Uusi aihe keskustelupalstoilla [haastava käyttäytyminen]

Hei,

haastavana käyttäytymisenä meillä oli vielä vuosi sitten keittiön kaapien tyhjentäminen ja erilaisten esineiden pudottaminen ruokapöydältä. Tilanne oli jo aika mahdoton, vaikka downpoika oli silloin vasta 2v täyttänyt. Kiellot eivät tehonneet ja keittiötä ei voinut meidän tilanteessa sulkeakaan. Ja lapsi kyllä keksi laatikoita ja kaappeja muualtakin....
Otimme silloin kuvat käyttöön. Tein erilaisia kieltokuvia ja niitä sitten teippasin ruokapöytään ja kaapistoihin yms. Vaikutus oli hämmästyttävä, ne tehosivat kerrasta.
En tiedä oliko tuossa hyvä sauma vain tarttua asiaan ja lapseen kolahtavan menetelmän sattumanvarainen valinta? Vai toimisiko nuo kieltokuvat muillakin haastavan käytöksen lapsilla?
Käytän rastia ei-merkkinä silloin kun on yleensä EI-sanasta kyse ilman kieltoa. Kielloissa on kyseinen toiminto ja heristävä sormi vierekkäin. Vaikkapa tyyliin kaapinovi avoinna+heristävä sormi. Käytämme myös tukiviittomia, joten tuo sormen heristely on siitä tuttua lapselle.

Toiminnan ohjaukseen emme vielä käytä systemaattisesti kuvia tälle lapselle, mutta lukisin kyllä mielelläni käyttökokemuksia ja vinkkejä tästä. Viittomilla pärjää esim pukemistilanteissa, mutta joihinkin ei niin usein toistuviin toimintoihin voisi olla hyvä ottaa kuvasarjatkin käyttöön.

Onko vinkkejä?

Hannele

[Huom! Tämä viesti on siirretty lakkautetulta keskustelualueelta. Alkuperäinen viesti on kirjoitettu 3.7.2007. Terveisin Vernerin verkkotoimitus.]

Hei, Kehitysvammaliiton Tikoteekin puheterapeutti kertoi seuraavia vinkkejä:

- Kuvien käyttöä toiminnan ohjauksessa voi kokeilla esimerkiksi valmiiden ja tulostettavien kuvasarjojen avulla, joita löytyy Papunetista
(http://papunet.net/yleis/materiaalit/ --> toimintaohjeet).

- Papunetissa on myös kuvatyökalu, jonka avulla voi itse valmistaa kuvasarjoja (http://papunet.net/yleis/kuvatyokalu/). Työkalusta löytyy valmiita kuvia, kuvia viittomista ja sinne voi myös itse tuoda kuvia.

- Kuvien käyttö toiminnan ohjauksessa on yleensä koettu toimivaksi esim. siksi, että ne "pysyvät näkyvillä" eli niihin on helppo palata ja muistella, mitä oltiinkaan tekemässä. Rinnalla toki käytetään kaikkia muitakin keinoja, jotka jo ovat käytössä (esim. viittomat).

Ystävällisin terveisin Kaisa Laine,
Kehitysvammaliitto ry/Tikoteekki
puh. 09-34809 315

[Huom! Tämä viesti on siirretty lakkautetulta keskustelualueelta. Alkuperäinen viesti on kirjoitettu 9.8.2007. Terveisin Vernerin verkkotoimitus.]

Vastaa viestiin