Työnohjaus

Kehitysvammatyöläinen pohti (ammattilainen keskustelu), onko kehitysvamma-alalla asiallista työnohjausta saatavilla. Oma kokemukseni on, että on saatavilla. Työnantajani kustantaa minulle yksilötyönohjauksen ja tiimilleni ryhmätyönohjauksen. Työnohjaajani on kehitysvamma-alan asiakkaiden ja verkostojen kanssa pitkään työskennellyt perhe-ja psykoterapeutti. Työnohjaaja löytäminen kyllä vaati huomattavasti viitseliäisyyttä. Työnohjauksen saaminen työpaikallani on helppoa, koska työnantaja nähnyt sen hyödylliseksi. Työnohjausta kannattaa vaatia oman jaksamisen turvaamiseksi

Meillä saa yksilöllistä työnohjausta vain, jos on joutunut asiakkaan taholta (vakavan) väkivallan kohteeksi. Ryhmämuotoinen työnohjaus keskittyy työyhteisön huonon ilmapiirin ruotimiseen. Suuri osa työntekijöistä suhtautuu työnohjaukseen välttämättömänä pahana. Itse pidän työnohjausta tärkeänä.
Tässä olisi hyvä erottaa työnohjaus ja kriisikonsultaatio sekä breeffing.

Työnohjaus on pitkäkestoista työn sisältöjen ja laatujen reflektointia. Kriisikonsultaatio työssä tai työyhteisössä tulleiden kriisien käsittelyä ja breefffing traumaattisten kokemusten käsittelyä.

Vastaa viestiin