Vammaisen lapsen kuolema

Olen kirjoitellut tälle palstalle useita vuosia sitten kun poikani oli vielä elossa.Mikon kuolemasta tuli nyt marraskuussa kuluneeksi 2 vuotta ja alkushokki ja järkytys on vaihtunut sydäntä kalvavaksi ikäväksi,mutta myös ihaniksi muistoiksi.Mikko kuoli täysin yllättäen sairaalan leikkauspöydälle,mutta onneksi sain olla hänen vierellään kuoleman tullessa.Vielä edellisenä päivänä oli käynyt hoitokodissa parturissa ja sitten yöllä tuli se kamala puhelu että Mikko on viety sairaalaan.Mikolla oli pitkään ollut vatsan kanssa ongelmia ja oli tehty useita tutkimuksia,mutta mitään ei löytynyt.Kuolinsyy oli vatsalaukun repeämä ja siitä johtuneet komplikaatiot. En vieläkään ymmärrä miten selvisin ja pystyin olemaan töissä ja jatkamaan ns.normaali elämää,mutta vaikka elämä jatkui ei mikään ollut ennallaan; Mikko oli kuollut.Mikon kuoltua joidenkin ihmisten kommentit olivat aivan käsittämättömiä.Minulle sanottiin että minulle oli varmasti helpotus kun Mikko kuoli ???!!!
En ymmärrä miten ihmiset voivat olla niin törkeitä,ikäänkuin poikani ei olisi ollut lainkaan ihminen ja en olisi rakastanut häntä yhtä paljon kuin he omia ns.terveitä lapsiaa.No,näiden henkilöiden kanssa en ole enää nykyään tekemisissä,koska niin paljon heidän sanansa satuttivat minua.Vaikka minulla on kova ikävä Mikkoa ajattelen että ehkä näin oli tarkoitettu,koska jos minä minä olisin kuollut ennen häntä niin kuka olisi pitänyt Mikon puolia tässä kovassa maailmassa.Nyt tiedän että Mikko on varmasti turvassa vaarin luona ja odottaa minua siellä jossain hyvässä paikassa . Vaikka Mikon eläessä minulla oli välillä hyvinkin raskaita aikoja ja tuntui ettei voimat riitä,niin Mikon kuoleman jälkeen olen uinut niin syvissä vesissä että välillä on tuntunut etten selviä. Olen kuitenkin selvinnyt,mutta päivääkään ei mene että Mikko ei olisi mielessäni.Aika on tehnyt sen että muistan vain hyvät ja ihanat asiat Mikosta en niitä raskaita ja ikäviä.Sain pitää Mikon kuitenkin 21 vuotta ja uskon vahvasti että joskus vielä saan hänet syliini.

Hei Sirpa,
Voi miten hieno kirjoitus.
Kiva kuulla tuntojasi noin raskaan kokemuksen jälkeen.Olen monta kertaa miettinyt juuri muiden ihmisten kommentteja, miten ne voi satuttaakin niin paljon kun kyseessä on vammainen lapsi. Olen miettinyt juuri tuotakin tilannetta, jos menettäisin lapseni ja saisin juuri tuollaisen kommentin, että nyt ei enää tarvitse kantaa huolta tai olihan tyttäresi kuitenkin kevitysvammainen ja raskaasti hoidettava tai mitään muuta sen suuntaista.
Kukaan ihminen maailmassa ei voi tietää miten rakkaita nämä lapsukaiset ovat.Terveissä lapsissa ei koskaan ole niin kiinni ja heitä ei joudu hoitamaan ja huolehtimaan niin paljon kuin kehitysvammaista lasta ja koska tunneside on niin vahva ja se ei katkea koskaan, niin kyllä sen katkeaminen kuoleman johdosta on järkyttävä.
Onneksi meille on siunaantunut ihmeellisiä selviytymiskeinoja.Varmaan vasta jälkeenpäin ymmärtää miten syvällä on käynyt.Yksi ihanimmista asiosta on se, että kukaan ei voi ottaa pois meiltä muistoja ja vielä se että ihanimmat jää mieleen ja raskaammat unohtuu pois.
Voimahalit sinulle.
Terkuin Jana
Hei Sirpa.

Kauniisti kirjoitit Mikosta rakkaasta pojastasi jonka olen joutunut luovuttamaan maan mustiin multiin. Mikkosta on varmasti ihania muistoja.
Ikinä en olisi uskonut kuinka tälläinen lapsi voi olla niin rakas ja ihana sanon aina että lapsemme on meidän silmäterä.

Kaikkea hyvää ja voimia sinulle Sirpa anna itsellesi aikaa saat surra ihan vapaasti ja purkaa sitä luopumisen tuskaasi vaikka tänne,täällä sinua ymmärretään.

terv Tuikku
Sirpan kokemukset ovat tuttuja. Oma lapseni ei ole kuollut, mutta ajattelemattomia kommentteja on saanut kuulla varmaankin kaikki vammaisen lapsen vanhemmat.
On vain ymmärrettävä, että henkilö, jolla ei ole omaa kokemusta, ei voi tietää eikä voi käsittää, että rasitus ja huoli eivät sulje pois rakkautta.

Vastaa viestiin