Vaikeasti kehitysvammaisen perintö

Mitä tapahtuu vaikeasti kehitysvammaisen, laitoksessa asuvan henkilön perinnölle? Vaikuttaako vammaisen omaisuus häneltä perittyihin maksuihin, eli periikö kunta / valtio / edunvalvoja / virkaholhooja /varainhoitaja tms. kehitysvammaisen saaman perinnön vuosien mittaan erilaisina maksuina ja kuluina?

Onko vaikeasti kehitysvammaiselle henkilölle itselleen iloa omaisuudesta ja jos niin millä tavalla? Kannattaako omaisuus siis yrittää lahjoittaa mahdollisimman pitkälle terveille sisaruksille ennen kuolemaa vai pitäisikö vammaiselle jättää muutakin kuin pelkkä vähäinen lakiosa?

Kyseessä on siis perintö, joka tulee koostumaan suvussa kulkeneesta kesämökistä, runsaasta metsäomaisuudesta sekä asunto-osakkeesta - arvoltaan yhteensä useita satojatuhansia euroja. Käteistä tai helposti käteiseksi muutettavaa omaisuutta ei juurikaan ole.

Jos omaisuuden jakoa ei järjestellä ennen vanhempien kuolemaa, niin voiko kehitysvammaisen edunvalvoja tms. vaatia esimerkiksi omaisuutta myytäväksi vammaisen perintöverojen maksamiseksi tai hoitokulujen kattamiseksi? Jos kehitysvammainen on yhtenä omistajana yhteisissä metsissä ja kesämökissä niin millä tavalla se vaikuttaa mökin käyttöön, mahdolliseen lisärakentamiseen, puuston myyntiin ja mökin ylläpitoon liittyvien kulujen jakamiseen?

Miten nämä asiat ylipäänsä yleensä järjestellään?

Kysymyksesi on laaja ja vaikea ja jotta saisit varmasti oikean vastauksen, niin sinun kannattaa osoittaa kysymyksesi Neuvonta-palstalle. (Valitse yläpalkista Neuvonta ja sieltä vasemmasta reunasta Jätä kysymys). Verkkotoimittaja toimittaa kysymyksesi asiantuntijalle.

Toinen mahdollisuus on kysyä Kehitysvammaisten Tukiliiton (www.kvtl.fi) lakimieheltä, joka on liiton jäsenille ilmainen.

Toivottavasti löydät vastaukset kysymyksiisi, perintöasiat tuntuvat aina niin monimutlaisilta!

Vastaa viestiin