustuu kansainväliseen malliin, siksi sillä on vieraskielinen nimi.
Ystävä-, tukihenkilö- ja kaveritoimintaa järjestetään eri puolilla Suomea eri nimillä,
mutta kaikilla niillä on samankaltaisia päämääriä.

Vastaa viestiin